Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Hitelért már nem, befektetni átmegyünk Ausztriába

Egyes osztrák bankok magyar alkalmazottakat is felvettek, hogy kiszolgálják a hazánkból érkező esetleges befektetőket. Kiderült: hitelt már alig veszünk fel odaát.

A számok alapján a lakosságnak Magyarországon érdemesebb betétszámlát nyitnia, mint Ausztriában. Ennek ellenére hazánkból folyamatosan keresik fel az osztrák bankokat.

A határ túloldalán egyes pénzintézetek már magyar alkalmazottakat is felvettek, hogy kiszolgálják a hazai befektetőket. Sőt, a legtöbb betéti ajánlat már magyarul is elérhető.

Jobban bízunk az osztrák bankrendszerben, mint a hazaiban? Fotó: internet.
Jobban bízunk az osztrák bankrendszerben, mint a hazaiban? Fotó: internet.


- A magyar érdeklődés valóban jelentős az osztrák anyabankunknál - mondta el portálunk megkeresésére Pohner Anikó, a Sopron Bank Burgenland vezérigazgató-helyettese. - Rohamról nem beszélhetünk, és a folyamat sem most kezdődött, hanem évek óta fennáll. A határ mellől, illetve szerte Magyarországról azért keresik az osztrák befektetéseket, mert jobban bíznak az osztrák bankrendszerben, mint a hazaiban.

Továbbá Ausztriában sokkal erősebb a banktitok védelme, mint itthon. A Bank Burgenland esetében például még nem volt szükség arra, hogy magyar ügyfélről adatot szolgáltassanak ki magyar hatóság részére.

1 éves betét, euróban Magyarországon: az EBKM 2,79 százalék, amelyet további 1 százalék prémium növel, ha az ügyfél elsődleges bankjává teszi a Sopron Bankot. Magyarországon a kamatadó 2011-től 16 százalék lesz. Ugyanaz Ausztriában: 1,5 százalék bruttó kamat, a bankadó mértéke pedig jelenleg 20 százalék 2011. július 1-jétől 35 százalék.


- Ausztriában alacsonyabbak a betéti kamatok, mint Magyarországon - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. - Ennek ellenére sokaknak vonzóak a kinti befektetések. Figyelembe kell venni, a forint megtakarításunkat euróra kell váltanunk, amennyiben a határ túloldalán kívánjuk azt befektetetni. A devizaváltással árfolyamnyereségünk keletkezhet, ha a forint a jelenlegi szintről is tovább gyengül. Ám ha erősödni kezd, akkor duplán veszítünk: az eurónk forint értéke csökken és az euróra eleve alacsonyabb kamatot kapunk, mint a forintra.

Mint megtudtuk, szinte folyamatosan van valamilyen ok, amely fenntartja az érdeklődést az osztrák befektetések iránt. Az utóbbi időkben az egyik a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos rémhírek terjedése volt, majd a válság miatt ingott meg a bizalom a magyar államban. Most pedig az új nyugdíj törvény keltett némi bizonytalanságot a befektetőkben.

Pohner Anikó kiemelte, a magyar törvényi változások miatt az Ausztriában magánszemélyek által felvett hitelek száma jelentősen lecsökkent. A magyar törvények szerint magánszemély ingatlanra csak forint alapú kölcsönt tud felvenni, mert euróban illetve más devizában már nem lehet jelzálogot bejegyeztetni, ezzel az „osztrák hitelek" lehetősége elmúlt.

 

Olvasóink írták

 • 7. szocdem 2010. december 13. 11:53
  „AJJJJJJJ!!!

  még hogy nem lehet osztrák hitelt legalizálni itthon! Ez röhejes....

  ezek télleg mindenhatónak képzelik magukat??? Mert a törvényeik csak 93 ezer km2-re hatályosak elvtársak!

  Aki akar ma is tud osztrák hitelet felvenni.. nem reklámozom meghogyan - nehogy felbujtással vádolhassanak meg a magyar uzsorások ellen... heheheheh:))))”
 • 6. Fürgeszarvas 2010. december 13. 04:42
  „5. pancser 2010.12.11. 09:41

  Telitalálat a névválasztásod !”
 • 5. pancser 2010. december 11. 09:41
  „Megrögzött böszmefanok, nem kéne inkább azt emlegetni, egy pszichiátriai eset miniszterelnökünk, Lendvai őnagysága, Szekeres és s többiek a hazát 79 GDP % -ig eladósították. A Fidesz hibázik amikor ezeknek az uraknak a vagyonát nem államosítja. Valamikor a magyar hagyományok ismerték a fej és jószágvesztés fogalmát, bizony ma sem ártana a 79%-ért felelősek megbüntetése. A magánpénztárak helyett immár az államadósság fog csökkenni. Hajrá Fidesz csak így tovább.”
 • 4. Boli 2010. december 10. 19:48
  „3. Üdv! "A számok alapján a lakosságnak Magyarországon érdemesebb betétszámlát nyitnia, mint Ausztriában. Ennek ellenére hazánkból folyamatosan keresik fel az osztrák bankokat." Alapvetően még csak sokan átviszik a pénzt (a cikk is betétszámlát említ), nem igazán befektetnek, inkább csak elrejtenek. Szerintem a cikk is erre utal, befektetéseket nem igazán nevez meg, inkább a biztonságot emeli ki. A sógorok is van ahol már úgy hírdetik magukat, hogy "Nálunk a pénze biztonságban van!" (auf Ungarisch - Natürlich) :-)”
 • 3. Rinpócse 2010. december 10. 18:38
  „1,Te most a fityeszről beszélsz?vagy csak én nem értem,a befektetéshez meg mi köze van ?”
 • 2. Dwatson 2010. december 10. 17:02
  „A Fidesz komcsikra gondoltál?”
 • 1. Boli 2010. december 10. 12:53
  „Ha igen, a pénz már csak ilyen, oda áramlik, ahol biztonságban van (nem mindenféle komcsik államosítgatják az magánszámlákat és még meg is magyarázzák, hogy a "magán..." szó az nem azt jelenti, hogy a tiéd...). Oszt ez a labancéknál már csak így van, ott ismerik azt a kifejezést, hogy a magántulajdon szentsége. Pl. nem vesszük el mások megtakarításait, nem lopunk kiflit sem a boltban, nem beszélünk egetverő hazugságokat a közmédiákban, pláne szembeköpve az előző heti mondókájukkal saját magukat... és még sorolhatnám. De minek? Ezt a komcsik úgysem értik, a többieknek meg evidens.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Saigon Dolhai Attilával és Feke Pállal Sopronban

Dolhai Attila és Feke Pál először lép színpadra egy előadásban: a Miss Saigon két férfi főszerepét… Tovább olvasom