Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Hivatalos tájékoztatás az útlevélügyről

Sopron - Nem büntethetnek a régi típusú személyi igazolványra való hivatkozással, hiszen az ellenőrzésre jogosult hatóságoknak ismerniük kell a magyar úti okmányok mindegyikét – tájékoztatott a Külügyminisztérium, miután kivizsgálták a határról visszafordított soproni házaspár ügyét.
A Kisalföld adott elsőként hírt arról, hogy a soproni Orbán Zsoltot Ausztriában útlevele hiánya miatt megbüntették, noha olvasónk érvényes személyi igazolvánnyal igazolta magát. A bírság 50 euró volt, melynek megfizetése után sem folytathatta útját a házaspár, hazatoloncolták őket. Orbán Zsolt tőlünk kért segítséget, a megaláztatásáról, a szerinte jogtalan bírságolás tényéről szóló leírást a Magyar Köztársaság bécsi nagykövetségének is eljuttatta.

A Külügyminisztérium – szigorúan tartva magát a 30 napos ügyintézési határidőhöz – az ügy részleteiről említést sem téve az alábbiakról tájékoztatta a Kisalföldet.

– A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma az eset kapcsán ismételten tájékoztatta az Osztrák Köztársaság nagykövetségét a jelenleg használatban lévő érvényes magyar személyi igazolványok okmánytípusairól, részletezve azok pontos jellemzőit és lehetséges érvényességi idejüket.

Hangsúlyoztuk, hogy Magyarország már 2003 szeptemberében átadta az uniós államok képviselői részére az érvényben lévő személyazonosító okmányaink mintapéldányait. Ezeket egy év múlva – a leírásukat is tartalmazó CD-vel kiegészítve – újra elküldtük a diplomáciai képviseletekhez, s azt kértük, hogy azokat juttassák el a határátkelőhelyekre. Értesítést adtunk arról is, hogy az okmányok jegyzéke azóta változatlan, függetlenül a kiállítás időpontjától, az érvényesség hosszától.

Úgy véljük, mindent megtettünk annak érdekében, hogy a személyazonosító igazolvánnyal gyakorolható szabad mozgás joga ne ütközzön akadályba – fogalmazott Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Mint megtudtuk, a Külügyminisztérium az ügy kapcsán kérte az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének közbenjárását abban is, hogy a magyar állampolgárok okmányainak ellenőrzése során az osztrák hatóságok a legkörültekintőbb módon járjanak el.

Olvasóink írták

 • 15. worldtravellerag 2008. augusztus 27. 20:23
  „http://ec.europa.eu/solvit/site/about/index_hu.htm

  INTERNETES PANASZBEJELENTO NYOMTATVANY:
  https://webgate.ec.europa.eu/solvit/application/index.cfm?method=webform.homeform&language=hu

  Magyarorszagi SOLVIT kozpont:
  Anikó KÁTAI

  SOLVIT Központ/Hungarian SOLVIT Centre

  Külügyminisztérium
  Nagy Imre tér 4.
  1027

  Tel. +36 1 458 3532
  Fax. +36 1 458 1055
  solvit@kum.hu


  Mi a SOLVIT?
  A SOLVIT egy olyan on-line problémamegoldó hálózat, melyben a tagállamok közösen dolgoznak a belső piaci jogszabályok helytelen hatósági alkalmazásából fakadó problémák pragmatikus megoldásán. A SOLVIT-központok minden európai uniós tagállamban - valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is - megtalálhatók. A SOLVIT-központok segítséget nyújthatnak mind az állampolgárok, mind a cégek részéről beérkezett panaszok kezelésében. A SOLVIT-központok a nemzeti közigazgatási rendszer részeként működnek, és feladatuk, hogy mindössze tíz hetes határidőn belül valós megoldásokat kínáljanak valós problémákra.

  A SOLVIT szolgáltatása díjmentes, és 2002. júliusa óta működik. Míg a SOLVIT központokat a tagállamok működtetik, a felszereléseket az Európai Bizottság biztosítja, és - amennyiben szükség van rá - segítséget nyújt a probléma-megoldási folyamat felgyorsításában. Emellett az Európai Bizottság a hozzá beérkezett hivatalos panaszok közül néhányat - amennyiben jó esély van arra, hogy az jogi lépés nélkül is megoldható - a SOLVIT-hoz továbbít.

  Miért épp a SOLVIT?
  A belső piac számos lehetőséget kínál magánszemélyek és cégek számára egyaránt. Lehet, hogy Ön éppen az Európai Unió egy másik országába szeretne költözni tanulás, munkavállalás céljából, követni szeretné partnerét, vagy egyszerűen csak élvezni szeretné a nyugdíjas éveket, céget szeretne alapítani, vagy egy másik tagállamban kívánja forgalmazni termékeit vagy szolgáltatásait.

