Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hivatali dolgozó csalt munkanélküli-járulékkal

Sopron - A soproni munkaügyi kirendeltségen dolgozó anyja segédletével okozott 11 és fél millió forint kárt a jelenleg körözés alatt álló Szedenics Tibor. A nő hamis munkáltatói igazolás alapján utalt ki járulékot arra nem jogosult munkanélkülieknek, főként fia ismeretségi köréből.
A megyei munkaügyi központ egy, a soproni kirendeltségen tartott belső vizsgálat során feltárt visszaélés miatt tett feljelentést a rendőrségen, mert felmerült a gyanú, hogy alkalmazottjuk olyan embereknek folyósított munkanélküli-járulékot 2004-ben és 2005-ben, akik arra nem voltak jogosultak.

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője, Samu László alezredes elmondta lapunknak, a gyanú szerint Sz. T.-né hamis tartalmú kérelmek, illetve munkáltatói igazolások alapján hozott járulékfolyósító határozatokat.

A nyomozás adatai szerint 39 soproni és környékén lakó foglalkozásnélküli csatolt járulékfolyósítási kérelméhez hamis igazolásokat. Mindegyiküket a nő fia szervezte be baráti és ismeretségi köréből. S mert egyikük sem felelt meg a folyósítás kritériumainak – nem tudtak négy éven belül összesen 200 nap foglalkoztatást igazolni –, hamis munkáltatói igazolásokat csatoltak a kérelemhez.

Az alezredes megjegyezte, hogy még vizsgálják, hogyan és ki készítette a hamis igazolásokat. Egy biztos, nem azok a cégek, amelyek nevében azok elkészültek. A nyomozás megállapította Sz. T.-néről, hogy az igények megérkezése után olyan szakmákra fogadta be a kérelmeket, amelyekről egyértelmű volt, nem tudja elhelyezni az igénylőket. A visszaéléssel jogtalanul folyósított járulék 11 és fél millió forint.
A nyomozás megállapította, hogy azt a szabályt sem tartotta be az asszony, hogy a járulékot felvevők havonta jelentkezzenek a kirendeltségen. Fiának többen egy összegben fizettek előre azért, hogy megkapják a járulékot. Az még bizonyítás alatt van, hogy ez az összeg mennyi lehetett, a rendőrség átlagban 10 ezer forint körülire tartja. De volt, akinek fizetnie sem kellett.

A hivatalával visszaélő Sz. T.-nét vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, csalással, közokirat- és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. Fiát, a 27 éves Szedenics Tibort, aki ellen országos elfogatóparancs van érvényben, mert hónapok óta ismeretlen helyen tartózkodik, ezeken kívül befolyással üzérkedéssel is gyanúsítják. Az ügyben szereplő 39 munkanélküli vesztegetés miatt gyanúsított.

A rendőrség kéri, aki a képen látható Szedenics Tiborról információval rendelkezik, tartózkodási helyéről tud, tegyen bejelentést a megyei rendőr-főkapitányságon az 520-015-ös telefonon, vagy a 107-es, 112-es segélyhívón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszédet sürgetnek a frakcióvezetők

Sopron - A Kisalföld folytatta az önkormányzat egyéves működésének értékelését. Ezúttal a… Tovább olvasom