Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Herceg ölti magára a piros palástot

II. Antal 13. Esterházy herceg ismét Mikulásnak öltözik, hogy megjutalmazza a kastélyt felkereső gyerekeket. A program szombaton délután 3 órakor kezdődik.

Lovas hintóval érkezik a jóságos Mikulás a fertődi Esterházy-kastély nagy parkra néző homlokzatához szombaton délután 3 órakor. A kis csöppségek nem is sejtik, hogy a történelmi család feje, II. Antal 13. Esterházy herceg lesz az, aki majd megajándékozza őket a Pálmaházban.

– Még abban az évben, amikor a műemlék együttesben lakosztályt biztosítottak a számunkra, felvetődött a gondolat: a kastélyt építtető Esterházy (Fényes) Miklós tiszteletére rendezzünk Miklós-napi ünnepséget, amelyben én lennék a Mikulás. Azóta ez hagyománnyá vált – válaszolta érdeklődésünkre a herceg.

– Minden gyereket várunk a kastélyba, s örömünkre nemcsak fertődiek, hanem szüleik kíséretében a környező településekről is érkeztek-érkeznek csöppségek. Idővel elterjedt a kastély-Mikulás híre, s tavaly már mintegy háromszáz gyereknek osztottam ki ajándékot, csokit, szaloncukrot, gyümölcsöt. Idén valószínűleg még többen lesznek, mert jönnek Bécsből is, Budapestről is. Eddig a kastély bérelt Mikulás-ruháját öltöttem magamra, most azonban vadonatúj öltözéket készíttettek nekem az eseményre. Nagy-nagy öröm számomra, amikor a kisgyerekek először megszeppenve, félénken, majd egyre bátrabban énekelnek, szavalnak a Mikulás bácsinak, s mosolyt látok az arcukon.

A gyerekkorában Ozora környékén nevelkedett herceg jó szívvel gondol vissza akkori Mikulásaira. Felejthetetlen élménye, hogy Miklós-napkor unokatestvéreivel a rédei Esterházy család vadasparkjában pónifogattal vittek gesztenyét és más eleséget a szarvasoknak, őzeknek...


Programok

A Mikulás érkezése és bevonulása után, 15.30-kor a Pálmaházban ünnepi műsort adnak az Andrássy Katinka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. Ezt követően a Mikulásé lesz a főszerep, majd kézműves-foglalkozás – gipszfestés, szalvétatechnika, fenyő- és adventi asztaldísz készítése – köti le a gyerekek figyelmét. A büfében teát és kakaót fogyaszthatnak a vendégek. Az este 7-ig tartó rendezvény díjmentes.


Olvasóink írták

 • 5. janika 2009. december 07. 18:22
  „Egyeltet egy banánköztársaságból sem hiányozhat a burzsoázia!”
 • 4. lenk 2009. december 07. 09:30
  „Ja. A régi disznóságokat elfelejtjük nekik. Egyébként miért is ne. Tehetnek ők róla, hová születtek?”
 • 3. TancsKaszabell 2009. december 07. 08:10
  „Nem emlékek ők,hanem a nemzet részei,kivéve azokat akik ezt tudatosan megtagadták !
  A történelmi családok leszármazottainak jobbik része ma is itt él velünk együtt.
  Nem úgy mint nap lopók,hanem mint tevékeny,hasznos magyar állampolgárok !”
 • 2. Herrmina 2009. december 07. 05:58
  „Szerintem ez csodálatos! Nem hiszem, hogy le kellene tagadnunk minden herceget, és grófot, hisz ők egy régi kor emlékei, aminek a romantikája a mai napig él (természetesen erősen megszépítve, mesébe bújtatva), és így karácsonykor különösen kedves gesztus ez egy igazi hercegtől.”
 • 1. janika 2009. december 05. 04:20
  „Megint divat lesz és kezdődik az a alamizsna osztás! Kirélyok hercegek grófok! Habár a naplopók korszakába ez is beillik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett véradók

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete és a vérellátó intézet a véradók napja alkalmából… Tovább olvasom