Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Hiány van helyből is, fegyőrből is

Sopron–Győr - A zsúfolt börtön általános jelenség hazánkban. Sopronkőhidán az intézet befogadóképessége 492 fő, a létszám 560, a helyzet itt mégis jobb az átlagosnál. De ugyanaz mondható el, mint Győrben: börtönőrökből hiány van, s az üres helyeket nem egyszerű betölteni.

Bár kissé csökkent, de még mindig zsúfoltság van a hazai börtönökben. A tiszthelyettesi állományból viszont legalább kétszáz fő hiányzik országszerte. A magyar büntetés-végrehajtási rendszer további kritikája, hogy a fogvatartottak fele a szabadulás után újabb bűncselekményt követ el, mert nem találja meg a helyét a társadalomban. A 2012-ig tartó tízmilliárdos fejlesztési program mindezen gondokat orvosolni kívánja.
A folyamatosan teli cellák nemcsak a rabokat, hanem az őröket is megviselik. A pattanásig feszült idegek miatt ugyanis sokkal gyakoribbak az összetűzések, az öngyilkossági kísérletek is, ezért fokozott figyelemmel kell ügyelni a fogvatartottakra.

Az Európa Tanács ajánlása szerint az esti zárástól a reggeli nyitásig mindenkinek egyszemélyes zárka járna. Ezt a skandináv országokban és Hollandiában sikerült megvalósítani.

Jó a helyzet Nyugat-Európában, Dél-Európában a miénkhez hasonló gondokkal küzdenek. A sopronkőhidai börtön parancsnoka szerint lassan mi is elérjük az európai átlagot.

El tudják látni: A sopronkőhidai börtönbe is kellene még felügyelő, de a 10 fős létszámhiány egyelőre nem okoz gondot a napi munkában. Fotó: Magasi Dávid
El tudják látni: A sopronkőhidai börtönbe is kellene még felügyelő, de a 10 fős létszámhiány egyelőre nem okoz gondot a napi munkában. Fotó: Magasi Dávid


– Magyarországon óriásiak a különbségek, ami a börtönállapotokat illeti – reagált a Kisalföld megkeresésére dr. Pantali Zoltán dandártábornok, a Sopronkőhidai Börtön és Fegyház parancsnoka. – A fejlesztésekre szánt pénzeknek bizonyára mindenütt lesz helye, hiszen bár vannak jó karban lévő intézmények, egyes helyeken középkori állapotok uralkodnak. A mi intézetünk színvonala megközelíti az uniós átlagot, de ha fejleszthetnénk, akkor általános felújításra, informatikai fejlesztésre, a biztonsági berendezések modernizálására, a zárkák tatarozására költenénk.
Sopronkőhidán a büntetés-végrehajtási intézet befogadóképessége 492 fő. Most az intézeti létszám 560, néhányan bár statisztikailag itt szerepelnek, bizonyos okok miatt ideiglenesen máshol raboskodnak. A helyzet itt a hazai átlagnál jobbnak mondható. Ez országos intézet, s jórészt a megyei börtönök a zsúfoltabbak, hiszen mindenkit oda visznek az adott régióból, s ott is tartanak előzetesben mindaddig, míg ügyében végleges ítélet nem születik.

A szakemberhiánnyal kapcsolatban kicsit ellentmondásos a helyzet. Előfordulnak munkaerőgondok, többnyire a Dunától nyugatra, de nemrégiben létszámstopot rendeltek el. Sopronkőhidán 6 felügyelőnek és 4 szakmunkásnak lenne még munka. A parancsnok szerint be is tudnák tölteni az állásokat, de a jelenlegi személyi állomány is képes ellátni a feladatokat. Budapesten viszont tragikus a helyzet.

A fejlesztési terv szerint megoldást keresnek arra is, minél kevesebb legyen a visszaeső.

