Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Helyszínelők és drónok kutatták a soproni Lövéreket

Bűnügyi technikusok lepték el a parkerdőt és a Hotel Lövér környékét, drónok szálltak a levegőben. Az ország bűnügyi technikusai versenyeztek.

A soproni Hotel Lővér és környéke adott otthont, 2014. március 19-21. között, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság, Bűnügyi Technikai Osztálya által szervezett országos versenynek.

Az ország minden pontjáról érkeztek bűnügyi technikusok, Vedres Mátyás, Országos Rendőr-főkapitányság néhai Technikai Osztály vezetőjének nevével fémjelzett emlékversenyre.

A nyolcadik alkalommal szervezett három napos szakmai megmérettetést Csizmadia Gábor r. dandártábornok, megyei főkapitány nyitotta meg.
A tizenkilenc megyei rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság által delegált három fős csapatok gyakorlati és elméleti feladatokat oldottak meg.

A csapatok húsz különböző berendezett helyszínen, szituációs gyakorlatokon bizonyíthatták hozzáértésüket a rendelkezésre álló idő alatt, melyet versenybizottság értékelt.

A verseny névadójának özvegyét, Vedres Mátyásnét Papp Károly r. altábornagy, országos rendőr-főkapitány virágcsokorral köszöntötte.
A látványos versenyen végül a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság technikusai bizonyultak a legjobbnak.

Az I. helyezett csapatnak Magyarország belügyminisztere kristályvázát és országos rendőrfőkapitány úr tárgyjutalmat ajánlott fel.

A győztes csapat részére Papp Károly r. altábornagy országos rendőrfőkapitány a tárgyjutalmak mellett, serleget, Vedres Mátyásné pedig a Bűnügyi Technikai Verseny vándorserlegét nyújtotta át.

Második helyen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság végzett, részükre az elismerést Kovács István r. ezredes, Gazdasági Főigazgató, országos rendőr-főkapitány helyettes, a harmadik helyért járó díjat Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kapta, melyet Csizmadia Gábor r. dandártábornok, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője adta át. 

A legjobb daktiloszkópiai eredményt elért csapat részére Dr. Nagy Gábor a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet Igazgatója különdíjat ajánlott fel. A díjat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság technikusai nyerték.
A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság különdíját, Sallai Péter tü. ezredes Úr adta át a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság csapatának.

A Bűnügyi Technikai Vezetők íjászversenyén I. helyezést ért el Fazekas Norbert r. százados, a Komárom-Esztergom Megyei Bűnügyi-Technikai Osztály Vezetője, részére Szabó Jenő r. alezredes, Soproni rendőrkapitány adott át elismerést.

A rendezvény zárásaként Papp Károly r. altábornagy, országos rendőr-főkapitány megköszönte Sopron, megye jogú város vezetőségének az együttműködést és egyben kijelölte a verseny 2015. évi rendezőjeként Békés megyét.

Korábban írtuk:

Öngyilkosság vagy gyilkosság történt? Merre menekült a betörő és milyen nyomokat hagyott maga után? Mi történt azzal a nővel, akinek holttestét az erdei út szélén találták meg?

Ehhez hasonló kérdésekre keresik három napon át Sopronban a válaszokat az ország legjobb bűnügyi technikusai.

A technikusoknak olyan egy bűnügy helyszíne, mint egy színes könyv, de csak ők tudnak olvasni belőle. Fotó: M. D.
A technikusoknak olyan egy bűnügy helyszíne, mint egy színes könyv, de csak ők tudnak olvasni belőle. Fotó: M. D.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szervezte idén a nyolcadik országos bűnügyi technikai versenyt és Vedres Mátyás-emlékversenyt. A Hotel Lövér kiváló helyszínnek bizonyult a húsz négyfős csapat számára. A szakemberek az előre berendezett állomásokon rögzítették a nyomokat és állították össze a mozaikokból, hogy miről mesél nekik a bűn- ügyi helyszín.

– A technikusok munkája érdekes és látványos, de nehéz, hiszen ők állandó készültségben vannak. Számukra ez a verseny a szakmáról szól, ugyanakkor jó alkalom a csapatépítésre is – mondta el a Kisalföldnek Simon Csaba, a megyei bűnügyi technikai osztály vezetője, a rendezvény főszervezője.

Baranya megye rendezte meg első alkalommal a versenyt 2006-ban, akkor még tábori körülmények között versengtek a szakemberek. Amióta az ORFK felvette programjai közé, rendkívül jó körülmények között rendezhetik meg a technikusok versenyét – tette hozzá a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik megszüntetné a mentelmi jogot

Novák Előd, a Jobbik alelnöke tartott lakossági fórumot csütörtökön Sopronban. Tovább olvasom