Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Helyközi autóbuszok: nem maradhatnak a Várkerületen

A jövőben nem közlekedhetnek a Várkerületen a helyközi autóbuszok Sopronban. A forgalmi rend a helyben élőknek kedvező, a vidékieknek kevésbé.

Július hetedikétől a helyközi autóbuszjáratok a Várkerületen keresztül érik el a soproni végállomást. A közlekedési rend ideiglenes, csak augusztus elejéig marad így, amikor várhatóan elkészül a Lackner Kristóf utca–Selmeci utca körforgalmi csomópont burkolatjavítása, és újra az eredeti menetirány szerint járnak a buszok.

A vidéki utasok többsége ugyanakkor azt szeretné, ha a munkálatok befejezését követően is a Mátyás király utca, Várkerület felé közlekednének a járatok. Ez egészen addig így volt, amíg egy irányban haladt a Várkerületen a forgalom. A helyközi buszok nagy részének 2006 nyarán, a Várkerület kétirányú forgalmi rendjének bevezetésével és a Petőfi téri mélygarázs építésével egy időben tűztek ki új útvonalat.

A helyközi autóbuszjáratok csak ideiglenesen használhatják a Várkerület megállóit. Fotó: G. E.
A helyközi autóbuszjáratok csak ideiglenesen használhatják a Várkerület megállóit. Fotó: G. E.

Ekkortól a Csengery, a Csatkai, a Táncsics és a Selmeci utcák érintésével érik el a Lackner Kristóf utcai végállomást. Így akik a belvárosba igyekeznek, kénytelenek gyalog vagy helyi járatokkal folytatni útjukat. Ez pluszidő és -költség. Ezenkívül az alsó tagozatos diákokat féltik a szülők, mert a tömegközlekedési eszközről leszállva forgalmas utcákon kell keresztülmenniük.

– Ez az intézkedés kezdetben heves ellenállást váltott ki a vidékről bejáró utasokból, főként a dolgozók, a vonatra sietők és a belvárosban tanuló kisiskolások szülei elégedetlenkedtek. A Kisalföld Volánt tartották felelősnek, noha a járatok útvonalainak kijelölése az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A busztársaság szakmailag és utasforgalmi szempontból sem értett egyet a döntéssel – tájékoztatta portálunkat Rombai László, a Kisalföld Volán Zrt. soproni helyközi üzemének vezetője.

Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat szóvivője a témával kapcsolatban elmondta: ˝Még 2008-ban, a Várkerület felújításával párhuzamosan széles körű telefonos közvélemény-kutatást tartott az önkormányzat, amelyen a soproniak több mint kétharmada a jelenleg is érvényben lévő kétirányú közlekedési rend mellett voksolt. Ez viszont nem teszi lehetővé, hogy a helyközi járatok is a Várkerületen keresztül közlekedjenek, mert az így jelentősen megnövekvő buszforgalom meghaladná az időnként most is túlterhelt út áteresztőképességét." A szóvivő ugyanakkor hozzátette: minden város életében természetes folyamat a változás, ezért a közlekedési rend újragondolásának szükségessége időről időre bárhol felmerülhet˝.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. hozsuzs 2010. augusztus 07. 15:17
  „nekem szimpatikus...a vidékiek át tudnak szállni helyi töm.közlekedésre, a Lackner K. utcában szinte az összes helyi busz megáll! De a Mátyás király utcán való "végigszaladás" is max5-10 perc, attól függően, hogy hová megy az ember. Elkényelmesedtünk.”
 • 36. coolzsu 2010. augusztus 06. 14:43
  „csak halkan jegyzem meg, hogy már ötezer forint felett van jócskán a helyi buszbérlet..... a minőségről meg jobb nem is beszélni.... részemről inkább bicikli vagy gyaloggalopp...”
 • 35. Freehill 2010. augusztus 05. 09:54
  „#23, #31: ezzel csak az a gond, hogy az utasok nem szeretnek feleslegesen átszállni. Ha a helyközi busz is közvetlenül el tudja vinni őket oda, ahová nagy részük tart (a városközpontba), akkor értelmetlen és riasztó mesterségesen átszállásra kényszeríteni őket. Persze, át fognak szállni, de sokan nem a helyi járatra, hanem az autóba, még nagyobb forgalmat okozva. Akkor hol is a forgalomcsillapítás?”
 • 34. máris 2010. augusztus 05. 09:45
  „AZT MONDJUK, HOGY DRÁGA A BENZIN, KÖZBEN ANNYI AZ AUTÓ, HOGY LÁMPA NÉLKÜLI ZEBRÁNÁL, HOSSZÚ PERCEKET KELL VÁRNI !!!”
 • 33. csokipudingakedvencem 2010. augusztus 04. 16:28
  „27. Igen.. az osztrákok meg csodálkoznak, hogy a magyarok jobb autókkal járnak, mint ők és kérdőn néznek rám, hogy mennyi új autó van itt?? (személyes tapasztalat volt). Hát igen, akinek hitelre van az autó... és már bocs, de ki nem sz@rja le, hogy a szomszéd mit gondol?? a soproniak annyira sznobok, tisztelet a kivételnek, lenézik az embert, ha mondjuk egy ladában, vagy trabiban ül, közben meg ugyanolyanok az anyagi körülményeik, csak a másik nyögi a hitelt. Nevetséges..”
 • 32. Muaddib 2010. augusztus 04. 15:29
  „Helyi járattal meg lehet közelíteni a vidéki buszmegállót a vidéki buszmegállóból meg helyi járattal a város különböző pontjait.
  Ez így lenne normális nem, az hogy WC és pihenőhely nélküli buszmegállókat hozunk létre köz és magánépületek előtt.
  Én Mosonmagyaróvári vagyok és ott ugyanez a változás, elkelne.
  Meg kell nézni a Fő utcát Mosonmagyaróváron vidéki buszmegállók húgyszagtól és leamortizált épületektől.
  Kíváncsi lennék sok nagy szájú, hogy viselné, ha forgalmas buszmegállót raknának elé és a várakozók WC-nek, használnák a bejáratot.”
 • 31. muskátli 2010. augusztus 04. 12:59
  „akkor egy mozgáskorlátozott is gyalogolja le a fél várost? csupa okos hozzászólás van itt. remélem az okos hozzászólókból is lesz valamikor olyan ember aki nem tud 100 métert gyalogolni a fájdalmai miatt. nem tudom akkor majd mit fog szólni!!!! akkor majd bevezetteti a buszt, nem? amig meg nincs rászorúlva addig meg csinálja a gyalogos /biciklis propagandát!”
 • 30. arrajáro 2010. augusztus 04. 11:58
  „7. hozzászólás Hozzászóló 2010.08.02. 14:59