  Noha a belső piac általában véve kifogástalanul működik, óhatatlan, hogy a működésbe hiba csússzon, vagy hogy az Ön jogszabály adta jogainak értelmezésével kapcsolatos, vagy egyéb problémák merüljenek fel. Például előfordulhat, hogy problémái támadnak a tartózkodási engedély megszerzése körül, nem ismerik el diplomáját, vagy szakképesítését, gondjai vannak gépjárművének nyilvántartásba vételével, az Ön munkavállalási jogaival, társadalombiztosításával, jövedelemadójával vagy szavazati jogával. De az is lehet, hogy vállalkozása adminisztratív akadályokba vagy újabb nemzeti követelményekbe ütközik egy másik tagállamban már forgalomba hozott termék esetében, vagy nehézségei támadnak az ÁFA-visszatérítéssel kapcsolatban.

  Előfordul, hogy ezek a problémák csak azért merülnek fel, mert Önt nem tájékoztatták teljes körűen Európában megillető jogairól, illetve az eljárások menetéről más uniós tagállamokban. Ilyen esetekben az Europa weboldalon található az ,,Ön Európája" elnevezésű portál segíthet a kérdések tisztázásában.

  Azonban ha már jól ismeri az Önt a belső piacon megillető jogokat, de egy másik uniós tagországban hasztalan próbált azoknak érvényt szerezni, a SOLVIT segít Önnek!  Hogyan működik a SOLVIT?
  Amikor Ön egy esetet jelent a SOLVIT-nak, az Ön helyi SOLVIT-központja (más néven a hazai SOLVIT-központ) először ellenőrzi beadványának részleteit annak bizonyítására, hogy a probléma valóban a belső piaci szabályok helytelen alkalmazásából fakad, és hogy minden szükséges információ hozzáférhető. Ezek után a SOLVIT az Ön esetét betáplálja egy on-line adatbázis-rendszerbe, mely automatikusan továbbítja azt azon ország SOLVIT-központjába, ahol a probléma felmerült (más néven az illetékes SOLVIT-központ).

  Az Illetékes SOLVIT-központnak egy héten belül vissza kell jeleznie, hogy átveszi-e az Ön ügyét vagy sem. Ez elsősorban attól függ, hogy az illetékes SOLVIT-központ megalapozottnak látja-e a panaszt, illetve hogy jó esély mutatkozik-e arra, hogy az ténylegesen megoldódjon. Előfordulhat, hogy nem csupán egy jogszabály alkalmazása, hanem maga a jogszabály jelenti a problémát. Amennyiben egy probléma megoldása csak egy adott jogszabály visszavonásával lehetséges, ez több hónapot is igénybe vehet - amellett, hogy hivatalos jogi lépésekre is szükség lehet. Ilyen esetekben a SOLVIT sajnos nem sokat tud tenni, jóllehet a tagállam, amely jóváhagyta a vitatott jogszabály megváltoztatását, úgy is dönthet, hogy eláll annak alkalmazásától.

  Egy adott probléma megoldására kitűzött határidő 10 hét.

  A két SOLVIT-központ együtt dolgozik a probléma megoldásán, Önt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről és az Ön helyi SOLVIT-központja által javasolt megoldásról.

  A SOLVIT tehát nem más, mint egy alternatív problémamegoldó rendszer, ami egy hivatalos panasz benyújtásánál sokkal hamarabb jut eredményre. Önnek nem kell elfogadnia a javasolt megoldást, de hivatalosan nem is vitathatja azt a SOLVIT-on keresztül. Mindamellett ha a probléma továbbra is megoldatlan marad, vagy ha az Ön megítélése szerint a felkínált megoldás nem elfogadható, a nemzeti bíróságon jogi útra is terelheti az ügyet, vagy hivatalos panaszt nyújthat be az Európai Bizottsághoz.  Mikor tud segíteni a SOLVIT?
  A SOLVIT általában a cégek vagy állampolgárok, illetve a nemzeti hatóságok között felmerült, határokon átívelő problémákkal foglalkozik, amelyek az uniós jog esetlegesen helytelen alkalmazásából fakadnak. A SOLVIT eddig a következő területekkel foglalkozott:

  Szakképesítések és diplomák elismerése

  oktatásban való részvétel
  tartózkodási engedély
  választójog
  szociális biztonság
  munkavállalói jogok
  vezetői engedélyek
  gépjármű nyilvántartásba vétel
  határellenőrzések
  termékek és szolgáltatások piacra jutása
  letelepedés önfoglalkoztatóként
  közbeszerzés
  adózás
  tőke vagy fizetési műveletekszabad áramlása


  A fenti lista azonban nem teljes. A SOLVIT minden olyan esetet megvizsgál, amely a fenti kritériumoknak megfelel.

