Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hazatelefonálhat-e E. T.?

Sopron - Fiatal soproni csillagász tart előadást a kvantuminformatikáról a Fényi Gyula Szabadegyetemen pénteken. A mindenki számára izgalmas előadáson a műholdas kommunikációról, űrkutatásról, kvantumszámítógépekről is beszél Bacsárdi László.
Bacsárdi László, a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékének doktorandusza tart előadást a kvantuminformatikán alapuló kommunikáció űrtávközlésben betöltött szerepéről holnap a TIT-székházban.

A soproni születésű fiatalember az űrkorszak 50. évfordulója alkalmából a tudomány fejlődéséről is beszél. – A műholdak és a GPS-készülékek használata immár mindennapossá vált, az informatika rövidesen új korszakához érkezik – mondta el a doktorandusz. – A jövőben a kvantummechanikán alapuló informatikai módszerek lesznek a fejlődés kulcstényezői.

Bacsárdi László, a Stella Sopron alapítója az űrkutatás szakmai és társadalmi népszerűsítésével foglalkozik. Közreműködésével magyar diákok rádiókapcsolatot létesíthettek űrutazása során Charles Simonyival.

– Egy amatőr rádiózással foglalkozó ismerősöm keresett fel hónapokkal az űrturista indulása előtt azzal, hogy izgalmas lenne „felkeresni" a világűrben Simonyit. Nekem nagyon tetszett az ötlet, úgyhogy egyből elkezdődött a hosszas szervezés. Nem a technikai felkészülés, sokkal inkább a különböző egyeztetések és az űrügynökség engedélyének beszerzése vett igénybe sok időt. A több hónapos tervezés végül meghozta gyümölcsét, április 13-án kora hajnalban nyolc percen keresztül magyar mondatok hangzottak fel a világűrből.

Előadás a teleportálásról
17 órától Sipőcz Brigitta csillagászhallgató – aki ösztöndíjjal az Egyesült Államokban dolgozhatott – a változócsillagokról és az exobolygókról tart előadást. Őt Bacsárdi László követi. Előadása az űrkorszak hajnalától indul, majd az űrtávközlésről lesz szó. Az előadó bemutatja az informatika új ágának, a kvantuminformatikának a varázslatos világát (teleportálás, feltörhető banki tranzakciók, lehallgathatatlan beszélgetések), és megmutatja, milyen megoldásokat adhat az űrtávközlésnek. Az előadás végére kiderül, hogy Spielberg E. T.-jének intergalaktikus hívása hogyan lépheti át a fénysebességet.

Olvasóink írták

  • 1. tibi 2007. november 26. 17:39
    „Ott voltam.Mind a 2 fiatal nagyon szuper kis előadást tartott.
    Gratulálok nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások előtt az óvodai nevelés?

Sopron - „Az óvodáskorú gyerekek szellemi potenciálja ma alulterhelt, többet és jobbat lehetne… Tovább olvasom