Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hétórás életmentő műtét Bécsben

Stabil az állapota annak a soproni középkorú nőnek, aki október 14-én Bécsben tüdőtranszplantáción esett át.
dr. Fónay Károly
A megyéből ő az első, akin ilyen életmentő műtétet hajtottak végre. – A hölgy veleszületett krónikus légúti betegségben szenvedett – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Fónay Károly kandidátus, a soproni Erzsébet-kórház mellkasgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. – Abban az esetben, ha nem operálják meg, néhány hónapon belül meghalhatott volna. A beteg először 1975-ben fordult panaszaival orvoshoz, de az állapota 1993-ban lett rosszabb. Ekkor találkoztam vele először. A gondozás eredményeként 2001-ig viszonylag jól volt.

Elkerülhetetlenné vált a műtét

– 2001-ben azonban a hölgy állapota romlott, idült légzési elégtelenség lépett fel, mely miatt azóta tartós házi oxigénkezelés alatt állt, napi 16–18 órán keresztül – folytatta dr. Fónay Károly. – 2004-ben nyílt lehetőség mobil, cseppfolyós oxigénkezelésre átállítani, így már szabadon mozoghatott, nem volt az oxigénpalackhoz kötve. A tüdő funkciójának romlásával ebben az évben ismételten szívelégtelenség lépett fel, ezért a tüdőtranszplantáció elkerülhetetlenné vált. A májusban kezdődött hosszas és alapos soproni, majd budapesti és bécsi kivizsgálások után kerülhetett fel szeptember végén a várólistára, majd október 13-án megérkezett az értesítés Bécsből, hogy van megfelelő tüdő a számára.

Magyarországon nem végzik

Mint megtudtuk, Magyarországon még nem végeznek tüdőtranszplantációt. A világon végzett összes ilyen műtétek negyven százalékát Bécsben hajtják végre, a másik negyvenet pedig az Egyesült Államokban. A krónikus légúti betegségben szenvedők 92 százaléka a dohányosok közül kerül ki. A soproni beteg nem dohányzott, jól együttműködött, ezért jó esély mutatkozott a sikeres transzplantációra.
– Ma (is) beszéltem az operációt végző orvossal – folytatta Fónay főorvos. – A hölgyet már az intenzív részlegről hagyományos osztályra helyezték, tervek szerint a héten Budapestre szállítják, azt követően pedig Sopronba, osztályunkra további rehabilitáció céljából. Remélem az utókezelés során nem lép fel komplikáció. A beteg ugyan állandó orvosi megfigyelés alatt lesz, de jók az esélyei, és tíz–húsz évvel is meghosszabbodhat az élete – jó életminőség mellett.

„ Várja már, hogy hazahozzák"

– A hétvégén voltam Bécsben az édesanyámnál – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére az operált beteg felnőtt lánya, akinek kérésére nem közöljük sem az édesanyja, sem pedig az ő nevét. – Édesanyám jól volt, egy kicsit depressziósnak tűnt, de talán ez érthető az ő helyzetében. A műtét hét órán át tartott, nagyon izgultunk érte. A helyzetét egy kicsit nehezíti, hogy nem tud németül, de kapott egy német–magyar szójegyzéket, s van magyarul tudó orvos is a transzplantációs központban. Itthon talán már a kedve is jobb lesz, várja már, hogy hazahozzák.

Egy műtét ára 18 millió forint

A tüdőtranszplantációra váró magyar betegeket Bécsben operálják. Egy ilyen műtét 18 millió forintba kerül, az azt követő gyógyszeres kezelés pedig évente fél-egymillió forintba. A soproni hölgy tüdő-transzplantációját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Megalázó, hogy így bánnak velünk''

Tárgyhó 15-ig fel kell adni csekken a lakbért a soproni Újteleki utca egy bérházában, különben… Tovább olvasom