Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa Sopronban: az iskola az újjáépítés eszköze

Az iskolán keresztül lehet újjáépíteni egy nemzetet, egy társadalmat - hangoztatta csütörtökön Sopronban tartott előadásában Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

– Eljött az idő a változtatásra az oktatás területén is. Elkészült a törvénytervezet, én pedig eljöttem, hogy önök első kézből hallhassák a lényeget, megismerjék és elfogadják a céljainkat – fogalmazott Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtökön Sopronban, a nemzeti köznevelési rendszert népszerűsítő előadásán.
A törvénytervezet szól arról, hogy az igazgatói kinevezésekről is az állam dönt majd, de tegnap kiderült: a tantestületnek is lesz véleményezési joga.

– Tudom, hogy a változástól általában félnek az emberek, de megnyugtatom az érintetteket, a pedagógus szakmai szervezetek többsége támogatta a tervezetet. Néhány részletet is megosztott a hallgatósággal. Elmondta, nem államosításról lesz szó a jövőben, de ott, ahol az önkormányzat kéri, az állam működteti tovább az iskolát, és minden más esetben felelősséget vállal az oktatás színvonaláért. A pedagógusok önállóságáról kifejtette, ragaszkodni fognak egy általános tantervhez, hiszen az alapműveltséget biztosítani kell, de lesz tízszázaléknyi szabad terület, amit az oktató szabadon tölthet meg tartalommal.

A törvénytervezet szól arról, hogy az igazgatói kinevezésekről is az állam dönt majd, de tegnap kiderült: a tantestületnek is lesz véleményezési joga. S mivel a felnövekvő nemzedék nevelését célozzák meg a változtatással, ezért elvárják, hogy a pedagógusok egész nap az iskolában tartózkodjanak. Az államtitkár kifejtette, semmiért nem jár pluszpénz ezután, de 2013-tól mintegy negyven százalékkal szeretnék megemelni a pedagógusok bruttó bérét. Szeretnék emelni az érettségi színvonalát is és a felzárkóztatás ugyancsak fontos eleme a megújulásnak.

A Kisalföld napilap kérdésére az államtitkár elmondta, a tervezetben előírták, hogy csak az az iskola működhet tovább, ahol a felső évfolyamokon két párhuzamos osztályt tudnak indítani. Ennek oka prózai: csak így lehet biztosítani a tanárok megfelelő óraszámát. De alapvető cél, hogy ne a gyerek, hanem a pedagógus utazzon. Egyedi esetekben azonban születhet felmentés e passzus alól. A tervezet része, hogy mostantól bevezetik az úgynevezett külső szakmai ellenőrzést. Azt firtattuk, nincs-e ezzel szemben ellenérzésük a pedagógusoknak. A politikus érvelése szerint az oktatók szerették a 26 évvel ezelőtt megszűnt szakfelügyelői rendszert, mert igénylik, hogy legyen visszajelzés a munkájukról.

Előzmény:

Nagy rendszerek átalakításáról van szó, ez érdekeket sért, de komoly szakmai szervezetek a törvények mellett állnak - jegyezte meg az előadását követő sajtótájékoztatón.

"A köznevelési törvény és a felsőoktatási törvény megalkotásával azokat a társadalmilag kijelölt célokat szeretnénk szolgálni, amelyekre az ország igent mondott tavaly" - jelentette ki újságíróknak.

Előadásában az államtitkár egyebek mellett arról beszélt: gyökeres fordulat állhat be az érintettek életében a pedagógus-életpályamodell bevezetésével. Utalt arra: a béremelés biztosította "méltóbb" megélhetés tudatában a pedagógusoknak nem kell másodállást vállalniuk, így intenzívebb, nívósabb oktatást várhat majd el tőlük a társadalom.

Előadásában Hoffmann Rózsa megjegyezte: az egyén is egy olyan társadalomban lehet boldog, amelyik harmonikusan működik.


