Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Házalás tiltása: Az ombudsman szerint tilos, a falvak megdöbbentek

A vidéken élők tapasztalati szerint hasznos volt az önkormányzatok azon rendelkezése, amely kitiltotta az engedély nélküli házalókat. Az ombudsman úgy véli: törvénytelen ez a rendelkezés.

A helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést - állapítja meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában.

Szabó Máté ombudsmant egy panaszos azzal kereste meg, hogy Gádoros határában egy táblát helyeztek el, amelyen a „házaló kereskedelem tilos" felirat szerepel. Az önkormányzat polgármestere arra hivatkozott, hogy az intézkedésre az időskorú helyi lakosok védelme, valamint az erőszakosan, megtévesztéssel kínált, silány minőségű áruk kereskedelmének visszaszorítása érdekében került sor.

A Sopron melletti falvakban több helyütt hoztak olyan önkormányzati rendelet, amely tiltja az ilyen fajta, engedély nélküli „ügynöki tevékenységet".

Harkán meglepődtek az ombudsman álláspontján.

- Az új elv szerint felül fogjuk vizsgálni a korábbi határozatunkat - közölte Szabó Károly, a település polgármestere. - A jövőre nézve azonban megoldást kell találnunk, az ilyen tevékenységet folytatók kordában tartására, ellenőrzésre. A tapasztalatunk az, hogy amióta kikerült a falu bevezető útjaira ez a tábla, jelentősen visszaesett a házalók száma.

Nagycenken ugyancsak tábla figyelmeztet az ilyen tevékenység tiltására.

- Saját magam fogok intézkedni a felirat eltávolításáról - jelentette ki Ivánkovics Ottó polgármester. - Harka és a többi ilyen helyzetben lévő településhez hasonlóan nálunk is pozitív hozadéka volt ezen rendelkezés bevezetésének. Bár, az ombudsman ajánlásokat tehet, de mi minden esetben megfelelünk a hatályos törvényeknek, így elfogadjuk a megállapításait. Azt azonban hiányolom, hogy a mindennapi életben hasznosítható javaslatokat nem kaptunk. Megértjük, hogy a rendelkezésünk törvényt sért, de akkor mit tehetünk?

A polgármester hozzátette, a mozgó árusok, csak akkor kereskedhetnek az adott településen, ha ezt bejelentik, és a jegyző engedélyt ad rá. A házalók jelentős része ilyen hozzájárulást nem kér. Életszerű a felvetés: miként érvényesíthető a garancia, a termék visszavásárlása, a számlaadás? Ezekre sajnos nem kaptunk választ az ombudsmantól.

 
Az ombudsman az ügyben megkereste a közigazgatási és igazságügyi minisztert is, aki válaszában arról értesítette, hogy a kormányhivatalok a házaló kereskedés önkormányzati korlátozásával kapcsolatos felmérésükben összesen 36 önkormányzati rendeletet és 3 határozatot találtak törvénysértőnek. Egyes önkormányzatok nem fogalmaztak meg külön szankciót, mások az engedély nélkül folytatott „házaló" kereskedést szabálysértésnek minősítették, és szankcióként pénzbírságot írtak elő.

Az ombudsman jelentésében - a miniszter álláspontjával egyetértve - rámutatott, hogy a kereskedelmi törvény alapján egyértelmű: az önkormányzatok 2009. október 1-jétől nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, valamennyi ilyen tartalmú előírás törvénysértő.


