Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Házelnöki találkozó Sopronban

A Magyar Országgyűlés elnöke Andreas Khollal, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökével találkozott Sopronban.
Andreas Khol és Szili Katalin
Szili Katalin osztrák partnerével félévente tart megbeszélést, éppúgy, mint a többi szomszédos ország házelnökével. Tegnapi soproni találkozójukon elsősorban a két parlament közötti együttműködésről, a szeptember 5-i New York-i házelnöki világtalálkozóról, valamint uniós együttműködésünkről tárgyaltak, különös tekintettel a 2007–2013 közötti költségvetési időszakra, mert 2006-ban az első félévi elnökséget Ausztria látja el, valamint az uniós alkotmányról és a bővítésről. Szili Katalin és Walter Dezső városházi tárgyalásán jelen volt Kránitz László, az MSZP parlamenti képviselője is.

Szili Katalin és Walter Dezső a városházi tárgyalást követően tartott sajtótájékoztatót. A parlament elnöke a Kisalföld kérdésére – a közelmúltban tett erdélyi látogatásán milyen véleményekkel szembesült a múlt évi december 5-i népszavazás kapcsán – kifejtette:
– Én azt gondolom, hogy a december 5-i népszavazást követően az emberek, akikkel én találkoztam Kolozsvártól Marosvásárhelyen át Sepsiszentgyörgyig, Nagyváradtól Csíkszeredáig, előretekintenek. Már nem azzal foglalkoznak, hogy mi történt december 5-én, hanem azzal, hogy milyen megoldások születhetnek. Ezekről a kérdésekről is egyeztet a miniszterelnök szeptember 5-én a határon túli szervezetek vezetőivel. Szeptember 16-án pedig a Kárpát-medencei képviselők fórumára kerül sor.

Ez a szervezet 2002 óta létezik és több mint hatvan magyar nemzetiségű képviselőt tömörít. Reményeim szerint szeptember 15-én eldől, hogy a parlament létrehozza-e a határon túli magyarok bizottságát, amelyért már több kezdeményezés is született. Én ezeket olyan lépéseknek találom, amelyek elvezetnek bennünket – együttesen – a megoldáshoz. Ebben a folyamatban nyilván sokat segíthet Románia 2007-es csatlakozása az Európai Unióhoz.

Ugyancsak lapunk kérdésére válaszolva a házelnök elmondta, hogy Walter Dezső tájékoztatta azokról a fejlesztési elképzelésekről, amelyeket Sopron a közeljövőben szeretne megvalósítani. A polgármester hozzátette, azokról a helyi tervekről váltottak szót, amelyek 2007–2013 között a Nemzeti Fejlesztési Terv részét képezhetik.

Kitüntetés Szili Katalinnak

A Hotel Fagusban megtartott találkozón jelentette be Andreas Khol, hogy Szili Katalint kitüntetik. Ausztria legmagasabb elismerését – Nagykereszt Csillagokkal – október 25-én, Bécsben nyújtják át. A megbeszélésen a magyar delegáció tagja volt Walter Dezső és Kránitz László, osztrák részről pedig Peter Németh, Kismarton (Eisenstadt) polgármestere és Edeltraud Lentsch képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új mentőállomás hitelből

Abban az esetben, ha a közgyűlés hozzájárul, akkor az önkormányzat hitelt vesz fel, kiírja az új mentőállomásra a pályázatot és jövőre felépülhet az új és korszerű állomás. A Kisalföld az elmúlt években figyelemmel kísérte a mentőállomás sorsát és azt a huzavonát, hogy kinek a feladata lenne a probléma megoldása. Sokáig nem jutottak dűlőre a felek. Tovább olvasom