Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Házkutatás a GYSEV-nél

Házkutatásokat tartottak hétfőn Ausztriában a volt MÁV Cargo (jelenleg Rail Cargo Hungaria) privatizációjának ügyében - jelentette egy osztrák gazdasági hetilap.

A Format internetes cikke szerint egyebek mellett az új tulajdonos, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) több magas rangú vezetője ellen folyik nyomozás, azzal a gyanúval, hogy kenőpénzt fizettek egy magyar tanácsadó cégnek.

A Magyar Államvasutak teherszállítási leányvállalatát 2008 végén vásárolta meg az osztrák állami vasúttársaság szállítmányozási csoportja, a Rail Cargo Austria (RCA) 102,5 milliárd forintért.

A házkutatásokat a Budapesti Főügyészség kérésére, jogsegély eljárás keretében rendelte el a bécsi vádhatóság - közölte a lappal Eva Habicher, az osztrák korrupcióellenes ügyészség szóvivője. A cikk szerint a tanácsadó cég a Geuronet Bt., amely a Format egy korábbi értesülése szerint 7,1 millió euró sikerdíjat kapott a privatizációkor.

Az ÖBB az APA osztrák hírügynökség érdeklődésére megerősítette a házkutatás tényét. Michael Wimmer szóvivő közölte, hogy a társaság kész teljes mértékben együttműködni a hatósággal, a vádak mielőbbi és maradéktalan tisztázása az ÖBB-nek is érdeke.

Christian Kern az ÖBB vezérigazgatója emellett elrendelte egy belső bizottság létrehozását a helyzet alapos kivizsgálása érdekében és hogy kiderüljön, érte-e kár a vállalatot - tette hozzá.

Az osztrák hatóságok hétfőn az ÖBB bécsi központja mellett a vállalat más telephelyein, de magas beosztású igazgatók lakásain is kutattak bizonyítékok után. A sajtóértesülés szerint Gustav Poschalko, Gerhard Leitner és Otto Herko igazgatók irodáiban folyt házkutatás, Poschalkónak és Leitnernek a lakását is átkutatták.

Wimmer a Format értesülését pontosítva közölte, hogy Poschalko jelenleg tanácsadói tisztségben dolgozik a vállalatnál.

A Der Standard című osztrák napilap internetes kiadásának értesülése szerint a házkutatások kiterjedtek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaságra (GYSEV) is. Az osztrák-magyar többségi állami tulajdonban lévő GYSEV korábban szervezetileg az ÖBB-hez tartozott és a pályázaton nyertes konzorcium tagja volt. Az Európai Bizottság azonban a kartellellenes megfontolásokból a GYSEV kiválásához kötötte a vásárlás jóváhagyását.

A Format 2008 februárjában arról írt, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, a Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.

Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.

A Népszava 2008 április közepén arról számolt be: nem bírságolta meg a Központi Igazságügyi Hivatal a MÁV Cargo privatizációjában vitatott szerepet betöltő, Budapesten bejegyzett Geuronet Bt.-t, mert a társaság ennek során, legalábbis magyar döntéshozók esetében, nem végzett lobbitevékenységet, így nem sérthette meg az ezt szabályozó hatályos magyar jog előírásait. Az NNYI nyomozása ugyanakkor nem zárult le.

A MÁV a két évvel ezelőtti cikk kapcsán elhatárolódott a sikerdíj ügyétől. Mint közölték, semmilyen kapcsolatban nem voltak a Geuronet Bt.-vel, létezéséről a sajtóból értesültek.

Olvasóink írták

 • 8. Sentinel 2010. október 06. 16:12
  „Az még hagyán de mik folynak még pl. kifizettek 30milliót permetezésre ami lófa.zt ért .
  Meg a többi ügylet ahol elmentek a pénzek gyesev vezetők és más magánszemélyek zsebébe.”
 • 7. info2009* 2010. október 05. 22:08
  „Where is the cash?

  http://hetivalasz.hu/english_hungary/wheres-the-cash-25797/”
 • 6. info2009* 2010. október 05. 22:06
  „Erdekes, megint volt miniszterelnokunk neve is felbukkant, ahol a penz, ott a Feri...

  http://www.vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/080222_mav_210018”
 • 5. xen 2010. október 05. 18:52
  „te igen hülye! a legsürgősebben pontosítsd, mert még beperelnek, ha van eszük!”
 • 4. Feldwebel 2010. október 05. 15:00
  „Ilyen balfék címet, meg cikket!!! Amint lentebb is írta miracle a GySEV soha nem volt az ÖBB tulajdonában. Csak létezik egy osztrák vonalszakasz is, amit RÖEE AG.-nak neveznek németül, vagy közkeletű nevén Raaberbahn.”
 • 3. intar 2010. október 05. 13:17
  „Soha sem tartozott oda az így van. De,hogy huncutságok történtek az ügyletben az biztos.
  Néhányan igen jól járhattak!”
 • 2. szocdem 2010. október 05. 10:44
  „NA igen. Nem a 7 milla az ami szúrja a szemét az osztrákoknak, hanem a mutyi. Ott nem lehet iylesmit csinyányi, csak itt, mutyi földön.... Hiába mutyiztak itt a fijjuk, ott kapták el őket, és mindenképpen sittre is vágják majd őket. (A hajléktalanokat meg inkább megetetik!!!!)
  ez a lényeges külömbség Magyarország, és Európa között - de ezt nálunk csak nagyon kevesen értik...”
 • 1. miracle 2010. október 05. 10:47
  „"GYSEV korábban szervezetileg az ÖBB-hez tartozott"
  Mennyire korábban, mert az elmúlt 150 évben nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőbl, Nagy, Walter: Erre számítottak?

Miként értékelik a saját szemszögéből a három vesztes polgármesterjelölt? Gőbl Gábor, Nagy Tamás,… Tovább olvasom