Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Hideg zuhany Sopron parkjainak

Sopronba érkezik az Európai Virágos Városok Versenyének nemzetközi zsűrije, melynek tagjai a közterületeket veszik szemügyre. Az elmúlt évben Sopron vehette át a legvirágosabb magyar város címet, így indulhat a nemzetközi megmérettetésen.

A nemzetközi ítészek július 5-én érkeznek, s bár a főkertész bízott a napos júniusban, az eddigi időjárás nem kedvezett a dísznövényeknek. – A hideg május és június, a sok csapadék a palánták tucatjait tette tönkre, a szélvihar a szirmaikat tépázta meg. Így az utolsó napokra is marad munka, az elrothadt növényeket pótolni kell, legalább azokon a helyeken, ahol a zsűri tagjai biztosan elhaladnak – kezdte Nagy Zsolt városi főkertész.


– Többletköltséggel nem kell számolnunk, hiszen a tervezéskor az esetleges rossz időt belekalkuláltam az összegbe. Volt néhány kellemes nap, amikor haladni tudtunk a takarítással, fűnyírással, a fatuskók kiszedésével, de a tegnapi eső megint megtréfált minket. Most ugyanis a padok, korlátok, láncok festésén dolgoznánk gőzerővel, hogy ha új dolgokat nem is tudunk vásárolni, legalább a régieket megszépítsük. Szerencsére a napokban befejeztük az Erzsébet-kertben a sétányok felújítását, gyöngykavicsot szórtunk az utak mellé. Itt-ott látom, hogy a lakosság is elvetette azokat a magokat, amelyeket ingyen juttattunk el hozzájuk. Bízom benne, hogy aki tud, rendet tesz majd az otthona környékén, hogy kedvező benyomást tehessünk a nemzetközi ítészekre – fogalmazott Nagy Zsolt városi főkertész.

A zsűri az Erzsébet-kertben is tesz egy sétát, itt a napokban végeztek a sétányok felújításával, a parkrendezéssel a szakemberek. Fotó: Magasi
A zsűri az Erzsébet-kertben is tesz egy sétát, itt a napokban végeztek a sétányok felújításával, a parkrendezéssel a szakemberek. Fotó: Magasi


A munkálatok már a tavalyi díjátadó után nem sokkal megkezdődtek, ősszel földbe kerültek a nárciszok, tulipánok, gyöngyikék hagymái, később kiültették a kétnyáriakat, az árvácskákat, violákat. Idén májusban palántaültetéssel folytatódott a virágosítás. Ezekből kilencvenötezer került a közterekre, 45-fajta virág nyílik majd az utcákon, tereken. A virágok mellett 420 fát is telepítettek a Sopron Holding Zrt. munkatársai, bruttó 275 millió forintot fordított a növények ültetésére, a virágosításra a város.

A zsűri útvonala: Fő tér és környéke, Hűség-kút, Kisvárkerület, Lackner Kristóf u., Amfiteátrum, Virágvölgy, Szent Mihály utca, Szent Mihály-temető, Sas tér, Szentlélek utca, Ikvahíd utca, Várkerület, Széchenyi tér, Erzsébet utca, Deák tér, Csengery utca, Béke utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, botanikus kert, Mikovinyi út, Városligeti út, Villa sor, parkerdő, zenepavilon, Lövér körút, Erzsébet-kert, Ady Endre utca, Mátyás király utca, Hotel Pannónia.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. aurin 2010. június 21. 14:24
  „én meg úgy gondolom, hogy egyéb más fontosabb dolgának, gondjának is kell lennie (és biztosan van is) a városnak, mint hogy öntsük a pénzt a parkok vég nélküli virágosításába. mindent csak módjával. én nem hiszem, hogy a soproniak attól lesznek boldogabbak, hogy kap egy plecsnit a város. és ez többe kerül, mint amit kibírna megerőltetés nélkül. lehet, hogy máshol több haszna lenne annak a pénznek....”
 • 20. Keglovich 2010. június 21. 10:52
  „Kedeves Máris!
  Az Apáca kert a Lehár Ferenc utca végénél kezdődik.
  Egykor az Orsolyiták kezelték. Kertészeti gazdálkodást végeztek.
  Dívós István egy pincesort álmodott meg a helyszínre de a pincesor és a közösségi rendezvénytér a Piusz pusztán épül jelenleg,Sopron és Fertőrákos között.”
 • 19. máris 2010. június 21. 10:08
  „KEDVES REBETLI! ÉRTÉKELTEM A HUMOROD, KÖSZI A VIDÁM PERCET!! KEDVES ROBERTA! SZERVEZD MEG, ÉS NOSZA CSINÁLJUK!!! A KÉPVISELŐKET AKKOR IS MEGTUDJUK TALÁLNI, HA NINCS FOGADÓ ÓRÁJUK! ---HOL VAN AZ APÁCA KERT?”
 • 18. pkajos 2010. június 20. 20:55
  „A növények, virágok szemléjét - a Deák-téren - feltétlenül nappal végezzék. Közel két éve a tár -és díszvilágítás nem működik.. A fanyalgóknak valóban igazuk volt... Egy vagyonért megcsinálták és a fenntartásra már kevésbé figyelnek...

  a Gyóni Géza szobor, az Időjárás jelző és virágos környéke, a játszótér, a fák, a cserjék, a " Rák patak" - imitált folyókája, a nyugati térrész sötétben van. És ez fel sem tűnik a "Gazának".. De hát hogy is tűnne fel, ha gazdátlan...

