Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Hiányzik a valódi biotermék

A biozöldség és -gyümölcs fogalmát sokan sokféleképpen értelmezik, miközben csak a hivatalosan ellenőrzött biogazda- ságban termelt áru nevezhető biónak. Sopronban jelenleg nem kapható biozöldség és -gyümölcs.
– Két évvel ezelőtt kezdtünk el biozöldséget és -gyümölcsöt árulni – mondta el Kis Péter, az egyik üzlet vezetője. – Heti rendszerességgel, kis mennyiségben hoztuk az egyik budapesti ökopiacról a termékeket, de úgy tapasztaltuk, hogy Sopronban csak nagyon szűk vásárlóréteg érdeklődik iránta.

Jelenleg nincs biotermék a boltunkban, de teljes termékskálával rendelkező, hozzánk közelebbi biogazdaságot keresünk.
Kis Péter szerint a kereskedelemben jelenleg a termékek ára a meghatározó: a két–háromszoros árat pedig kevesen tudják kifizetni. Többnyire egészségügyi okok miatt és kisbabáknak keresik országszerte ezeket a termékeket. Ausztriában már az első határ menti faluban kaphatók biotermékek, és a nagy keresletnek, valamint a nagyüzemi termelésnek köszönhetően az áruk sem olyan borsos.

Átlagosan ötvenszázalékos felárral kínálják a biogyümölcsöt és -zöldséget. Valódi biotermék az ellenőrzött körülmények között termelt, műtrágyát, szintetikus és mérgező anyagot nem tartalmazó élelmiszer. Magyarországon a biogazdálkodással foglalkozók komoly ellenőrzés alatt állnak, a hangsúly a termesztés körülményein van. A hivatalosan ellenőrzött bioélelmiszereket országszerte úgynevezett ökopiacokon lehet megvásárolni, hozzánk legközelebb szombatonként Győrben tartanak ilyet. Mindezek ellenére a soproni piacon a kiskertekben termelt, nem permetezett gyümölcsöket az árusok többsége biónak titulálja.

Gyakran jobb ízű és jobban tárolható

Jelenleg Magyarországon a mezőgazdaságilag megművelhető terület két százalékán folytatnak ökológiai módszerekkel gazdálkodást (120.000 hektáron). A biogyümölcs és -zöldség bár látványra nem mindig megnyerő, gyakran jobb ízű, és jobban tárolható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Sopronban

Szájer Józsefnek, Sopron egyéni országgyűlési képviselőjének le kell mondania mandátumáról, miután… Tovább olvasom