Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hiába vár nyugdíjemelésre

Szalai Mihályné soproni lakos 37 év munkaviszony után ment hét évvel ezelőtt nyugdíjba, s ma is csak 33 ezer forint ellátásban részesül. A méltányosságinyugdíj-emelés iránti kérelmét azonban elutasították.
– A választások előtt azt ígérte a jelenlegi nagyobbik kormányzópárt, hogy a negyvenezer forint alatti nyugdíjakat fölemeli – mondja az asszony. – Örültünk a férjemmel, hiszen ő is nyugdíjas, jól jönne, ha az én csekélyke nyugdíjam nagyobb lenne.

Mert hát mire is elég a 33 ezer forint? Egy jóravaló télikabát majd ennyibe kerül. Tavaly szeptemberben be is nyújtottam a méltányosságinyugdíj-emelési kérelmemet, de sajnos az év elején elutasító határozat érkezett: az indoklás szerint mások – az egyedülálló kisnyugdíjasok, a rokkantak – jobban rá vannak utalva az emelésre. A válaszba azóta sem tudok beletörődni: úgy érzem, nem igazságos, hogy kérvényemet elutasították.

– A félreértések elkerülése érdekében széles körben tudatosítani kell, hogy a méltányosságinyugdíj-emelés adható, s az nem jár automatikusan – mondta megkeresésünkre Horváth Imréné, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság jogi és igazgatási főosztályának vezetője. – Jó hír, hogy december elsejétől pótkeret áll a méltányosságinyugdíj-emelés céljaira.

A tavalyi igénylők közül kétezer, valamint az idén beérkezett kérelmek közül az ötszáz legrászorultabb idős ember nyugdíját tudjuk kiegészíteni átlagosan havi kétezer-kettőszáz forinttal. Elsősorban a 20–25 ezer, illetve a 35 ezer forint alatti nyugellátásban részesülő egyedülállók, magatehetetlen, más által gondozásra szoruló idős emberek reménykedhetnek anyagi helyzetük javulásában. A rászorultság fokát pontrendszerben mértük, hogy a sok igénylő közül a leginkább nehéz helyzetben lévők sorsa enyhüljön.

Megyénkben az elmúlt esztendőben több mint 28 ezren – Sopronból és környékéről mintegy tízezren – nyújtották be igényüket. Az összes kérelemből tavaly közel kilencezret teljesítettek, átlagban 2100 forinttal emelték a legalacsonyabb nyugdíjakat. Az elutasítások száma – a törvényi feltételeknek való nem megfelelés, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi keret szűkössége miatt – tizennégyezer volt.

– Ötezer-ötszáz kérvényt hoztunk át a 2003-as esztendőre, azonban idén újabb kétezer-kétszáz kérelem érkezett az igazgatóságra. Ebben az esztendőben szeptember végéig több mint ezernégyszáz méltányosságinyugdíj-emelésre kerülhetett sor. Ezt azok az öregségi, továbbá rokkantsági kisnyugdíjban – illetve árvaellátásban – részesülők igényelhetik, akik legalább három éve nyugdíjasok, s más törvényi előírásoknak is megfelelnek. Nem jár az emelés a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, rendszeres szociális járadékosok, rokkantjáradékosok számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta egy kézigránáttal

Kézigránáttal a kezében jelent meg egy építőipari munkás a Soproni Rendőrkapitányságon. A veszélyes… Tovább olvasom