Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Hiányzó szociális bérlakások

Sopronban 2016-ig közel négymilliárd forintot szánnak az önkormányzati tulajdonú bérházak teljes vagy részleges rekonstrukciójára. A felmérések szerint a mintegy 1855 városi tulajdonú lakás 200 épületben helyezkedik el. Ezek közül 98 állapota meglehetősen leromlott.
(illusztráció)
A jelenleg is érvényben lévő lakás-felújítási program első esztendejében – 2001-ben – , 140 milliót költöttek renoválásra, az idén viszont már 435 millió a terv. Kérdés persze, hogy ilyen jelentős összeget miből teremt elő a város, hiszen az önkormányzat likviditási gondokkal küszködik. A felvetés még akkor is jogos, ha ismert, hogy a lakbéreket a házak korszerűsítésére fordítják.

Kelemen Imre, a Soproni Ingatlankezelő Kft. igazgatója pontos adatokkal szolgál a lakásállomány összetételéről. Nyilvántartásuk szerint 460 összkomfortos, 625 komfortos, 185 félkomfortos, míg 585 komfort nélküli. Többségük állapota elfogadható, tíz százalékuk új vagy a közelmúltban került felújításra, tíz százalékuk viszont alapos rekonstrukcióra vár.

Belvárosban és a peremterületeken

– A lakás-felújítási program számai első hallásra magasnak tűnhetnek – mondotta Kelemen Imre – , de a lakbérekből befolyó összeg, a lakásalap, illetve a különböző pályázatok segíthetnek előteremteni a szükséges összegeket. Lakásaink a város minden részén megtalálhatóak. Akad még a Jerevánon, a Kazinczy téren, a belvárosban és a peremkerületekben is, annak ellenére, hogy többségüket már értékesítettük. Tény azonban, hogy például egy műemlék ház felújítása sokkal többe kerül, mint egy átlagos épületé. Amikor felújításról beszélünk, akkor teljes rekonstrukciót értünk alatta, ettől független a szokásos és szükséges karbantartás, amelyet pénzügyileg is külön kezelünk.
A szakemberek szerint Sopronban – igaz egy korábbi, még az igénylési rendszer adatai szerint – 8 – 900 új bérlakásra lenne igény. Ennek csupán a töredéke épült fel az elmúlt években, utoljára a Kossuth utcában, a Széchenyi-terv segítségével. Amióta bevezették a pályázati rendszert, gyakorlatilag nincsenek nyilvántartva a rászorultak. Évente átlagosan csak harminc lakás válik szabaddá (elsősorban haláleset miatt), s ezekre azonnal akad pályázó. A számok tehát azt mutatják, hogy szociális bérlakásra még sokáig szükség lesz. Már csak azért is, mert abban az esetben, ha egy ház felújításra szorul, vagy esetleg életveszélyessé válik, valahol el kell helyezni a családokat, s jelenleg ilyen célra nincsenek tartalékok.

Átmeneti otthonok kellenek

Korábban a Baross úton, a Rodostói utcában és a Rákosi úton voltak úgynevezett váltólakások, de ezeket vagy eladták, vagy kiutalták. A közelmúltban például a Várkerület 43-as számú ház felújítását kezdték meg. Hét család élt ott. Csak hosszas keresgélés, várakozás és alkudozás után sikerült mindenkit megfelelő körülmények közé elhelyezni. Hét családot, hét különböző helyre. Igaz, általában azonos vagy jobb körülmények közé kerültek, de több évtizede megszokott környezetükből kiszakítva várják, hogy visszaköltözhessenek bérleményükbe.
A lakáskörülmények alapvetően meghatározzák az emberek életminőségét. Sopronban szociális bérlakásban 7 – 8000 ember él. Közülük több mint háromezren félkomfortos vagy komfort nélküli lakásban. Ezért is lenne fontos, hogy újak épüljenek, javítva bérlakásállomány összetételének minőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi haltelepítés a Fertőn

Beköszöntött a tavaszi halivadék-telepítések időszaka a Fertő tavon. Néhány nappal ezelőtt… Tovább olvasom