Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hétszáz új munkahelyet hoz létre Sopronkövesden az Autoliv - fotók

Biztonságiöv-gyárának bővítésével 700 új munkahelyet teremt Sopronkövesden az Autoliv svéd autóipari vállalat.
A fejlesztéssel, amelyet hétfőn jelentettek be Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára lesz a sopronkövesdi. A jelenlegi, 19 ezer négyzetméteres gyártócsarnok mellé a tervek szerint 2018-ra megépül egy új, 15 ezer négyzetméteres egység. A 11 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatást biztosít kormánydöntés alapján.

A beruházással a termelés volumene megduplázódhat, akár évi 40 millió darab biztonsági övet is gyárthatnak majd. Az Autoliv - amely a világ 25. legnagyobb, elsőkörös autóipari beszállítója - a jelentős fejlesztés mellett vállalta, hogy az alapanyagok területén 5 százalékról 20 százalékra, a gépek területén 30 százalékról 50 százalékra növeli a magyar beszállítók arányát - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fejleszt az Autoliv Sopronköveseden. Fotó: MTI - Krizsán Csaba, Kovács Tamás


Megjegyezte azt is, hogy az Autoliv beruházása közelebb visz a három kiemelt külgazdasági cél eléréséhez, miszerint az EU-tagállamok közül Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar és az export aránya a hazai összterméken (GDP) belül, és Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI). Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország ma már az autóipar egyik fellegvára Európában. Ez az iparág az egyik fő hajtóereje a magyar gazdaságnak, amely az egyik leggyorsabban növekvő nemzetgazdaság az Európai Unióban - tette hozzá.

Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke köszönetet mondott a sopronkövesdi helyi önkormányzatnak és a magyar kormánynak, amiért támogatták a gyár bővítését. A svéd cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg 1760 embernek ad munkát. A sopronkövesdi üzem többek között olyan autóipari óriások beszállítója, mint az Audi, a BMW, a Daimler, a Volvo, vagy a Volkswagen.


A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. nettó árbevétele 2013-ban meghaladta a 8,3 milliárd forintot, szemben a 2012-es, mintegy 6,3 milliárd forinttal. A cég adózott nyeresége 2013-ban 603,5 millió forintra nőtt a megelőző évi 408 millió forintról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeverekedett az ügyintéző és a képviselő Sopronban

Csoportos garázdaság miatt indított vizsgálatot a rendőrség, mert Sopronban vasárnap hajnalban… Tovább olvasom