Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a Soproni Egyetemnél

Az Állami Számvevőszék közleménye szerint az intézkedési tervben szereplő feladatok jelentős részét nem hajtották végre az egyetemen.
A Soproni Egyetem rektora által összeállított intézkedési tervben szereplő feladatok jelentős részét nem hajtották végre, így nem biztosították a szabályszerű működéshez szükséges feltételeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – mint a fenntartói jogkör gyakorlója – intézkedési tervében vállalt feladatát határidőben végrehajtotta - olvasható a keddi közleményben.

Az Állami Számvevőszék 2014-ben és 2015-ben elvégezte mind a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését. Az ÁSZ az ellenőrzések során súlyos gazdálkodási szabálytalanságokat tárt fel, és javaslataival hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó előírások megerősítéséhez, valamint a gazdálkodás irányításának átalakításához. Az utóellenőrzések során az ÁSZ az ellenőrzési megállapítások alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékeli, amelyek egyúttal visszacsatolást adnak az ÁSZ jelentéseinek hasznosításáról is.

Az ÁSZ 2015 márciusában hozta nyilvánosságra a Soproni Egyetem 2009-2013 közötti gazdálkodásának és működésének szabályszerűsége ellenőrzéséről készült jelentését. A most lezárult utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e. Az utóellenőrzés a 2015. március 17. és 2017. június 12. közötti időszakra terjedt ki.

A Soproni Egyetem intézkedési tervében vállalt hat feladata közül négyet részben hajtott végre, kettő feladatot nem teljesített.

A kancellári rendszer bevezetésével átalakult gazdálkodási, irányítási rendhez kapcsolódóan, az egyetem 2015-ben nem vizsgálta felül a szervezeti és működési szabályzat mellékletét képező szabályzatok közül az etikai kódexet, a térítési és juttatási szabályzatot, az oktatói munka hallgatói véleményezésének rendjét, továbbá a tanulmányi és vizsgaszabályzatot. Az egyes gazdálkodási jogkörök gyakorlásának részletes szabályaira és módjaira vonatkozó kancellári utasítás kiadását követően – az előírások ellenére – nem vezettek nyilvántartást az aláírási jogkörrel rendelkezőkről. Az egyetem nem alakított ki önköltség-számítási rendszert. Mindezek alapján az egyetem nem biztosította a szabályos működés alapvető feltételeit.

Az intézkedési tervben vállaltak ellenére, nem teremtették meg a hallgatói követelésállomány mérlegben történő kimutatásának informatikai hátterét. A magasabb összegű illetménnyel kapcsolatos szabálytalanság kiküszöbölésére megalkotott illetményszabályzatban foglaltak ellenére, nem vizsgálták felül a megállapított illetményeket. A szabálytalan illetménygazdálkodás, a megállapított közbeszerzési szabálytalanság és a szabálytalan leltározás miatti munkajogi felelősségek kivizsgálása elmaradt. Annak ellenére, hogy az egyetem nem mutatta ki leltárban, illetve mérlegben a hallgatóktól származó térítési díjköveteléseket, a vizsgálóbizottság nem fogalmazott meg javaslatot a munkajogi felelősség megállapítására és érvényesíthetőségére vonatkozóan.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében vállalt feladatát határidőben végrehajtotta.

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordul az egyetem kancellárjához, hogy intézkedjen a szabályszerű feladatellátás érdekében a feltárt hiányosságok megszüntetése iránt - szerepel a közleményben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útépítés után összetört járda - Lánctalpasok nyomában Sopronban

Útépítés után összetört járda - Lánctalpasok nyomában Sopronban
Felháborítónak találja olvasónk, ami a Városligeti úton történt. Tovább olvasom