Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Hiller: Befejeződött a párt védekező, válaszolgató korszaka

Hiller István, az MSZP elnöke, aki megválasztása óta először járt Sopronban. Kránitz László vendégeként érkezett szülővárosába, ahol interjút adott a Kisalföldnek.
 „ Aktív, erős, kezdeményező szociáldemokrata pártot szeretnék, nem viselkedhetünk úgy, mint az ellenzék ellenzéke"

Hiller István
– Sopron és Győr is pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre. Mit gondol az esélyekről?
– Nagy dolog, hogy 2010-ben egy magyarországi város lehet Európa kulturális fővárosa. Ez egy hihetetlen esély a majdani győztes számára. Két évvel ezelőtt Graz kapta meg a címet. Érdemes megnézni azokat a beruházásokat, eredményeket, amelyeket ebből profitált. Rá figyelt

Európa Spanyolországtól Franciaországon át Németországig. S hogy melyik legyen ez a város? A jelölés a kormány joga, bármelyik várost kiválaszthattuk volna, de úgy gondoltam, az a helyes, ha nyilvános versenyt hirdetünk. Győzzön a legjobb! Kulturális miniszterként nem tehetem le a voksomat egyik mellett sem, de arra biztatok minden érdeklődőt, hogy próbálkozzon.

– A kormánynak új miniszterelnöke, a szocialista pártnak új elnöke lett. Ezzel lezárult az MSZP-n belüli „rendszerváltás"?

Hiller István
– Nem érdekel, mi zárult le, az érdekel, mi kezdődik. Aktív, erős, kezdeményező szociáldemokrata pártot szeretnék, amelyben a nemzedékek segítik egymást. Való igaz, bekövetkezett az MSZP vezetésében egy generációváltás, az elnökség átlagéletkora 43 év, a parlamenti pártok között a legalacsonyabb. Mégsem tekintem befejezettnek a folyamatot. Szükség van a nálam fiatalabbak merészségére, bátorságára és szeretném kihasználni az idősebbek tapasztalatát, bölcsességét is. Egy azonban biztos, a defenzív politizálásnak vége, nem viselkedhetünk úgy, mint az ellenzék ellenzéke. És igen, befejeződött a védekező, válaszolgató korszak is. Emelni kell Magyarországon a pártpolitika színvonalát, mert azt ma alacsonynak tartom.
– A magyar biztosjelölt gyenge szereplése az uniós meghallgatáson nem ebbe az irányba mutat.

Kovács László az ország egyik legelismertebb diplomatája. Való igaz, vannak szakterületek, amelyek nem tartoznak az erősségei közé. De nem is ez a legfontosabb, hanem hogy tudja használni a diplomácia eszközeit. Biztos vagyok benne, hogy vele kapcsolatban néhány hónapon belül oldódnak az aggályok, majd megszűnnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett a papréti zsinagóga

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védetté nyilvánította a papréti… Tovább olvasom