Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Hiány van fehérborból

A tavaszi jégverés és a betegségek miatt a Soproni borvidéken hiány van fehérborból.

Sajnos későn derült ki, hogy kevés lesz a termés, ezért a gazdák kénytelenek voltak nyomott áron eladni a szőlőt.

A nyár közepén még arról szóltak a hírek, hogy jelentős mennyiségű eladhatatlan óbor van a borosgazdák pincéiben. A felesleg miatt a felvásárlási árak is alacsonyabbak lesznek, mint az elmúlt években. Aztán eljött a szüret és sok minden megváltozott. Legalábbis a Soproni borvidéken. A tavaszi jégverés és a növény betegségei főként azokat a területeket – a Fertő tó környékét – érintette, ahol fehér fajtákat termesztenek.

A gazdák már leszüreteltek és kénytelenek voltak nyomott áron, kilogrammonként esetenként 37–44 forintért eladni a szőlőt. Későn derült ki ugyanis számukra, hogy a borvidéken hiány van a fehér szőlőből, így a -borból is. A felvásárlók most már hatvan forintot is adnának egy kilogrammért, ám hiába, mert nincs gyümölcs. A szakemberek szerint jövőre előfordulhat, hogy akár 3–4 hónapon keresztül nem lehet majd fehér soproni bort kapni. Ennek ellenére nem emelhetik a bor árát, mert félő, hogy a vásárlók az olcsóbb, de gyengébb minőségűt választanák.

A kék szőlőknél is előfordulhat hiány, de ez már kisebb mértékű lesz, mint a fehér fajtáknál. Fotó: Magasi
A kék szőlőknél is előfordulhat hiány, de ez már kisebb mértékű lesz, mint a fehér fajtáknál. Fotó: Magasi

– Társaságunk is szeretett volna fehér szőlőt vásárolni, de már nincs mit – fogalmazott Szita Miklós, a Winex Kft. ügyvezetője igazgatója. – A szüret a héten befejeződik, és remény sincs arra, hogy a szükséges mennyiségű fehérbort betárolhassuk a pincékbe. A kék fajták esetében is előfordulhat hiány, de ez már kisebb mértékű lesz és a tavalyról megmaradt készletekkel együtt elegendő bor kerül forgalomba.

Portálunk információi szerint a Balaton partjáról jelentős mennyiségű fehér szőlő behozatalára lehet számítani. Az elmúlt években is ˝importáltak˝ más borvidékről származó szőlőt a soproni feldolgozók. Az új szabályozás szerint idén ősztől fel kell tüntetni a szőlő származási helyét és az így készült borokat csak alacsonyabb kategóriában hozhatják forgalomba.

– A megállapodás értelmében a Winex Kft. a szerződött partnereitől, a Sopvin Kft. pedig korlátlan mennyiségben vesz át minőségi kék szőlőt – mondta el Taschner István, a hegyközség elnöke. – A hegyközség meghatározta azt az árszintet, amelyért véleményünk szerint még megéri szőlőt termeszteni. Úgy látjuk, ezt az árat a gazdák idén sem kapják meg, a reális 70–80 forint helyett csupán 45–50 forintot kínálnak kilónként a felvásárlók.

Taschner István hozzátette: idén is lehetőség van arra, hogy a Soproni borvidékről 1000 tonna szőlőt vigyenek át a szentmargitbányai (Szt. Margarethen) pinceszövetkezethez. Igaz, a tavalyi bort ott még nem tudták értékesíteni. Ez azért fontos, mert a tagok csak akkor kapják meg a teljes összeget, ha eladták a készleteket. A gazdák azonban nem maradtak pénz nélkül, ugyanis a szövetkezet gondoskodott arról, hogy kedvezményes hitelt vehessenek fel.

Olvasóink írták

 • 9. krok 2009. szeptember 28. 07:59
  „Talán nem francia fajtákkal kellene francia borversenyen indulni. A Soproni Kékfrankost már Stuttgart környékén nem is ismerik. Hát ennyit a marketingről.”
 • 8. krok 2009. szeptember 28. 07:47
  „40 forint egy kiló szőlőért? egy kiló permetezőszer meg 3200 forint. Gondoljátok meg emberek, 80 kg szőlőt kell adni egy kiló permetszerért, és 9x kell kb permetezni egy évben. Ott van a nagy baj nálunk, hogy mindennek, amit mi veszünk, árú vagy szolgáltatás, az ára egyenlő a francia vagy német árakkal, de a francia meg a mémet 5x vagy 8x annyit keres mint mi itt. A 40 forintos felvásárlási ár már a nemzeti gyalázat című kategóriába tartozik. Nem volnának talán tele a pincék, ha nem hoztak volna be vagonszámra olasz bort 80 Ft-ért literenként. Talán jobban kellene védeni a magyar terméket! A szt. Margitbányai szövetkezet már régen el tudta volna adni a magyar bort, ha a magyar minisztérium nem fekteti a fiókban 6 hónapig a szükséges iratokat, de hát a magyar bürokrácia útvesztői és fiókjai igen méjek. Ébresztő eMBEREK, nagy baj van ebben az orzságban. Rabszolgák, kizsákmányoltak leszünk a saját földünkön! Hol van az, hogy nem az eladó mondja meg, hogy mennyiért adja el a termékét? Sajnos a felvásárlói oldalon van összefogás (talán még kartell gyanú is), az eladói oldalon ez nincs. Igaz, ha lábon marad a mezőgazdaságban a termés, két héttel később az nyugodtan be lehet szántani, és ezt nagyon tudják, és ki is használják ezek az idegenlelkületű felvásárlók, ameddig hagyjuk. Avagy már elfogyott a kasza-kapa? Zoránnak van egy nótája, mi szerint: "langyos a sör, de nekünk így is jó, JOBB NEM IS JÁR, HA NEKÜNK ÍGY IS JÓ!" Ez a 40 forintos ár nagyon jó kampánya a jelenlegi kormánynak, Hát gondoljátok meg proletárok...”
 • 7. Cerwin 2009. szeptember 24. 19:12
  „zhall

