Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Házi berkenye: Sopronban még találni néhányat

Ingyen csemetét kaphat az, aki Házi berkenyét ültetne a kertjébe. A soproni szőlőkbe egykoron sokat telepítettek.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996-óta minden esztendőben meghatározza, az Év fáját. Idén a választás a Házi berkenyére esett.

- Az őshonos fafaj védett Magyarországon, eszmei értéke tízezer forint - magyarázza prof. dr. Bartha Dénes a Kisalföldnek, aki a témában a minap az Év fájáról tartott előadást az egyetemen.

- Sopronban a lövereki kiskertekben találkozhatunk vele, a szabadban pedig akad még néhány például a szárhalmi erdőben. Sajnos manapság nálunk jelentősen visszaszorult, miközben a Fertő tó ausztriai túloldalán a Ruszt (Rust) környéki szőlőkben sokat látni.

Mint megtudtuk, a Házi berkenyét őseink határjelző faként ültették. Így tudhatták, hogy kinek meddig tart a birtoka, ugyanis a berkenye akár száz évig, vagy tovább is elél.

- A Év fája kezdeményezés egyik küldetése, hogy mind a szakmán belül, mind a nagyközönséggel ismertessük meg az őshonos, de már ritka fajtákat - ezt már Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára mondja.

- Az erdei, erdészeti iskolákban is versenyeket szerveznek, év végén pedig egy összefoglaló kiadvány készül. Az is cél ugyanakkor, hogy növeljék a ritka fák állományát. Így idén is lehetőség van az ingyenes cserje beszerzésre. Azaz a lakosság, akár a kertjébe is telepíthet Házi berkenyét. A fa egyfajta befektetés is, hiszen gyümölcsét majdan az ültető unokája szüreteli le...

Bővebb információ itt érhető el >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kátyúkörkép 4.: Küldjön fotót kedvenc gödréről!

Csepel úti és Manninger utcai kátyúkra hívták fel figyelmünket olvasóink. Van ami még nem volt?… Tovább olvasom