  Javaslom kitiltani az összes buszt a várkerről ! A soproninak is jól esik 1 kis gyaloglás :) 3-5 perc
  Csak ,h egyenlőség legyen :))

  Vagy így már nem tetszik az ötlet ??”
 • 29. KáTi 2010. augusztus 03. 21:13
  „Akkor mondja meg valaki nekem, hogy mért panaszkodnak az emberek, hogy ilyen rosszul élünk meg olyan rosszul élünk? Ha megfigyeljük az autókat 10-ből 9-ben csak a vezető ül. Miről beszélünk kérem szépen?”
 • 28. Kukac40 2010. augusztus 03. 20:55
  „26. Igaz engem is így vittek, tesómmal. :) Egy apró különbség van mindössze.... az évszám. :) Ma már töbször annyi autó van mint akkor. A mai emberek nagyrésze szégyennek éli meg ha így intézi a dolgait, a szomszéd meg autóval. A gyerekekről meg nem is beszélve. Vannak dolgok amik soha nem fognak megváltozni, ezek közé tartozik az emberi irígység. Sajnos. Na meg egy buli után nem mondja senki a csajnak, hogy a bringámon hazaviszlek. Másra nem is gondolva. :) Kényelmesebb lett a világ összeségében.”
 • 27. csokipudingakedvencem 2010. augusztus 03. 19:56
  „Igen...., van ilyen képzeld el. Engem anno bicajjal vittek gyerekként és ehhez is szoktam hozzá, nem kényelmesedtem el legalább felnőttkoromra sem. Mert lehet bicajjal is elintézni a bevásárlást, gyerekcipelést. Most nem a vidékiekről beszélek, persze vannak helyzetek, amelyekben elengedhetetlen az autó, de az esetek többségében bicajjal, vagy gyalog is meg lehet oldani, csak akaraterő kell hozzá, ja és nem lustának lenni és inkább beülni az autóba a reggeli csúcsforgalomban. ( Tisztelet a kiv.nek idősek stb..........) ;)”
 • 26. Kukac40 2010. augusztus 03. 19:42
  „24. Szerinted azzal vinnék a gyerekeket oviba, iskolába, különórára, stb? Azzal járnának bevásárolni, munkába, szórakozni stb? Ha van egy átgondolt jól szervezett tömegközlekedés, viszonylag olcsón, tiszta, megbízható járművekkel, talán többen hagyák otthon az autót, vagy teszik fel a gyereket reggel a buszra.”
 • 25. csokipudingakedvencem 2010. augusztus 03. 18:47
  „A tömegközlekedést békén kellene hagyni, nem azzal van a baj, az autósforgalommal kell v.mit csinálni, mondjuk lehetne biciklisutak építésével kezdeni, de ne csak mütymürüty 100m-es szakaszokat, hanem végig, mindenhol. Máris többen pattannának bicajra és hagynák otthon az autót.”
 • 24. Kukac40 2010. augusztus 03. 18:43
  „Egy átgondolt tömegközlekedésre lenne szüksége a városnak. Véleményem szerint mind két buszvégállomást ki kellene helyezni a pláza környékére. Innen indítani, és ide érkeztetni a vidéki buszokat. A helyi járatos buszokkal már könnyű lenne a város nagyrészét elérni. Esetleg a város tehetne egy engedményt, hogy akinek érvényes vonatjegye, vagy vidéki buszjegye van, az egy út erejéig ingyenesen utazhatna. A vidéki bérletesek engedményt kaphatnának a helyi járatos bérletre is. A már ígért a tehermentesítő, a Pláza, Somfalvi út, Vándor Sándor út, Baross út összekötő megépülésével tovább lehetne csökkenteni a város terhelését. A Bécsi út határfelé vezető szakaszára, 3,5 t-ás korlátozás bevezetése, kivétel nélkül, pedig a tehermentesítő út forgalmát csökkentené. Ha egyszer végiggondolnák az érintettek, komoly forgalomterheléstől lehetne a várost megszabadítani.”
 • 23. Filtec 2010. augusztus 03. 16:30
  „Re: #14. tancsi 2010.08.02. 23:10
  "Kérem mindezt rendkívül gúnyos hangnemben érteni:
  Sopronban nincsenek távolságok. Mindenki gyalogoljon, vagy tekerjen.
  Így környezetünket is kíméljük :P
  Különben őrület ez a rendszer!"