  "400 öl kékfrankosom a Frettner-dűlőben és abból otthon pancsolok valamit akkor az már Dűlőszelektált minőségi"

  Ezt senki nem mondta! Az dűlőszelektált pancs... A bortól még nagyon messze van. Nagyon sok pincemunka van egy minőségi borban, meg relatíve hosszú folyamat.”
 • 6. zhall 2009. szeptember 24. 18:22
  „Hát kedves Cerwin !Ezen azért elvitázhatnánk egy darabig.Persze tudom hogy mint termelési művelet létezik a bogyóválogatás,de sajnos kevesen alkalmazzák még itthon.De én nem feltétlenül azokra a borokra gondolok.Én arra gondoltam amit a nagyobb cégek vesznek át szőlőt,és abból erjesztenek bort.Még ha az olcsó bort is veszem ami 300ft/liter akkor is van azért differencia bőven.Én legalábbis nem találom azt a 210ftot.Persze lehet hogy tévedek.A dűlőszelektált borokról pedig annyit hogy van némi fogalmam róla hogy mekkora is egy dűlő,és ott hány embernek van szőlője,tehát ezt sem értem.Tehát ha nekem van 400 öl kékfrankosom a Frettner-dűlőben és abból otthon pancsolok valamit akkor az már Dűlőszelektált minőségi?Ez olyan mint a bifidusz actiregularis!Arról pedig gondolom még senki nem hallott hogy ha elfogy a bor akkor a pincészet vesz néhány hektót hogy az igényeket kielégítse?Sajnos a borászatban nagyon sok sötét folt van,amit csak bizalommal lehet átlépni.De mikor hallom az ilyen híreket akkor a bizalom megrendül.Ami pedig az osztrák exportot illeti arról is megvan a véleményem,de az egy másik történet.Ha valakit érdekel,leírom.”
 • 5. Pistor 2009. szeptember 24. 11:26
  „Sziasztok!

  Itt a borvidékünkön nem számottevő a fehér szőlők aránya.Itt nem a mennyiségre gondolok elsősorban,hanem a borvidék jellegére.Csak a sauvignon blanc,és a chardonnay amivel megjelennek borászaink egy-egy versenyen.Nagyon jó eredménnyel.Az irsai az már teljesen más,ott kimagasló eredményeket hoznak a legjobb borászataink.(Taschner,Iváncsics).Különösen kedvez pl a roséknak,abban már szinte Sopron a fellegvára,annyi díjat söpörtek be.(Gangl,Taschner,Iváncsics,Jandl)A fehérborokra azért van nekik szükségük,hogy teljes palettát tudjanak kínálni a borszerető embereknek és nem,mint kötelező rosszat termesztenek.Rengeteg munkát tesznek bele,és látni is az eredményeket.”
 • 4. Cerwin 2009. szeptember 24. 06:36
  „A 40 forintos szőlőből nem lesz drága bor, azt veheted készpénznek. A minőségi borokhoz a szőlőt sokszor szemenként válogatják, de minimum dűlő szerint és fajta szerint osztályozzák esetleg keverik (Cuveé). Ezekhez a borokhoz nem vesznek át szőlőt, hanem saját maguk gondozzák.

  Amúgy az NSO-s főcím már azért is vicces, mert fehérbort nem csak fehér szőlőből lehet csinálni...”
 • 3. zhall 2009. szeptember 23. 18:44
  „És természetesen az egész borvidéken nincs olyan ember,szakértő,cégvezető,marketinges stb aki ezt nem látta előre!Ugyan!Megint lehúzás volt.Vajon a termelők meddig bírják még?Ja és egy spontán kérdés!:Mitől lesz a negyvenforintos szőlőből drága bor?Hiszen az igazi nagy költséget a termelő fizeti,a nagyborászatok csak feldolgoznak,ráadásul nagy mennyiségben,ami természetesen olcsóbbá teszi a műveletet.Hoppp.”
 • 2. titáti 2009. szeptember 23. 18:43
  „"A tavaszi jégverés és a betegségek miatt a Soproni borvidéken hiány van fehérborból. "

  Vagy a szőlőből. Nem mindegy”
 • 1. Csetneky 2009. szeptember 23. 13:20
  „A megoldás kézenfekvő. Vöröset kell inni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét szakácskirályt választanak

PannoMánia III. Soproni Kékfrankos Szakácskirály Választás és Utcafesztivált rendeznek szombaton a… Tovább olvasom