Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Hercegi hallali Fraknón

Fraknó - Az Esterházyak négyszáz éves történelmi múlttal rendelkező vadászati hagyományait mutatja be a fraknói vár új időszaki kiállítása. A tárlat 2010. október 31-ig látogatható.
A fraknói vár pénteken megnyitott legújabb kiállítása, a Hercegi hallali a kezdeteknek számító, XVII. századi magyar mágnások hajtóvadászataitól napjainkig, a felelős erdőgazdálkodást folytató modern erdészetig mutatja be a vadászati módokat. Ugyanakkor kitér a korszak látványos vadászbaleseteire is.

Először láthatja a nagyközönség az Esterházy hercegek XVII–XIX. századból származó fegyvergyűjteményének egyedi darabjait. Festmények, porcelánok, bútorok, vadászkastélyok és -területek rajzai világítanak rá a vadászatok és a művészetek összjátékára.

Esterházy Alajos (1844–1912) hagyatékának egyes darabjaiból következtethetünk ennek a különös Esterházy-sarjnak a nagyvadvadászat iránt érzett szenvedélyére. A kiállítás gyöngyszeme az 1756-ban kialakított, schützeni vadasparkról készült festmény. Két éve leltek rá a vár padlásán, kis csomaggá összecsavarva, ezután restaurálták.

Esterházy Alajosról köztudott volt vadászat iránti szenvedélye. Az általa elejtett dekkáni emberevő tigris trófeáját a császárnak ajándékozta.
Esterházy Alajosról köztudott volt vadászat iránti szenvedélye. Az általa elejtett dekkáni emberevő tigris trófeáját a császárnak ajándékozta.


A kiállítás bepillantást ad az egykori főúri világ életébe. Az udvari vadászatok – melyek a hercegek társadalmi helyzetét nyomatékosították, másrészt unaloműzésre szolgáltak – a nemesség kultúrtörténetének szerves részét képezik. A szabadban zajló vadászatot most a kiállítás termeiben idézik fel a szervezők. A csillárokon ülő vadászsólymok a madarakkal történő vadászatra emlékeztetnek.

A vadászat segítőeszközének számító hálók a falakra kerültek dekorációnak, vaddisznókkal találjuk magunkat szembe, és szarvasok agancsai tartják a vadászfegyvereket bemutató vitrineket. Külön szoba szolgál a nagyvadvadász, Esterházy Alajos emlékének. A látogatók a vadászathoz kapcsolódó műtárgyakat és csecsebecséket is megtalálják a vitrinekben. A történelmi ereklyék között tizenkét kortárs művész vadászati témájú alkotása is látható.

A magánalapítvány
Az Esterházy Magánalapítvány jelentős történelmi háttérrel rendelkező, modern gazdálkodó és kulturális üzem. Az alapítvány vezérigazgatója, Ottrubay István vallja, a múltba való visszatekintés csak a jelenen keresztül lehetséges. Ezért is támogatják a kortárs művészetet. Az Esterházy Betriebe napjainkban 22.500 hektár erdőt művel. Az erdőterületek a Lajta-hegységtől a Bucklige Weltig nyúlnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések az Esterházy-kastélyban

Fertőd - Alig egy hónap múlva látogatóbarát fejlesztések valósulnak meg a fertődi… Tovább olvasom