  Lehetnek itt ünnepi hetek, Geofizikai világ kongresszus egyéb nívós rendezvények ...”
 • 17. roberta 2010. június 20. 17:03
  „Kell a virág a városba, mindenkinek kellene az ablakba is kitenni, nem csak a Várkerületen , nem kell sajnálni rá a pénzt.
  A kertészet is munkát add az embereknek, vagy a segélyre költség a virág árát?
  Örüljünk a sok szép virágnak ,sajnos Sopron belvárosában kevés a zöld terület.

  Kell a helyijárat bővítés is , nagyon fontos lenne ! Aranyhegy ,Pihenőkereszt ,Apáca kert-,Lehár lakóparkokban.stb...

  ( Javasolnám az összefogást ez ügyben
  Meg kellene keresni a Képviselő urakat , ha nem titkos a fogadóórájuk, mert nem lehet tudni ,mikor van. Lassan választások lesznek, most jönnek a szavazatókért , csak akkor kapják meg ha lesz a közlekedésben is bővítés ,mert ha így megy tovább a gyerekeink már az iskolába sem tudnak eljutni, olyan zsúfolt a busz. Talán a lakosságot érintő problémákról is lehetne cikkezni T. újságírók! )”
 • 16. rebetli 2010. június 20. 15:31
  „Én színtévesztő vagyok,és sokan mások is!Jó volna a zöldnek nevezett fű is.Úgy hogy mindegy!”
 • 15. máris 2010. június 20. 11:50
  „KEGLOVICH ÚR! VIRÁGOS VÁROS, " VIRÁG " TARKA, SZÍNPOMPÁS, SZEMET GYÖNYÖKÖDTETŐBB, A ZÖLD MEG CSAK ZÖLD, HIÁBA OLCSÓBB!!!!ÖNT MEGVÁLASZTANÁM P...M NEK, MINDENRE VAN VALAMI JÓ ÖTLETE!!!”
 • 14. Keglovich 2010. június 20. 07:53
  „Nekem az a véleményem,hogy a körforgalmakat örökzöldekkel kellene betelepíteni s nem hamar elvirágzó növényekkel.
  Szerintem azok is szépek tudnak lenni ha gondozzák s hosszútávon olcsóbb is.”
 • 13. 1soproni 2010. június 19. 15:41
  „Járt valami jutalommal is a díj? Vagy esetleg még a táblát is a mi pénzünkből csináltatták? (Ami persze valahogy így is-úgy is a mi pénzünk...)”
 • 12. ballalajka88 2010. június 19. 11:41
  „Ha olvasta volna valaki a korábbi cikkeket ezzel kapcsoalatban, abban kiderül, hogy ebben az évben egy fillérrel sem költ a város több virágra, mint az előző években. ÉS a sok okoskodás meg felháborodás helyett, inkább örüljünk, hogy vitte valamire a város ilyen időkben is!”
 • 11. máris 2010. június 19. 08:42
  „KEDVES EMBEREK! NAIVITÁS LENNE AZT GONDOLNI, HOGY MÉGEGYSZER MEGKAPJA SOPRON UGYANAZT A DÍJAT!!”
 • 10. falcobiarmicus 2010. június 19. 07:10
  „Virágok helyett bővíteni kéne az óvodai és bölcsödei csoportok számát, megszervezni a gyermekügyeletet gyermekorvossal, bővíteni a buszközlekedést az Aranyhegy, Pihenő lakópark felé,a nagy postát és a Pol.Hivatalt akadálymentesíteni....stb van hova költeni”
 • 9. rebetli 2010. június 18. 17:08
  „Mennyi virág,fa,ház,termés,stb veszett el az árvíznél!!!Ezt a pénzt oda kellene feláldozni a nincstelenné vált családoknak amit elásnak a virágosításra!Oké,hogy tiszta,szép legyen a környezetünk,de erre is kell gondolni !”
 • 8. SzImike 2010. június 18. 10:15
  „Én nem mondanám meg előrre az útvonalat”
 • 7. naplopo 2010. június 18. 09:11
  „...valamire költeni kell...”
 • 6. hehe08 2010. június 17. 22:05
  „örülök, hogy ennek a városnak ez a legnagyobb gondja, hogy ismét virágozzon!
  ezek szerint minden más már kész!
  nem azt mondom, hogy ne legyenek virágok, de a gusztustalan és átgondolatlan költekezést azért abba hagyhatnán már....”
 • 5. samusoma 2010. június 17. 20:17
  „kár hogy a balfi utca kimarad asétából! csikk kosz kutya szar akad bőven!! plussz rosszul megépitett járda. ez a 1és 74 közti szakaszra áll.de a fenyő áruház alatti parkolót is bekapcsolnám az utvonalba.de el kell ismerni a körforgalmak kis Várkerület stb. tényleg igényesen vannak kialakitva. a forróságba végzett hideg vizes öntőzés kárositja a növényt. ezért csak atalajt ildomos locsolni de az állott viz is jó.”
 • 4. blanyiza 2010. június 17. 18:17
  „kíváncsi vagyok mit hoznak ki addig a Petőfi térből...”
 • 3. mindigatutit 2010. június 17. 15:54
  „azon kívűl ,hogy nagyon örülünk ennek a díjnak,van valami mérhető erdeménye is?nem lehetne olyan virágokat ültetni,amik nem virágoznak el 1hét alatt?most pont erre van a városnak 275milliója?”
 • 2. csaje 2010. június 17. 15:32
  „<moderálva> a főtéren meg is bukik a város térdig érő sár és víz mindenütt”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyorsulási verseny Fertőszentmiklóson

Szombaton reggel kilenc órától kezdődik a gyorsulási verseny a fertőszentmiklósi repülőtéren.… Tovább olvasom