Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hiány van az oltóanyagból

Országosan hiány van a Hiberix nevű oltóanyagból, melyből két alkalommal kell beoltani a gyerekeket.
– Néhány éve tették kötelezővé a gyermekek oltását a Hiberix nevű oltóanyaggal, mely a Haemophilus Influensae baktérium ellen ad védettséget – tudtuk meg dr. Csóka Pál gyermekorvostól. – Az utóbbi időben ellátási gondok adódtak az anyaggal, volt példa arra is, hogy egyes szülőket kétszer-háromszor kellett megkérnem, későbbi időpontban hozzák vissza oltásra a gyermeket. A Hiberix ismétlendő oltás, minden gyerek kétszer „kap belőle" – először két hónapos, másodszor pedig tizenöt hónapos korban –, így alakul ki a teljes immunizáció. Ha például valakit egyszer már beoltottak vele, fontos, hogy az előírt időben szerezze be a második – úgynevezett emlékeztető – dózist. A védőoltásnak ugyanis megvan a tudományosan kialakított rendje, attól nem tanácsos eltérni, mivel ilyenkor az előző vakcina hatása csökken, így nem fejt ki maximális védettséget. Az oltóanyag-ellátás utóbbi időre jellemző akadozása egyébként nem helyi probléma, az egész országban tapasztalható – mondta el a gyermekorvos.

– A beszállítási késések miatt fordult elő, hogy hiány van a Hiberixből, ilyenkor – ha van – a tartalékokat használjuk fel – véli dr. Kiss Imre, megyei helyettes tiszti főorvos. – Várhatóan napokon belül megérkezik a megyébe a szállítmány, ami majd a városi intézményekhez jut. A vakcinát a védőnők veszik át, innen kerül a gyermekorvosokhoz és körülbelül a jövő héttől elkezdődhetnek az elmaradt oltások. A késés egyébként nem veszélyes, ugyanis ha a gyerek például beteg az oltás előírt idején, akkor is várni kell a vakcina beadásával. Ez általában nem jelent problémát, kialakul az immunrendszer védettsége.
Megtudtuk, a megyébe kéthavonta 2600 adag oltóanyag érkezik a Hiberixből. Ez a mennyiség eddig elégnek bizonyult a születési arány ismeretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhnyakrákszűrés kezdődik ősszel

Méhnyakrákszűrés kezdődik Sopronban, az ÁNTSZ szerint egyre többen mennek el a vizsgálatra. Tovább olvasom