Olvasóink írták

 • 19. Karcsika 2011. október 26. 17:35
  „16. levi-levi

  Én sem csípem a tanárok egy részét, de nem minden tanár fusizik otthon.
  Töritanár, föcitanár, rajztanár, énektanár. (esetleg nagyon ritkán)

  De én még egyik fodrásztól sem kaptam számlát, pedig akkora háza van egyik-másiknak, hogy csak na.”
 • 18. Karcsika 2011. október 24. 15:37
  „Milyen 100 000 Ft-ról beszéltek?
  Mondott egy példát is.
  6 éve ped. pályán levő középiskolai pedagógus
  most 140 000-et keres.
  Ez 202 000-re fogják emelni.
  Természetesen a 20-30 éve pályánlevők jóval magasabb fizetést
  fognak kapni.

  Persze, ez nem kánaán, de nem is 100 000 Ft.”
 • 17. csingilingi 2011. október 24. 09:11
  „#16
  Csak egy kérdés: ha munkaidőben elvégzed az esetlegesen hiányzó munkatársad munkáját is, mindkettőtöknek fél munkanapra való munkája van? A főnökötök helyében egyikőtöket elküldeném, mint feleslegest.”
 • 16. levi-levi 2011. október 23. 22:41
  „9. orchis
  - a külön órát otthon a felkészülési időben tartja, számla nélkül feketén?
  Én és a feleségem reggel 5-kor indulunk munkába, szerencsénkre van Nagyi !Mi minimálbérért dolgozunk , nekünk munkaidőben nincs kávészünet és egyebek 45 percenként, 10 órás munka után elmegyek maszekolni ,hogy a családom megéljen , feleségem a gyerekekkel foglalkozik. Többek közt tanul is velük ,mert a napköziben nincs idő egyéni olvasás gyakorlásra , nincs idő matek korrepetálásra , ha délután megy a gyerekért már nincs ott a tanító néni, talán 3x ha van szülői értekezlet, ott nem tudd vele beszélni négyszemközt .önöknek az a dolguk ,hogy a gyerekeinkkel foglalkozzanak ,nem mondom ,hogy nem fárasztó munka ,de kérdem én , melyik munkaterület nem fárasztó? Mindig csak az hallja az ember a médiákban, hogy szegény pedagógusok, és mi van a többi kereső emberrel? A nehéz fizikai munkát végzők, nem emberek! ? Ők jó ha nyáron (de olyan is van aki egész évben ) két hét szabadságra el tudnak menni. A pedagógus - megkezdődik az iskola ,pontosan nem számolom ki de kb. 40 nap munkanap után már őszi szünetben pihen, majd újabb 40 munkanap után téli szünet , majd a tavaszi és hosszú nyári szünet, és mi akinek jó ha összesen van 20-30 nap szabadsága az iskolai szünetekre tartalékoljuk, nem beszéltem a továbbképzésekről ami újabb 5 nap szünet. A helyettesítések munkaidőben történnek, aki éppen ráér, helyettesíti, és ezért plusz pénz jár.
  Míg én ha nincs ott a kollégám az ő munkáját is elvégzem és semmit nem kapok mert munkaidőben történt.
  Nincs még egy ilyen munka terület ahol otthon készülnek fel
  -Őszintén egy rutinos nem pályakezdő tanító néninek, tanárnak biztos, hogy mindig minden nap fel kell készülnie?
  -Őszintén biztos, hogy otthon család mellett meg tudja azt tenni nyugodtan?
  Igazat adok Hoffmann asszonynak,a munkaidő mindenkinek 42 óra azt töltsék a munkahelyen ,és akkor lesz idő délután a napköziben a gyerekkel olvasni ,számolni ,korrepetálni és játszani is .Mert 1 napközis tanító néni mind ezt nem tudja megcsinálni 2-3 óra alatt 30 gyerekkel. Ugyanis ha rá kérdeztünk miért nincs kész a házi feladat a tanító néni azt válaszolta nem jutott idő rá.”
 • 15. csingilingi 2011. október 23. 21:13
  „#13. Tamás, Tamás! Ez csak logikus! Ha gyakorló szakemberek tiltakoznak, azért van, mert elavultak. Csak érdekes, a tavaly munkába álltak is tiltakoznak. Azok persze tapasztalatlanságuk okán. Mellékesen nem új reformokat akarnak bevezetni, hanem múlt századi agyrémeket.”
 • 14. molten13 2011. október 22. 22:49
