Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Híd utca: a közigazgatási hivatal elutasította a kisajátítás

Sopron - A megyei közigazgatási hivatal elutasította az önkormányzat által kezdeményezett, Híd utcai ingatlanokat érintő kisajátítási eljárást. Itt utat nyitnának a Paprét felé, a Híd utcaiak azonban kardoskodnak, hogy az Ikva medre mentén valósítsák meg az útépítést.
Határozatban tudatta a megyei közigazgatási hivatal a soproni önkormányzattal és a Híd utcában lakókkal, hogy elutasítja az utca három ingatlanjának kisajátítási szándékát. Mint ismeretes, a terv a Várkerület sétánnyá alakításával áll összhangban: a Híd utcáról itt a Paprét felé utcát nyitna az önkormányzat, a tulajdonosok azonban ragaszkodnak az ingatlanjaikhoz.

– Közvetlenül azután, hogy a közigazgatási hivatal levelét kézhez kaptuk, az önkormányzat felszólított bennünket, hogy bontassuk le az épületeket, mert ők annak idején ezzel a kitétellel adták el egy vásárlónak – mondta el Gróf István, az egyik ingatlan tulajdonosa. – Mi azonban már „per- és tehermentesen" vásároltuk, úgy érezzük, nem vagyunk erre kötelezhetők. Ráadásul azt véljük a háttérben, hogy ha lebontjuk a raktárhelyiségként használt épületünket, akkor – mint üres telekre – az önkormányzat útlejegyzési igényt nyújthat be.

– A belvárosi közlekedés javítása érdekében, a helyi építési szabályzattal összhangban az önkormányzat fenntartja kisajátítási szándékát – tudtuk meg Kuslics Balázs sajtószóvivőtől, aki azt is elmondta, a soproniak érdekét szolgálja a kisajátítás.

A Várkerületet tehermentesítenék
A Várkerület tehermentesítésének elképzelésével összhangban még 2002-ben fogalmazódott meg a Híd utca és Paprét közötti, a Fáy-iskola kertje melletti szakasz megnyitása. Korábban felvetődött egy másik lehetőség is, eszerint az Ikva patak lefedésével nyílna út a Híd utca és Paprét között. A Híd utcaiak e mellett foglalnak állást.

Olvasóink írták

 • 17. mindigatutit 2008. szeptember 16. 15:04
  „Nem tudom miért nem lehet azt csinálni,mint több más vársoban,hogy a városon kívül építeni egy normális buszparkolót.A busz bejön lekrakja az utasokat,majd kimegy a parkolóba.végeztek a turisták,telefon és már jön is értük.nagyon sok helyen működik itt miért nem lehet megcsinálni.Így felszabadulna a paprét és végre meglehetne szépen csinálni.mert ami most ott van ,attól hánynom kell.De mit is várunk ettől a dilettáns bandától,nrmális ötletük még nem volt ebben a két évben”
 • 16. csillike 2008. szeptember 16. 12:03
  „Amikor gyerek voltam a Pamut festékétől hol piros, zöld, kék, stb. szinü volt az Ikva. Nem fedték le.
  MOST AMIKOR 3 VADKACSA IS ÚSZKÁL BENNE, AKKOR BEFEDETNÉK.
  Ha a Papréten nem buszparkoló lenne szép kis patak menti parkot lehetne építeni.”
 • 15. Pelok 2008. szeptember 14. 13:24
  „A problémám a következő: Megy a nyönyörgés, hogy a Várkerületen nincs semmi, csődbe mennek a butikok, autóval nem lehet megállni stb. Ugyanakkor az autósforgalom nagy. Mit fog akkor megoldani a Paprét tönkretétele? Ki fog sétálgatni a Várkerületen? Miért sétálgatnának ott tömegek? Bármilyen rendezvény van a közelben (Fő tér), azonnal panaszkodnak az ott lakók, hogy zavarja a nyugalmukat a heti rendszerességű mulatság és tűzijáték. Ez utóbbi egyébként még a Papréten is visszhangzik.

  Röviden: Milyen problémát fog oldana meg a Papréti út? Nem kreálna ez újabb problémákat?”
 • 14. kutyák 2008. szeptember 14. 13:07
  „adda!

