Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hidvégi Mihály a soproni keresztrejtvényfejtő bajnok

Sopron - Nyolc év kihagyás után, rangos keresztrejtvényfejtő versenyen indult a soproni Hidvégi Mihály. S, ha már ott járt, mindjárt meg is nyerte az olasz módra haladó kategóriát.

Hidvégi Mihály megszállott rejtvényfejtő. Kilenc évesen, igaz anyukája segítségével, a gyermekfeladványokon törte fejét. Olyannyira, hogy mindez felnőttkorára is elkísérte. A fejtés szeretete már a nyolc éves kislányára, Evelinre is átragadt. Generációról, generációra száll a kellemes hobbi.

Hidvégi Mihály
A soproni Hidvégi Mihály, tervezi, hogy jövőre már a mesterjelölt kategóriában indul a rejtvényfejtő versenyeken. Fotó: Magasi

Mint ahogy Mihálynál sem szakadt meg a rejtvényfejtés, igaz, az elmúlt években, egészen pontosan nyolc évig nem vett kezébe feladványt. Akkoriban költözött el Ózdról Sopronba a jobb élet reményében. S valahogy a munka, az ismerkedés lekötötte idejét. Vágyat érzett azonban, hogy újra keresztrejtvényt fejtsen. A közelmúltban Békéscsabán megrendezett országos bajnokságon indult el először a hosszú kihagyás után. S ha már ott járt, mindjárt meg is nyerte a haladó kategóriát. Tegyük hozzá, mi van, ha hosszabban felkészül rá?
Mihály úgy érzi, ismét megtalálta örömét. Most azt tervezi, hogy jövőre egy kategóriával feljebb, a mesterjelöltek között indul. És egy soproni csapatot is szervezne.

Jól emlékszünk még a hosszú vonat utakra. Jobb híján jómagunk is rejtvényt fejtettünk. Fülest, Rébuszt. Vagy éppen azt, ami az újságosnál a kezünkbe akadt. A rejtvényfejtés kezd kikopni életünkből. Ma már ott a laptop, az MP3. Máshogy szórakozunk. Pedig, a fejtés nem csupán öröm. Tudás forrás is. Hidvégi Mihály sem titkolja, volt időszak, amikor könyvekkel, szótárakkal körülvéve állt neki egy feladatnak. Új ismeretek, új felfedezések, a játék öröme. A megfejtés öröme. Jól eső érzés rájönni egy poénra. S belekezdeni egy újabb feladványba.

A rejtvényt is, valahogy magunkénak érezzük. A múlt században virágzott igazán ez a műfaj. A Karinthy Frigyes titkáraként ismert Grätzer József ontotta a játékos, hol nehéz, hol könnyedebb feladványokat.

Olvasóink írták

  • 1. arany 2008. november 14. 20:59
    „Gratulálok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit nekik Schengen: Marad az osztrák szigor a határon

Ausztria - 2009 év végéig biztosan maradnak a rendőrök a magyar-osztrák határövezetben. Az osztrák… Tovább olvasom