Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Helyet keresnek a Munkásnak - Szakál Ernő szobrász alkotása – egyelőre raktárba került

Leemelték várkerületi talapzatáról Szakál Ernő Munkácsy-díjas szobrász Munkás című alkotását.

Kevesen tudják, hogy Szakál Ernő önmagának állt modellt, amikor a Munkás szobrát mintázta, igaz, eredetileg nem is munkást akart faragni... Évtizeden keresztül állt a szobor a Mária-oszlop közelében, ám a Vákerület megújítása miatt a férfialakot most elválasztották talapzatától. Talán örökre. A szobornak új helyet keresnek, ebben az önkormányzat a Városszépítő Egyesület segítségére számít.

A Munkás évtizedeken át nézte a Várkerület forgalmát. Szakál Ernő szobra – amit önmagáról mintázott – most új helyre kerülhet.
A Munkás évtizedeken át nézte a Várkerület forgalmát. Szakál Ernő szobra – amit önmagáról mintázott – most új helyre kerülhet.


A városszépítők viszont szakemberekre és jó ötletekre, mert fontosnak tartják: a Műemlékvédelem Európa-díjasának, a Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosának, Sopron díszpolgárának és Munkácsy-díjas művészének, a műemlékvédelem legnagyobb magyarjának szobra továbbra is Sopron közterületén, megfelelő környezetben álljon.

Pályatársai és tisztelői Michelangelohoz hasonlították Szakál Ernő tehetségét. Az 1913-ban Sopronban született szobrászról és restaurátorról munkái okán és emberi nagysága miatt is köteteket lehetne írni. Életműve hatalmas. Római ösztöndíjasként a negyvenes évek második felében neve mellett a T (tiltott) állt, de a feladat így is megtalálta. A háborús helyreállítás vezéregyéniségévé vált.

Első hivatalos megbizatása a soproni Szent György-templom stukkódíszeinek helyreállítása volt, a szakma azóta emlegeti egyedi megoldásait.

Szakál Ernő munkája volt a visegrádi királyi palota oroszlános kútja, a siklósi gótikus erkély, a budavári szobrok rekonstrukciója – mind-mind olyan szakmai feladat, ami a kőfaragás nagymesterévé avatták őt. Közben szobrokat, domborműveket alkotott, tanított, publikált, részt vett abban a hatalmas erőfeszítésben, aminek eredménye Sopron és az ő Európa-díja lett.

Életének 90. esztendejében, 2002 szeptemberében hunyt el, de keze nyoma itt maradt Sopronban és itt lesz még századok múltán is. Szobrász volt, mégis, a Munkás Sopronban az egyetlen közterületen álló szobra, ha emléktáblái, templomokban kisebb szobrai vannak is. Márcsak ezért is kellene az elkotásnak igazán méltó helyet találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hároméves Botond éjjel kettőkor szökött el - Pizsamában találtak rá az utcán Sopronban

A nagypapa vigyázott a három éves Botondra szombaton éjjel, amikor a lakótelepi lakásból a kisfiú hangtalanul megszökött. Tovább olvasom