Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Hetven kiskorú tűnt el tavaly

Naponta legalább 25 ezer eltűnt személyt keres országosan az ügyészség, bíróság, rendőrség és a gyámhatóság. Sopronban az a jellemző, hogy leginkább az intézetben nevelkedő gyermekek szöknek meg néhány napra, legtöbbjük sorsa rendeződik, de a csellengők száma évről évre növekszik.
Tavaly összesen hetven gyermek ügyében kellett eljárást indítani, ideiglenes hatályú elhelyezésükről gondoskodni a városban – számolt be az elmúlt év mérlegéről Varga Ferenc, a soproni gyámhivatal vezetője. A családokból megszökő fiatalok döntését olykor egy rossz bizonyítvány, durva szó, félreértés, de olykor sokkoló problémák is előmozdíthatják. Pk vannak kevesebben, és néhány napon belül elő is kerülnek.

Több gond akad az intézetben nevelkedő gyermekekkel, akik már több napra, sőt, hétre tűnnek el, bujkálnak, bandákba keverednek, bűnöző életmódot folytatnak.
– Az intézetből, iskolákból eltűnt gyermekek bejelentése kötelező – mondja Hackl Andrea, a Soproni Rendőrkapitányság főnyomozója. – Az elmúlt évben akadt olyan esetünk, amikor két és fél hónapos bujkálás után került elő valaki. Olyan fiatal nincsen, akit ne találtunk volna meg. Sajnos, a nevelőotthonokból nagyon gyakran szöknek el a gyerekek, és közöttük sok a visszaeső. A kinti világban sokszor betörésekből, lopásokból tartják fenn magukat, és gyakorta válnak szervezett bűnbandák utánpótlási tagjaivá.
– Tavaly az egyik legkirívóbb esetünk az volt, amikor a soproni Rákóczi utcából két fiatalkorú került az utcára, mert a szülők egyszerűen eladták a házat a fejük fölül – veszi át a szót Varga Ferenc. – Napokig csavarogtak, kapualjakban aludtak és éheztek, végül egy jóakaratú ember jelentette be őket. Elhelyezésükről azóta gondoskodtunk. A másik történet még kacifántosabb, egy alig tizenkét éves gyerek egy év alatt másfél millió forint értékben lopott el mobiltelefonokat, rabolt ki játékautomatákat. Mivel még tizennégy esztendős sincsen, a soproni József Attila Gyermekvédelmi Központban bíztuk rá a nevelőkre.
A soproni csellengők történetéhez tartozik, hogy rendőrségi információk szerint 2002 szeptemberéig jelentős mértékben megnövekedett a családból elszökők száma, míg az ünnepek alatt érdekes módon az idén kevesebben szánták rá magukat erre az elkeseredett lépésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valló Péter nem pályázott

Valló Péter, az országos hírű, elismert rendező nem pályázott a soproni Petőfi Színház vezetői… Tovább olvasom