  Ha a lakókra nem is, de ránk mindenképpen számíthattok. ímegígérhetjük, hogy lesz utánpótlás.”
 • 13. adda 2008. szeptember 14. 09:24
  „Hpisti!
  Mi a patak mellett épült új társasházban lakunk.Nem fogjuk
  engedni,hogy autóút vezessen el előttünk.Azért jöttünk ide
  lakni 2 éve mert ez egy csöndes ,zöld része a belvárosnak.Inkább a Papréten csinálnának rendet.Szégyen ahogy kinéz. A fűbe bele sem lehet lépni,mert annyira tele van kutyaszarral.
  Remélem,hogy számithatunk az itt lakókra!!!!!!”
 • 12. Gróf István 2008. szeptember 13. 21:52
  „A tökéletes megoldás már évek óta készen áll. Talán most értünk el oda hogy meg értik, mit is szeretnék. Kecske is jól lakik a káposzta is meg marad, sőt még az ikvát sem kell lefedni.”
 • 11. látó 2008. szeptember 13. 21:16
  „Pelok egyetértek veled, de valami megoldás kell, mert amint látjuk üres a város...és gondolom, azt szeretnénk, ha a gyerekeink is itt nőjenek fel! Én is a komplexitásban hiszek, de ne feledd tökéletes megoldás nincs, vannak helyzetek amikor a döntéshozónak (szerencsés estben körültekintő szakmai véleményekre alapozva) sokakkal kell szembe mennie, hogy a vélelmezett többség javára döntsön!”
 • 10. joco 2008. szeptember 13. 16:21
  „Szerény véleményem: nem lefedni az Ikvát- mert már lassan azt sem tudjuk, hogy városunkban hol és merre folyik.És tényleg a "helyiek" véleményét és a város érdekét egyeztettve kéne dönteni.Ismeret hiányában csak ennyit tudok "irni"”
 • 9. Pelok 2008. szeptember 13. 13:40
  „Látó! Még jobban növekedne a gazdaság, ha agyonlőnének mindenkit, aki nem dolgozik: munkanélkülit, nyugdíjast, beteget... Persze azért megérteném őket.... Biztos olyan frankó lenne?

  A demokráciának pont ez a lényege: senki nem léphet büntetlenül más tyúkszemére. Hazavágni egy városi zöldövezetet nem vall egyébként nagy észre. Ezzel az erővel lehetne parkolóvá alakítani a Deák teret, hogy a Várkerületen nyugodtan sétálgathassanak a kik is?”
 • 8. hpisti 2008. szeptember 13. 13:20
  „Nem kell mindig mindent a gazdasági érdekek alá rendelni!!!”
 • 7. látó 2008. szeptember 13. 13:15
  „Kína és Magyarország között pont ez a különbség:
  itt mindenkinek van joga mindenhez, (már ha van pénze és kapcsolatrendszere), Kínában pedig tudjuk (senkinek semmihez)...igaz ők rendeztek egy Olimpiát, és 20-30 % között növekszik a gazdaságuk évente, mi pedig..ettől persze még megértem az ott lakókat!”
 • 6. hpisti 2008. szeptember 13. 13:03
  „Kedves nitta!Remélem,ha arra kerül a sor,mi,akik itt élünk,összefogunk!!Számítok a többi lakóra is!”
 • 5. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 13. 12:59
  „Végre egy hivatal, amely az agyament ötletekhez nem ad engedélyt! Hogy ez kell a Várkerület sétáló utcává alakításához megint félrevezetés!

  Először egy átfogó terv kell, hogy a belvárosban megszűnjön a mostani túlzsúfolt gépjárműforgalom!
  Még hogy sétálóutca....no comment

  A paprét és az Ikva híd maradjon olyan amilyen a nyílt patakkal együtt, rendes és rendszeres karbantartás és tisztítás mellett!”
 • 4. nitta 2008. szeptember 13. 12:56
  „Teljes mértékben egyetértek hpistivel. A patakot lefedni elég nagy hiba lenne. Itt ez a kis zöld terület a város központjában patakkal, platánokkal (ami tudomásom szerint védett terület) miért is kellene tönkretenni? Az itt élőket nem kérdezték meg erről. Nem egy épülő út miatt költöztünk ide.”
 • 3. hpisti 2008. szeptember 13. 12:12
  „Az Ikva patakot nem lefedni kellene,hanem rendbe tenni!!Nem tudom,hogy a patak mentén lakókat megkérdezték-e arról,hogy mit szólnak egy belvárost tehermentesítő kivezető úthoz a házaik közvetlen közelében!Ez a rész ugyan is egy csendes része a belvárosnak!A terület is egyre rendezettebb,sok új ház is épült itt.Kiváncsi lennék a véleményekre!”
 • 2. Gaedámus igitur! 2008. szeptember 13. 11:18
  „Köszönet Dr. Németh Évának a Győr-Moson-Sopron emgyei Közigazgatási Hivatal hivatalvezetőjének. Jogilag alapos döntést hozott.”
 • 1. FMA 2008. szeptember 13. 09:10
  „Én arra gondolok, h az Ikva patakot fel lehetne használni látványosabb célokra is, minthogy út vezessen fölötte. most, hogy megoldották a szennyvízkérdést is, el tudtam volna képzelni a Pap-réten egy kisebb tavacskává felduzzasztva inkább. És az út meg mellette ment volna. De, ha az ott lakók ezt akarják, akkor én itt látok kompromisszumos lehetőséget. Út az Ikva felett, és van út, meg van épület is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMX-bajnokság a régió legjobbjaival

Ágfalva - A tegnapi szabadedzésekkel megkezdődött az országos BMX-bajnokság. Ma Ágfalván… Tovább olvasom