  Ugyanakkor - mivel a SOLVIT a problémamegoldás egy nem hivatalos módja - a hálózat nem nyújthat segítséget akkor, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll. Emellett a SOLVIT nem foglalkozik az üzletfelek közötti (business-to-business) és az eladó és fogyasztó között (consumer-to-business) felmerült problémákkal.  SOLVIT minőségi és működési alapelvek
  SOLVIT elkötelezetten törekszik arra, hogy első osztályú szolgáltatást nyújtson magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Ennek érdekében a SOLVIT-központok eljárásuk során fontos minőségi és működési alapelveknek igyekeznek megfelelni.

  Az alapelvek a következőket biztosítják:

  A helyi SOLVIT-központot telefonon, faxon vagy e-mailen keresztül érheti el hivatali időben, és azonnal fogadják megkeresését
  Amennyiben a panasz a SOLVIT-rendszerbe illeszthetőnek tűnik, a központ előzetes elemzést végez, és a lehető leghamarabb értesíti Önt, hogy az ügy valóban benyújtható-e a SOLVIT-nak
  Ha a központ az ügyet az on-line SOLVIT-rendszerbe feltöltötte, erről Ön is rövid tájékoztatást kap
  Ha az illetékes külföldi SOLVIT-központ az ügyet elfogadja, és vállalja, hogy megpróbálja megoldani, erre tíz hét áll rendelkezésére
  Külön tájékoztatást kap arról, mit kell tennie ahhoz, hogy a javasolt megoldást hasznosíthassa
  Ha a SOLVIT erőfeszítései ellenére az ügyet nem lehet megoldani a hálózat segítségével, a helyi SOLVIT-központ megpróbál más megoldási módot javasolni.”
 • 14. idiótakülügy 2008. augusztus 27. 13:46
  „Ez egy szégyen! Nyilvánosan meghurcolják honfitársainkat a drága szomszédok (gondolom volt vámosok) és a hazájuktól ennyit kapnak. A legrosszabb ebben a **** moderálva **** külügyminisztériumi blablában, hogy a jövőben bármilyen jogkövetkezmény nélkül, továbbra is vegzálhatnak minket-bármelyikünket útközben, miközben éppen náluk akarjuk a pénzünket költeni.
  Köszönjük Göncz Kinga, Ön továbbra is alkalmatlan a tisztségére, a többiekről most nem beszélve. Mikor a miniszter asszonyt látom közszerepelni, nem tudom, nevessek vagy sírjak..”
 • 13. Kriesztó 2008. augusztus 22. 14:56
  „Ez egy diplomatikus tájékoztatás. Így hívom, amikor semmit nem tudunk meg belőle a részletekről. Sajnálom Orbán úrat és feleségét, hogy ilyen ügybe keveredtek. Oktatott engem városban Orbán úr, tehát személyesen tőle tudom a részleteket. Nem szeretett volna ekkora felhajtást, de sajnos ez lett belőle.”
 • 12. Orientált 2008. augusztus 21. 14:01
  „Hé ébresztő, mikor tetszenek végre észre venni, hogy a jogok részben csak egy irányban Magyarország felé működnek, a kötelességek pedig részünkről duplán, triplán a nyugat felé!!! Magyarán ők azt csinálnak velünk, amit akarnak, nekünk meg kuss a nevünk!! (De már sír az osztrák pofája is: lásd NEWS hétfői száma!!)”
 • 11. ödenburg 2008. augusztus 20. 14:31
  „Kedves Hozzászóló Társaim! Téphetjük mi itt a lepénylesőnket -finoman kifejezve- amikor az ország "vezetői" nagy ívben tesznek ránk, most éppen a külügyminiszter. Állítom, hogy halvány f...ja sincs az ügyről. Kaptunk egy semmit sem érő választ, amivel kitörölhetjük a ....ünket. Nem szoktátok még meg?????????”
 • 10. Topolino 2008. augusztus 20. 12:20
  „Tisztelt Külügyminisztérium! Ajánlanám figyelmükbe azt az EU irányelvet, amely alapján a határozatlan időre /pl. halálig érvényes régi magyar szem.ig./ kiállitott okmányok a kiállitó állam területén kivül /tehát pl. Ausztria területén/ csak a kiállitástól számitott 15 évig érvényesek. Ismétlem, EU irányelv. Ha én hallottam róla, a minisztériumban miért nem tudnak erről és miért nem tájékoztatják róla a lakosságot?”
 • 9. Aladár 2008. augusztus 20. 09:18
  „Megint egy elfuserált magyar minisztériumi hozzáállás....