– A társadalomba való visszajutás feltételei, hogy legyen család, otthon, munka, ahová visszavárják a szabadulót. Mi pályázati forrásokból az utóbbi években több tanfolyamot is hirdettünk elítéltjeinknek, képeztünk kőműveseket, bicikliszerelőket. Azért tartjuk ezt fontosnak, mert fiatal, 30–35 év a rabok átlagéletkora, akik átlagosan 7 év után szabadulnak. Tavaly 230 fogvatartott tanult az intézetben, ami az átlaglétszám mintegy 40 százaléka. Ez a szám hazai viszonylatban mindössze 15 százalékra tehető.

Győrben nagyjából hasonló a helyzet – mondta Mihály Attila bv. ezredes, amikor a jelenlegi soproni tapasztalatokat összegeztük neki. A győri börtönparancsnok a Kisalföldnek tavaly áprilisban nyilatkozott a munkaerőhelyzetről, pontosabban arról, hogy a büntetés-végrehajtás az interneten, illetve a munkaügyi központon keresztül keres tiszthelyetteseket. Győrben akkor 90 dolgozóra – kétharmaduk felügyelő – 160–190 fogvatartott jutott. Arra, hogy miért nem tolonganak a szakképzett fegyőrök az állásinterjúkon, a fizetés is részint válasz: tavaly bruttó 132 ezer forintot kereshettek, ebből mintegy 80 ezret vittek haza pótlékok nélkül.


Olvasóink írták

 • 18. pedagogus 2009. február 02. 21:20
  „Nanu:

  Olvasd már el, mit írtál a 9. hozzászólásodban az utolsó mondatodban.
  Szerintem Te kezted az anyázást. K_belane csak visszaordított. Helyesen.

  És a 14. hozzászólásod 2. mondatát is olvassad el.

