Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hit- és közélet a templomokban

A templomok elsősorban az igehirdetés helyszínei, ahol szóba kerülnek az embereket érintő gondok, problémák.
– Az említett, a környezetéből kiragadott mondat akkor hangzott el, amikor a jövő évi költségvetésről volt szó – jelentette ki Szuchentrunk Mihály. – Ugyanis a következő évi költségvetésben a Vatikán és az állam által megkötött szerződésben rögzített támogatásnak csak tíz százaléka szerepel (az első tervezetben öt százalék volt). Ez azt jelenti, hogy működésképtelenné teszik az egyházat és intézményeit. Azért sátánista a kormány, mert most nem tiltja a templomba járást, de mindent elkövet, hogy háttérbe szorítsa az egyházakat. Nekünk az egyetlen fórumunk a templom, ahol megbeszélhetjük a minket érintő dolgokat. Ha megmondjuk az igazat, akkor ránk sütik, hogy politizálunk.

Választási kampány előtt

SMS
A soproni Szent István-templomban azt mondta a Mihály atya, hogy a hatalmon lévő kormány sátánista kormány! Sokszor volt már hasonló megnyilvánulása. Egyszerűen vérlázító! Folyamatosan politizál!

Egy hívő
A Szent István-templomban történtek azonban túlmutatnak önmagukon, annál is inkább, mert hamarosan kezdődik – ha még nem kezdődött el – a 2006-os országgyűlési választások kampánya. Ezért megkérdeztük a soproni történelmi egyházak vezetőit, véleményünk szerint szabad-e, lehet-e politizálni a templomokban.

– A templomok elsősorban az igehirdetés helyszínei, ahol azonban szóba kerülnek az embereket érintő gondok, problémák, örömök és minden olyan, ami az életünkkel kapcsolatos – mondotta Horváth Imre városplébános. – Ebben az értelemben tehát politizálunk, és ez nem baj, sőt az lenne a jó, ha mindenki színt vallana a különböző kérdésekben. A véleménynyilvánítás alapvető emberi szabadságjog.

Elzárkóznak a politikától

– Az evangélikus egyház nem politizál, különösen a templomokban – tudtuk meg Kebelei Ferenctől, a soproni evangélikus egyházközség felügyelőjétől. – Elzárkózunk attól, hogy a templomokba „beszivárogjon" a politika. Voltak erre különböző törekvések a múltban, és talán lesznek a jövőben is, de mindent elkövetünk, hogy semmi se zavarja a hitéletet.

Lehet és kell is

– Attól függ, hogy ki mit ért politizáláson? – tette fel a kérdést Vladár Gábor református lelkész, a Pápai Református Teológiai Akadémia dékánja. – Egy demokratikus államban az intézmények maguk döntik el, hogy politizálnak, avagy sem. Egyetlen párt sem mondhatja meg, hogy mit tegyenek. Véleményem szerint – és most visszatérek a kérdésre – az egyházaknak nem szabad pártpolitikát folytatniuk, már csak azért sem, mert az egyház már kétezer éve létezik és még akkor is lesz, amikor egy-egy pártot már régen elfelejtenek.

A politika szó eredeti értelmében (polisz, vagyis város) viszont lehet és kell is politizálni, hiszen a városra, az emberekre tartozó ügyek alól senki sem vonhatja ki magát, tehát az egyházak sem. Fontos kérdésekben nem megszólalni egyet jelent a pártpolitikával, mert a hallgatással akaratlanul is valaki vagy valakik mellé állunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az árvízkárosultakért

Sopronban jótékonysági koncertet rendeztek a székelyudvarhelyi árvízkárosultak megsegítésére. Tovább olvasom