  Nem csodálom, ha megint kutyákként bánnak velünk. még a végén mi örülünk, hogy csóválhatjuk a farkunkat.

  Meg kell tanulnunk: osztrák mindent megtehet, magyar meg örül, ha megússza élve.”
 • 8. miracle 2008. augusztus 19. 22:31
  „A magyar külügy jelenleg nem áll ki egy olyan emberért, akinek Orbán a neve. Igaz, hogy Zsolt, de akkor is. Mindenért ő a hibás, még az öszödi beszédet is ő írta, csak nem merte elmondani.”
 • 7. Nagy Imre, Vancouver 2008. augusztus 19. 22:06
  „Ha igy haladunk Europa/Vilag pofozogepei leszunk. A mi allampolgarainkkal mindent meg lehet tenni a Magyar Allam nem tesz semmilyen lepest hogy megvedje az allampolgarait.
  A Kulugynek egyebkent ki kellett volna hasznalni ezt a PR alkalmat. Hiszen az osztrak hatosagok hibaztak a kormany belfoldi nepszerusegen segitett volna ha kiall a Kulugy a hazasparert.
  Persze nem akarok tippeket adni a kormanynak... Meg a vegen ujra valasztjak oket.”
 • 6. 7. 2008. augusztus 19. 20:32
  „5.

  Ne bántsd a kócos asszonyt! Nem szép ugyan, de legalább okos. Csak jól titkolja..”
 • 5. PrettyWoman 2008. augusztus 19. 20:08
  „Tipikusan nesze semmi, fogd meg jól a válasz a külügy részéről. Szerintem sem lett semmi megoldva. Ez is a cselekvőképtelenségüket bizonyítja. Ha egy ilyen ügyet nem tudnak megoldani, mi lesz, ha ennél sokkal komolyabb, fajsúlyosabb dologban kell intézkedniük? Na persze, a kérdés költői, hiszen tudjuk, ki a külügyminiszterünk. Göncz Kinga nem elég karakán, határozott, elhivatott erre a posztra. A nemzetközi elismertsége nulla. A megjelenése pedig....”
 • 4. Taláros 2008. augusztus 19. 20:07
  „Mi pedig jó egészséget kívánunk a hazai autópályákon randalírozó osztrák autósoknak!!”
 • 3. SAmu 2008. augusztus 19. 18:47
  „Miért tartott ennek a nyilvánvaló ügynek a tisztázása a lomha külügynél több hétig?
  Hogy lehet az, hogy a Magasbérci kilátó környékén, a szűk erdei ösvényen osztrákterepjáró száguldozhat, ezért a csalános bokorba szorítottak be, mert nem " kívántam annyira" , hogy elgázoljanak???”
 • 2. hun 002 2008. augusztus 19. 18:17
  „Tehát megint nem lett megoldva semmi!Miért van az hogy a régi tagállamoknak különleges és hallgatólagos privilégiumai vannak?!Ha egyszer az egyezmény miatt nyitott határ van,és hivatalosan ott lépem át a határt ahol akarom és tudom,miért van az utakon a "behaj tani tilos" tábla(pl:Fertőrákos)? Ha autóval áthajtok egy szekérúton a határon amivel semmiféle közlekedési szabályt nem szegek meg,milyen alapon büntet meg az osztrák rendőr!?Sorolhatnám a kérdéseket,a habzó folyóról,a szemétégetőkről stb.Itt látszik hogy már megint csatlósok vagyunk,a vezetőink nem állnak ki értünk,mindegy bal,vagy jobb oldal.Ahogy Hofi Géza mondta:A magyar addig nem nyugszik míg nem sz..os a szája!”
 • 1. jose 2008. augusztus 19. 14:41
  „Es mi lesz ( lett) az ugynek a vege ? Vissza kapta a Orban hazaspar a birsag arat + osztrak hatosagok elnezest kertek , vagy egy rossz elmeny miatt a hazaspar lehet soha nem megy mar arra fele ?? Mehetunk mi magyarok (regi) szemeligazolvanyal utiokmany kent viselve problema nelkul Osztrakokhoz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balfi utcai macskakövek voltak a homokbányában?

Sopron - Nagy valószínűséggel a Balfi utcából eltűnt macskakövek egy részét találták meg egy Sopron… Tovább olvasom