Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Hetven fát ültettek a soproni holokausztkutató tiszteletére

Hiánypótló munkaként, az Auschwitzba elhurcolt 437 ezer magyar tragédiájáról írja legújabb összefoglaló művét dr. Szita Szabolcs.

Jelenleg a harmincegyedik holokauszt témájú könyvét írja a soproni származású Szita Szabolcs történészprofesszor, az MTA doktora. A nemzetközileg elismert holokausztkutató egy évvel korábban súlyos szívproblémákkal küzdött, de egészsége helyreállt, így a Miniszterelnökség e hónap elejétől hároméves időtartamra újra kinevezte a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ és Emlékbizottság igazgatójává.

Dr. Szita Szabolcs történelmi hűséggel örökíti meg az áldozatok és az üldözöttek emlékét.
Dr. Szita Szabolcs történelmi hűséggel örökíti meg az áldozatok és az üldözöttek emlékét.


– Legújabb könyvem monográfia, amelyben összefoglalom az 1944 májusától júliusig Auschwitzba elhurcolt négyszázharminchétezer magyar zsidó, közte az ezernyolcszáz soproni sorsát – nyilatkozta dr. Szita Szabolcs a Kisalföldnek.

– A deportáltak közül háromszázezret azonnal gázkamrába küldtek, a többieket kényszermunkára fogták. A túlélők felkutatása céljából Európa-szerte levelezéseket folytatok, hogy minél teljesebb képet nyerhessünk az auschwitzi magyar zsidóság históriájáról.

Ősszel elkészül a könyv, amelynek bemutatóját 2016. január 27-re, Auschwitz felszabadulásának évfordulójára tervezem.
Dr. Szita Szabolcs a napokban ünnepelte 70. születésnapját. Ennek alkalmából izraeli barátai, tisztelői Jeruzsálem környékén hetven fát ültettek el, és nevét beíratták a Keren Kajemet – az Izraeli Földalap – aranykönyvébe.  
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Quaestor-károsult - Reménytelen, hogy viszontlássam a pénzem

A Quaestor-károsultak már hozzájutottak a befektetett pénzük egy részéhez. Olvasónk története,… Tovább olvasom