  „I.Viktor hagyja hogy ez a nő meséljen az elképzeléseiről mindenhol. Azonban amint valami értelmes mondat elhagyja a száját, Pokornyival az élen azonnal nekirontanak. Igy nem hallunk mást másfél év elteltével sem, mint hogy mit hogyan kellene csinálni. Tett semmi, csak a sok duma.”
 • 13. taktam 2011. október 22. 18:26
  „Ha valamilyen programnak ennyi ellenzője van, valószínű ennyi pedagógus ellenzője van mint az eddigi hozzászólók, akkor az bizony a túlhaladott iskolarendszerből/nevelési-/oktatási rendszerből valami jobbat/újat/hatékonyabbat akar csinálni... Megértem a 20-40 éve kiképzett tanítókat/tanárokat, hogy nem értik egy halódó világ és szakmai nézetükkel a XXI. századi oktatási/nevelési programokat. Ők csődbe nevelték/oktatták napjaink nemzedékét. Ha elfogadnák újat, saját, csődbe vezető munkájukat fogadnák el... Nézzenek magukba: a mai nemzedék alig tanult meg olvasni/számolni/stb. Viselkedése az utcán/nyilvános helyen, otromba/kulturálatlan. Hallgassanak bele a mai fiatalok makogásaikba/üvöltözéseibe, miközben hordákba csellengenek valahova(, mert gátlástalanul ordibálva kommunikálnak és nem beszélgetnek)... Obszcén kötőszóktól hangosak az iskolákból kiözönlő diákok és hebriznek... Tudom: vannak kivételek, nem róluk írok... Nem csodálkozom, őket egy gátlástalan embert nevelő/oktató neoliberális/szocialista ideológia neveli, még ma is... Tudom: vannak már XXI. századi kultúrát hordozó pedagógusok is; de még nem ez mértékadó... Azt elismerem, hogy ma még sokan nem tudnak célokat/életpályákat kitűzni maguk elé és azért is olyanok, amilyenek a mai fiatalok... Tévedés ne essék, én még 1951-ben érettségiztem, illetve 1955-ben és 1965-ben diplomáztam, anno...
  Szeretném, ha az iskola egyre jobban és valóban a magyar emberek újjáépítésének az eszköze lehetne...
  Lehet hátulról leütni. Mondj igazat/valót, betörik a fejed...”
 • 12. öröksoproni 2011. október 22. 12:12
  „Én keresztény hívő ember vagyok, ugyanakkor nem támogatom, hogy az egyházak ennyi iskolát átvegyenek, élen a katolikusokkal. Vannak országunkban nem hívő emberek is, akik ettől még erkölcsösek, józan gondolkodásúak, tisztességesek. Őket is megilleti az az iskolatípus, ami a saját értékrendjüknek megfelel, ezalatt a hitbeli meggyőződést értem. Hozzáteszem a gyerekem világi iskolába jár és tökéletesen elégedettek vagyunk. Ennek a rendszernek egy célja van: a katolikus vallás - nem hit!! - erőteljes nyomása, elitképzés. Mert az egyházi iskola előbb-utóbb elkezd válogatni - ugyan még cáfolja.”
 • 11. ssmd 2011. október 21. 18:06
  „Hoffmannt kiiktatva véglegesíti az oktatási törvényeket a kormány: http://hvg.hu/itthon/20111021_hoffmann_rozsa_navracsics”
 • 10. orchis 2011. október 21. 18:01
  „Aztán álljon be Rózsika néni tanítani 100ezerért.”
 • 9. orchis 2011. október 21. 18:00
  „Őrület. Vajon ki lesz hajlandó 100 ezerért még egész nap bent is lenni az iskolában? <moderálva> Ez kevesebb pénz, mint egy pesti utcaseprőé!!! Kevesebb pénz, mint egy képzetlen bolti eladóé. 40%? ugyan kérem. 100% se lenne túlzás, és nem 2013-tól, hanem azonnaltól. Aki tud, az a különóráiból él meg valahogy, amit ez az őrület ellehetetlenít, a többi meg nyomorog.
  Attól lehet követelni, akit megfizetnek. 2013-ig az, aki valamirevaló és nem megszállott pedagógus, ha van esze, ott hagyja az iskolát.”
 • 8. psanyi 2011. október 21. 13:38
  „Ez a nő nem teljesen tudja, mit beszél. Nem is értem, hogyan lehet még mindig a pozíciójában. Ha rajta múlik, 1-2 éven belül visszatér a körmös és a kukoricán térdelés. Azt sem értem, hogy Viktor királyunk miért nem takarítja már el ezt a hibbant nőszemélyt.

