Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hibák ismét vannak, felelős nincs

Éppen egy évvel ezelőtt kapott új kopóréteget a 85-ös számú főút Pereszteg–Fertőszentmiklós közti szakasza.
Kerül, amibe kerül, a Magyar Közút Kht. saját költségén javíttatja ki a a 85-ös számú főút Pereszteg–Fertőszentmiklós közötti szakaszát. A tervek szerint még ebben az évben, amint lehűl a hőmérséklet, újra munkagépek jelennek meg az úton, és pótolják a jelenleg hiányzó útfelületet. A garanciális útjavítás hibáit kell tehát kijavítani. Egy év alatt másodszor. Szőnyi Zsolt, a kht. szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, az útszakasz minőségének alakulása miatt felelőst nem keresnek, a kivitelezés során a vállalkozó az akkori előírásoknak megfelelően járt el. Ettől függetlenül az út elhasználódott – ezt már mi tesszük hozzá. A megnövekedett forgalom a tehát főbűnös.

Az útszakaszt egyébként 2002-ben teljesen felújították. Időközben annyira elhasználódott, hogy a kivitelező tavaly augusztusban a garancia keretében úgynevezett zúzalékos technológiával teljes szélességben új kopóréteget vitt fel, amely mára több helyütt teljesen elhasználódott. A munkálatokról egyébként lapunkban is beszámoltunk (Kisalföld, 2005. augusztus 25., Hibák vannak, felelős nincs). Akkoriban féltek az autósok, hogy a felverődő kavicsdarabok kárt okoznak az autók szélvédőiben, karosszériájában. Ez a veszély már nem áll fenn, ugyanis a kőzúzalék eltűnt az útról.

A megállapodás szerint a kivitelező az új rétegre csupán egy évre vállalt jótállást, és ez néhány hete lejárt. A felületi hibák kijavításának költségeit fizeti majd tehát a Magyar Közút Kht.

Igen ám, de nemcsak az útpálya legfelső rétegével vannak gondok, hanem az úgynevezett az alsóbb – bitumenes – szinttel is. Erre viszont 2007-ig tart a szavatosság. A szakemberek tegnap tartottak bejárást és felmérték azokat a helyeket, ahol a Strabag Zrt. kötelessége elvégeztetni a pótlást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraszentelték a Hősök harangját

Ittzés János evangélikus püspök-elnök közreműködésével tegnap újraszentelték az evangélikus templom közel három és fél tonna súlyú Hősök harangját, amelyen az első világháború 216 áldozatának neve szerepel. 2005-ben karbantartás során vették észre, hogy tányérkoronája nyakán repedés keletkezett, javítása elengedhetetlen. Tovább olvasom