  A környezet neveli az embert. Skőhida is.”
 • 17. Dresi 2009. február 01. 12:25
  „Fedayn:)))))))))))))))))
  Mi a francot kell etetni a 2x-3x és visszaeső gyilkosokat ???????? Villamosszék vagy injekció azt lessz itt hely !!!!!”
 • 16. Fedayn 2009. január 28. 14:18
  „És még az mszpsek és szdszesek bent sincsenek!”
 • 15. Kiskun 2009. január 28. 13:51
  „Szarni az Európai Tanács ajánlására: az elítélteket ridegtartásban, fészer alatt elszállásolni, napközben szabadidős tevékenységként 12 órában dolgoztatni. (út-, vasút építés) Az első és haladéktalan intézkedés a konditermek bezáratása! Nehogy már a gyilkossági kísérlet miatt két évre elítélt csávó "kijön mint terminátor" és folytatja a megélhetési bűnözést. Oroszlánok elé az ilyenekkel!!!”
 • 14. Nanu 2009. január 28. 13:04
  „Nem tudom mi a baj a stílusommal, de a tieddel annál inkább! Aki egy véleményért anyázik az beteg lehet! Én a családod sajnálom, készek lehetnek tőled! És ezek után a te anyád!! Voltam börtönben igen, de nem azon az oldalon amelyiken te gondolod, úgyhogy ebbe nagyon tévedsz! :)) nemcsak ebbe :)”
 • 13. kun_belane 2009. január 27. 19:03
  „Re:#9 Nanu
  Valóban nem voltam még börtönben. Te biztosan többször is.
  Hiába válogatják ki őket, teszteket íratnak a börtönőrökkel, az nem mérvadó.
  Ne mondjad már, hogy nem hunynak szemet bizonyos balhék felett az őrök?
  A stílusod is olyan, mint aki lakója volt eme műintézetnek. NEM sajnállak.
  Ja: Pofázik az anyád!”
 • 12. jockey 2009. január 27. 12:49
  „Akkor mekkore lenne a zsúfoltság, ha végre a politikusok is az általuk megérdemelt helyre kerülnének!”
 • 11. látó 2009. január 27. 09:47
  „Akasszatok, oszt nem lesz hiány!”
 • 10. Nanu 2009. január 27. 09:32
  „info2009 de neked eszedbe jutott, hát sok sikert hozzá akkor! Biztos jó ötlet lenne ha csak te látod így :)”
 • 9. Nanu 2009. január 27. 09:30
  „Kunbéláné pont ezért válogatják meg kit vesznek fel, hogy ne legyen ilyen! Úgygondolom itt és hasonló felelősségű munkavégzés közben a szabály szerint kell eljárni, mert nem véletlenül találták ki azokat! És hogy egy bűnöző szemében milyen vagyok, hát nagyon leszarnám! És ha tudnád mi van a börtönben akkor nem pofáznál ilyeneket, de hát mindíg a tudatlanok okoskodnak! :)”
 • 8. zsiros 2009. január 26. 20:37
  „24 órából 2x12 órás műszakokat,így 100 helyre mindjárt 200 rab jut.Mi olyan nehéz ezen???”
 • 7. info2009* 2009. január 26. 19:57
  „Ez egy elavult kicsi borton. Na most, ha EU-val peldalozunk, ilyen epuleteket eladnak szallodanak, es osszevonva epitenek egy uj, modern nagot - mondjuk Gyorben.
  Miert van az osztrak hataron egy borton? Hogy a szokott rabok azonnal atlepjek a hatart? Teljesen logikatlan. Gyor nagy, kozel Budapesthez, epitsenek egy uj nagy iteletvegrehajtot, es ott lesz eleg ember, aki alkalmazhato. A sopronkohidai epuletet pedig, alakitsuk at 5 csillagos wellnessz-szallodava, hiszen a Fertotol nehany kilometerre van. Sopronkohida foldrajzi helyzete, nem kimondottan boron celjabol megfelelo. Eddig ez senkinek sem fordult meg a fejeben?”
 • 6. kun_belane 2009. január 26. 19:47
  „Gondolom milyen stresz lehet egy őr élete a fogvatartottak között.
  ---
  Ha betartatja a szábályokat, akkor ő a szemét a rabok szemében, ha lazábban, emberségesebben veszi a dolgokat, akkor fegyelmit kap.”
 • 5. bunda 2009. január 26. 19:24
  „Sok egyéb van amiben nem értük még el az EU előírásait és az EU szintjét. Pl. a fizetések mikor lesznek EU szinten? Miért éppen a börtönöket kell támogatni. Aki oda kerül, mint fogvatartott az ne élje napjait EU szinten, majd csak azután mikor a tisztességes állampolgárok is EU szinten élnek. Az az érzésem, hogy ebben is- mint sok minden másban - fordítva ülünk a lovon .”
 • 4. zeta62 2009. január 26. 19:07
  „Fegyőrből nem lenne hiány? Valóban. Ha megválogatnák, hogy kit vesznek fel, mert akkor nem kellene leszereltetni pár hét szolgálat után esetleg olyant, aki összejátszott a fogvatartottakkal. Ha a vezetés emberközelibb feltételeket teremtene a szolgálathoz: pl. 1 ember "felügyel" több száz elítéltre. El lehet képzelni, milyen hatékonysággal. Akkor talán nem menekülnének nyugdíjba azok az esetleg tíz, vagy több szolgálati idővel rendelkező szakemberek, akikre szükség lenne az újak betanításához, mert így 1 éve szolgáló rutintalan tanítja a friss felvételest, Tiszta szégyen...”
 • 3. MTT 2009. január 26. 17:46
  „fegyőrből nem lenne hiány, ha kicsit emberközelibb lenne a BM orvos, és nem támasztanának olyan követelményeket a felvételinél, amiből egy végzős osztályból (36 gyerek) mindösszesen 2 alkalmas (szerinte) .
  A fizetésről annyit, más is dolgozik, még akár ennél kevesebbért is, a gáz az, mikor két éves határozott idejű szerződést ajánlanak.”
 • 2. Hunicum 2009. január 26. 17:06
  „Gátakat, utakat, zsilipeket Nabuccot építettni velük!”
 • 1. rivotril2mg 2009. január 26. 16:29
  „láncraverni ozt kivinni öket a határba kapálni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgoznak a károsult panaszának válaszán

Sopronkövesd - Pere Zoltán elektromos berendezései is tönkrementek a decemberi sopronkövesdi… Tovább olvasom