Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Hiányzik a vihar-előrejelző a Fertő tavon

Fertő tó - A Balatonnal, a Velencei-tóval ellentétben a Fertő tavon nem megoldott a vihar előrejelzése, azaz a szörfösöket, vitorlázókat semmi sem figyelmezteti, hogy nagy szél, vagy vihar közeleg, és mihamarabb el kell hagyni a tavat.
Az osztrák oldalon nyolc jelzőkészülék működik ugyan, de ezek annyira elavultak, hogy fényüket a partról alig lehet észrevenni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint a burgenlandi tűzoltószövetség közös pályázatot nyúlt be egy új, közös rendszer kiépítésére. Az uniós forrásról a döntés még ebben az évben várható. Most az előkészítésnél tartanak, így a kivitelezés pontos összege sem ismert.

A vitorlások és a fürdőzők is nagyobb biztonságban lennének a viharjelzővel.
A vitorlások és a fürdőzők is nagyobb biztonságban lennének a viharjelzővel.


– A tó vízfelületének kétharmada Ausztriában található, ezért a jelzőközpont Kismartonban (Eisenstadt) lenne – közölte a Kisalföld megkeresésére Pesztenlehrer Lajos ezredes, az igazgatóság vezetője. – Az adatokat, előrejelzéseket ugyanakkor a soproni tűzoltók is megkapják. Azaz előre fel tudunk készülni az esetleges mentésre.

Nem mellesleg a strandolók biztonsága jelentősen megnőne. Amennyiben minden jól alakul, akkor már a következő strandolási szezontól működne a rendszer.

A viharjelző rendszer a vízi mentők munkáját is nagyban segítené. A Fertő tavon a fürdésre kijelölt területen strandszezonban reggel nyolc és este fél nyolc között úszómester figyeli a vizet. Munkáját motoros gumicsónak segíti. A strand bezárása után – éjszaka, ősztől tavaszig, valamint a tó egyéb részein – a mentést az idén áprilisban megalakult Concorde Vízimentő Szolgálat látja el. Holló Dániel vezető elmondta, 7 és 19 óra között a helyszínen, este pedig telefonon kérhető segítség. A szolgálat egyelőre önkéntes alapon működik, de a következő évben a pályázatok és állami támogatás révén már honorálni is szeretnék az alkalmazottak munkáját.

A mentésben összesen tizenkilenc – köztük hét hajóvezetői vizsgával is rendelkező – szakképzett önkéntes vehet részt.

Olvasóink írták

 • 7. Jereváni 2008. július 15. 21:24
  „Én 8 helyről tudok, hogy van az Osztrák oldalon, de annyira elavultak, hogy egy kiadós felujításra szorulna mind, alig látni a fényüket.”
 • 6. 39 dodo 2008. július 15. 18:35
  „ausztriaban van vihar elöjelzés, szirena tudtommal négy helyen van , söt még csonakkal is behozzák a szörfösöket , ezenkivül még fehér rakétákat is lönek fel, akkor viszont rögtön a parthoz kell menni.
  a trianoninak alánlom ha nem akar belefulladni a fertöbe akkor a csonakával menjen be a nádasba és várjon , hogy vége legyen a viharnak.”
 • 5. miracle 2008. július 15. 13:23
  „Nagy László

  Ki kell ábrándítsalak, rosszabb.
  A Balatonon nincs semmiféle viharjelző. A Balatonon szélsebességmérő van. Ezt konvertálják át villogásra, vagyis azt jelzi, hogy milyen erősen fúj a szél éppen!
  http://www.met.hu/admin/descript/ismerteto.php?tema=vihar_fokozatok_ism
  Mindebből következik, hogy ez nem előrejelzés!”
 • 4. matriné 2008. július 15. 12:18
  „Persze a "félkarú sorompó" az nem hiányzik a közútról! Az ott van ahol a pénzt bezsebelik a fertőtóra látogatóktól!”
 • 3. NAGY LÁSZLÓ 2008. július 15. 11:03
  „A BALATONI VIHARJELZŐ EGY FUSI MUNKA!!!!
  CSAK AKKOR KAPCSOLJÁK BE, HA VIHAR KÖZELEG. MÁRPEDIG EGY VIHARJELZŐNEK MINDIG VILÁGÍTANI KELLENE. HA NEM VILÁGÍT, AKKOR MIRE GONDOLHAT AZ EMBER: VAGY NINCS VIHAR, VAGY MŰSZAKI HIBA VAN. VAGYIS HA NEM ÉG ÚGY KELL TEKINTENI, MINT A VASÚTI FÉNYSOROMPÓT-LEHET HOGY JÖN A VONAT, CSAK ELLOPTÁK AZ AKKUT.”
 • 2. enk 2008. július 15. 10:03
  „Már ideje lesz szerintem kiépíteni a viharjelző rendszert, rendkívül nagy segítséget jelentene, de még életeket is mentene.
  Ez az oldal is nagyon hasznos: http://sopronmet89.gportal.hu/
  Nem ártana vele felvenni a kapcsolatot...”
 • 1. Trianon 2008. július 15. 08:46
  „Lehet, hogy szükséges, sőt biztos, de az osztrákok is felépíthetnék ezt a vihar előrejelzőt, ha már megkapták a tavunk 1 részét......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépések a Hátsókapu utcai tömb rendezéséhez

Sopron - Az önkormányzat elbontatta a belváros szégyenfoltjának tartott Hátsókapu 1–3. számú,… Tovább olvasom