  Ezt magyarázzad el a botokkal tipegő idős nyugdíjasoknak.
  Ja, meg a 2 gyerekét oviba cipelő anyukának.”
 • 22. janus 2010. augusztus 03. 09:45
  „Hozzászóló 2010.08.02. 14:59

  nem mindeniki Maratoni tav futo am hogy a Varker vegebol 3perc alat a buszpalyaudvaron legyen
  Amugy meg talan futva se 3perc”
 • 21. Pom-Pom 2010. augusztus 03. 09:40
  „Én egy naponta vidéki busszal közlekedő vagyok. Az a pár perc előny, hogy nem a Csengeryben, hanem a Várkerületen szállhatok le, annyit jelent, hogy pont időben beérek a munkahelyemre. A vidéki buszok ugyanis nem 20 percenként járnak, hanem 1 - 1,5 óránként. Tehát mielőtt valaki elkezdene háborogni, hogy miért nem megyek egy busszal korábban, hát ezért. Igen, nincsenek nagy távolságok Sopronban, viszont sokszor az a pár perc is számít, ha közelebb szállhatunk le a munkahelyünkhöz.”
 • 20. mindigatutit 2010. augusztus 03. 09:13
  „teljesen jó döntés.semmi keresnivalója a vidéki busznak a várkeren.oda ott van a helyi járat.”
 • 19. kicschay 2010. augusztus 03. 08:14
  „Természetesen egyetértek, hogy ne terheljük a város forgalmát, csak azt nem bírom ésszel felfogni, hogy a helyi közlekedés (ami nem egy megállót jelent a Várkerületen), mennyivel lassítja kevésbé a forgalmat, és mennyivel kevésbé szennyezi a környezetet, mint a vidéki busz. Egyébként egyértelmű, hogy Sopronban gyalog is el lehet jutni 40 perc alatt bárhová, csak nagyon indokolt esetben utazom helyi járaton.
  Igazából az emberek szemléletén kellene változtatni...Illetve ha a tömegközlekedés színvonalasabb lenne, kevesebb autó cirkálna a városban, illetve azon kívül.
  14. jelzem, ez működik pl. Gyulán. Meglepődtünk (sajnos meglepő), hogy ott szinte mindenki bringázik, természetesen kiépült hozzá a kerékpárút hálózat is, mindenhol biciklitárolók, hogy az elhelyezésük is megoldott legyen, kerékpárkölcsönzők a turistákra gondolva. Így a város forgalma elenyésző, levegője kitűnő, hangulata még bájosabb.”
 • 18. BsBe 2010. augusztus 03. 05:35
  „Paragulis 2010.08.02. 14:17 Nem feltétlenül a buszok miatt nagy a forgalom a belvárosban. Lehet, hogy mert a szülők gyermekeiket a Magyar utcából az Orsolya térre, vagy a Berzsenyibe viszik éppen, nehogy elkopjon a gyerek lába.
  Ellőre bocsátom, nem vidékről járok be, de megértem azokat, akik reggel, (iskola vagy munka előtt) nem szívesen szaladnak végig nap mint nap a Mátyás ki. utca, Várkerület vonalon.
  De ha a vidékiektől azt várjuk, hogy "Na nehogymár ne bírjon ennyit legyalogolni naponta akárki, mert menten hanyatt dobom magam" akkor minek helyi járat. A helyi lakosok, mivel - Sopronban nincsenek távolságok - sétáljanak a munkahelyükre. (ehhez képest nagy a járműforgalom a belvárosban - vagy mások menjenek gyalog, csak mi ne???)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi nap a szeretet jegyében

Szombat délután benépesült a soproni Egyesített Szociális Intézmény udvara, hiszen családi napot… Tovább olvasom