Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hetvenegymillió forint a vízbázis védelmére Sopronban

A város és környéke fejlődésének nem csak a látványos elemei fontosak, hanem az olyanok is, mint az ivóvízbázis védelme.

Több mint hetvenegymillió forintos forrást nyert el a Tómalmi és a Csalánkerti vízbázis biztonságba helyezése érdekében a soproni önkormányzat sikeres pályázatával – jelentette be Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a Gazdasági bizottság elnöke a helyszínen.

A Sopron, Ágfalva, Fertőrákos, Harka, Kópháza települések alkotta Tómalom-Csalánkert Vízbázis Biztonságba Helyezése Önkormányzati Társulás üzemelő vízbázisok diagnosztikai vizsgálata céljára nyerte a támogatást. Az Új Széchenyi Tervből megvalósuló projekt 100 százalékos támogatású.

Tóth Éva elmondta, a város és környéke fejlődésének nem csak a látványos elemei fontosak, hanem az olyanok is, mint az ivóvízbázis védelme. Az ivóvíz minőségének fontosságát nem kell külön hangsúlyozni, hiszen egyik legértékesebb kincsünket jelenti – fejtette ki a bizottsági elnök, aki elmondta: a pénzforrás fontos megelőző tevékenységre fordítandó, melynek célja a kitermelésre kerülő felszín alatti vízkészlet szennyező anyag mentességének megőrzése, ami a környék minden lakójának érdeke.

Részletes háttér információk:

A Tómalom-Csalánkerti vízbázis biztonságba helyezésének első lépése tehát a megnyert pályázati pénzből történő diagnosztikai vizsgálatok végrehajtása.
Ezen vizsgálatok részeként a vízügyi szakemberek helyszíni területbejárással felmérték a területen található esetlegesen előforduló szennyezőforrásokat, valamint a potenciális veszélyt folytató területhasználókat.

Emellett az állapotfelmérés pontosítására vízkémiai minták vételére került sor, melyből el lehetett végezni a szükséges földtani, hidraulikai, vízföldtani, geokémiai, és geofizikai vizsgálatokat. A helyszíni kutatással párhuzamosan a szakemberek összegyűjtötték a vizsgálati területen eddig mért archív adatokat és a vonatkozó szakirodalmakat.

A továbbiakban: kialakítanak egy vízszint és vízhozam mérésére alkalmas monitoring rendszert, mely mostantól lehetővé teszi, hogy a vízügyi szakemberek a helyszínre telepített mérőműszerek segítségével folyamatosan felügyeljék a vízbázis állapotát. A helyszíni kutatómunkák továbbra is tartanak, a területen jelenleg is kutak fúrása zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták az ókai Raiffeisent, 14,5 milliót vitt el a tettes

Maszkos rabló vitt el 50.000 eurót (mintegy 14,5 millió forintot) az ókai (Oggau) Raiffeisen… Tovább olvasom