  Az iskolán keresztül nem csak "újjáépíteni" lehet egy társadalmat, hanem el is lehet lehetetleníteni hosszú évtizedekre.”
 • 7. Goldmund 2011. október 21. 11:23
  „Az iskolán keresztül lehet újjáépíteni egy nemzetet, egy társadalmat ...

  Hogyne! FŰTETLEN iskolán keresztül!

  :-))))))))”
 • 6. támogató 2011. október 21. 09:29
  „pokorni féle liberális ámokfutás? köszönöm, az én gyerekemnek nem!
  a diákok? minden a kisebb ellenállás felé mozdul (pl. víz), irreleváns.”
 • 5. ktl 2011. október 21. 08:03
  „It´s only words...”
 • 4. alacska 2011. október 21. 06:50
  „Nem tudom mért nem mond le már ez a nőszemély! Megvárják míg teljesen tönkre teszi az oktatási rendszert , hogy legyen mit újra átalakítani: Persze a fizetés - pedagógusként 5-ét se keresné! ...... Hogyan lett ez pedagógus. Ebben az országban mindenkinek a köztisztviselő, közalkalmazott .... életpálya modellt ígérnek- nevetséges egy banda. A szocik se voltak jók - de ez egy teljesen ....a blamázs- kellett a sok pedagógusnak is rájuk szavazni- most aztán nesze semmi fogd meg jól.37 évesen pedagógusként 95-100 ezret viszek haza - neked is ezt kellene Rózsika aztán talán kiállnál értünk . Fogadd el végre azok tanácsát akik értenek az oktatáshoz, ne a ... fejed után menj, persze szeretett vezérünk rád hagyja- őt csak a protokoll érdekli a rendezvényeken szónokolni, utazgatni, ámítani ...... Röhejes, hogy a kormánynak és "főjének" nincs elképzelése Magyarország jövőjéről. Unjuk már az államadósság csökkentése, kis-és középvállalkozások megsegítése- közben az ország 3/4 e már csak senyved - ez kell és még két szarv azoknak akik teljhatalmat adtak nekik. <moderálva..>”
 • 3. ggg 2011. október 20. 21:51
  „"az iskolán keresztül lehet újjáépíteni egy nemzetet" hazugsággyár2011 - az iskolákon keresztül lehet lerombolni egy nemzetet, meg az egészségügyön, a létbiztonságon meg a közbiztonságon keresztül..
  ez megy szisztematikusan 21 éve különböző színekbe öltöztetve, most éppen fidesznek hívják....”
 • 2. ujidok 2011. október 20. 21:12
  „Csak egy kérdés:
  Miért mondja minden szakma azt, hogy a tervezet rossz?
  Miért mondják a diákok?
  Miért nem ért vele egyet még Pokorni Z. sem?

  Az ámokfutás itt is megkezdődött...
  Meglátjuk mi lesz a vége!”
 • 1. RickCartman 2011. október 20. 20:41
  „pedagógus-életpályamodell???
  hol?
  mikor?
  2014-től, majd ,esetleg?
  hol lesztek ti már akkor, rózsika néni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23. - Ünnepi programok Sopronban és környékén

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc történelmi eseményei előtt Sopronban és környékén is… Tovább olvasom