Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hiába tiltakoztak és fellebbeztek

Aláírásokat gyűjtöttek, megfellebbezték a tervet, lobbiztak és leveleztek – a közgyűlés mégis elfogadta a tulajdonosok egy részét hátrányosan érintő külterületi szabályozási tervet.

Az érintett ingatlanok tulajdonosainak érdekeivel szöges ellentétben áll a legutóbbi közgyűlésen elfogadott Külterületi szabályozási terv és helyi építési szabályzat – állítja a Fehér úti telkek gazdáinak nevében is az egyik érintett, Lendvai Csaba. A testület által elfogadott új szabályozás ugyanis visszaminősíti az érintett telkeket.

Az önkormányzat általános mezőgazdasági terület besorolásúvá tette az úgynevezett Fehér úti ingatlanokat, holott a tulajdoni lapokon gyümölcsös szerepel és a valóságnak is jobban megfelel a kertes mezőgazdasági terület besorolás. Azért azt egy laikus is megállapíthatja, nem mindegy, hogy valakinek szántója van vagy gyümölcsöse. Az új építési szabályzat elfogadásával ráadásul – az eddigi gyakorlattól eltérően – minden tervezett építkezés is meghiúsul ezeken a telkeken.

– Aláírásokat gyűjtöttünk a tervezett változtatások miatt, írásbeli panasszal éltünk, fellebbeztünk, de minden hiába – mondta elkeseredetten a tulajdonosok nevében eljáró Lendvai Csaba. Véleménye szerint a döntéssel elértéktelenítették ingatlanjaikat. Diszkriminatívnak tartják a döntést azért is, mert a felépítménnyel nem rendelkező gyümölcsösök tulajdonosai ezután nem is építhetnek a területre, holott sokan éppen azzal a szándékkal vásároltak itt ingatlanokat, hogy majd építenek rá.

Dr. Bolyky László fia is azért vásárolt meg a Fehér úton több telket is, hogy majd építkezésbe kezd a csendes, erdővel ölelt domboldalon. Milliókat költött az ingatlan bekerítésére, a feltételek megteremtésére. Most újrakezdheti a tervezést, mert amit elképzelt, azt itt biztosan nem fogja tudni megvalósítani.

A dühös érintettek nem hagyják ennyiben a testületi döntést és minden fórumon igyekeznek érvényt szerezni igazuknak. Lendvai Csaba elmondta, jogi útra viszik az önkormányzati szabályozást. Törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményeztek a kormányhivatalban.

Mágel Ágost, a városfejlesztési bizottság elnöke nem zárkózott el a panaszok felülvizsgálatától. A Kisalföldnek elmondta, bár teljes politikai egyetértés övezte a szabályozás elfogadását, nincsenek kőbe vésett szabályok. A jegyzőnél lehet kezdeményezni a változtatási igényeket – ajánlotta a bizottság elnöke, aki egyet viszont nyomatékosított: belterületbe vonásról nem lehet szó az érintett telkek esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi: fizetős, nem fizetős, bírni fogja a család?

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen tavalyhoz képest két további szakon csak… Tovább olvasom