Nyitóoldali képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-archívum

Olvasóink írták

 • 15. iparos 2011. június 18. 17:07
  „A buciman vizsgálja meg azt, hogy ezeknek a házaloknak van-e engedély a birtokukba. 98%-a Román /magyar/ állampolgár. Aregitenra már gondolni sem merek, hogy Viktor adta ki a bucinak. Segiteni kell a magyarságnak, hogy könnyebben beilleszkedhessenek!”
 • 14. Uninterested 2011. június 16. 23:03
  „Szerencsére az Ombuccman csak véleményezhet, nem kötelező jellegű az ajánlása.
  Ha ez az álláspontja akkor idióta.”
 • 13. bennevagyok 2011. június 16. 16:21
  „Veri. Meg is szűntetik.”
 • 12. iux 2011. június 16. 12:16
  „Amikor a fityesz visszamenőlegesen hoz törvényeket,akkor ez a jogtudó miért nem veri a nyálát,hogy ez tötvénytelen!”
 • 11. duc_de_Orbieu 2011. június 15. 23:46
  „1x egy barna be szeretett volna kéredzkedni hozzám egy pohár vízért. MOndta neki, hogy majd az Angel hozza a pohár vizet. Angel egy jól megtermett németjuhász kankutya volt...:DDD. Egyszeriben elmúlt a szomjúsága.....:DDD”
 • 10. Filtec 2011. június 15. 22:10
  „Ezeket az ombudsmanokat el kell zavarni a fenébe!”
 • 9. coolzsu 2011. június 15. 20:29
  „nekünk nincs jogunk nyugodtan élni a saját otthonainkban?... a hócipőm teli azzal, hogy öt percenként bezörget egy barna színű egyén, hol szőnyeggel, hol zoknival, hol késekkel megpakolva, de azzal is, hogy állandóan csörög a telefon és mindenféle hasznavehetetlen bóvlit akarnak a nyakamba sózni! minket miért nem véd meg az ombudsman? legyen már jogom ott és azt és annál és annyiért vásárolni, amit ahol amennyiért én akarok! majd elmegyek és megveszem, ha szükségem van rá!... én a következő házalónak minimum egy vödör vizet fogok a nyakába burítani az emeletről, az tuti!...”
 • 8. BsBe 2011. június 15. 17:09
  „Nem értem. úgy tudtam hazánkban számlaadási kötelezettség van. Az köztudott, hogy ezek a házalók nem tudnak számlát adni. Ekkor most az ombudsman így is jogszerűen kereskednek? Azaz az az ombudsman az engedély nélküli házalóknak ezt a jogot biztosítani szeretné. Csak nem azért mert ezen "kereskedők" nagy része nem magyar származású? Kíváncsi lennék mi lenne a véleménye, ha naponta csengetnének és erőszakoskodnának a családjával "naaa... vögye mán mög....)”
 • 7. öröksoproni 2011. június 15. 16:47
  „Az egyik jogai sértik a másik jogait. Ezért tartunk itt. Nem az számít, mivel okoznak bosszúságot, kárt, nem: jogai vannak. Persze...”
 • 6. Nanu 2011. június 15. 15:57
  „Tiltsák csak, nagyon helyes! Házalás helyett álhatnának a piacon, de akkor nem tudnak lopni a lakásból ugyebár meg helypénzt se kell fizetni! Különben meg ha én akarok venni valamit akkor elmegyek és megveszem, nem kell tukmálni és rájárni az emberre a saját lakására!”
 • 5. mindigatutit 2011. június 15. 12:31
  „mi lenne,ha a "kedves" ombudsman a többség érdekeit nézné???vagy ez nagy kívánság??”
 • 4. Goldmund 2011. június 15. 12:16
  „A falubelieknek össze kéne fogniuk, és mindenki (legalábbis, aki egyetért vele), tegye ki a kapujára a feliratot, hogy "Házalóktól nem vásárolunk!" Hasonlóan ahhoz, mint ahogy sokan kiírják a levélszekrényükre, hogy "Reklámújságot nem kérünk!"”
 • 3. Tvrytko 2011. június 15. 11:48
  „Nem erről van szó!Ezek a <moderálva> silány kinai cuccaikkal kereskednek adót nem fizetnek,és ha kínálkozik lehetőség bizony ők csinálják a legtöbb idős ember becsapását,kifosztását.Erről kell beszélni nem pedig elsiklani felettük.Érdekes hogy sokszor saját szememmel látom,hogy kocsival közlekednek pedig azt is meg kell venni valamiből és biztosan nem az 500ft-os bicska,és a 300ft-os zokniból termelik ki.Ki kellene söpörni a söpredéket már réges rég.”
 • 2. Filtec 2011. június 15. 08:45
  „Nem az utcára kell kitenni a táblát, hanem a falu első házainak kertjeibe.
  Aztán bekaphat ja az ombudsman.
  Rendszeresen igazoltatni kell az árusokat, ellenőrizni a termék eredetét, valamint a számlaadást.
  Mi van a garanciával? Ha meggondolom magam, visszaadja a pénzemet?”
 • 1. pozdorja 2011. június 15. 08:52
  „Déja vu.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyafiókákat gyűrűztek Fertődön - fotók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az E.ON támogatásával idén első alkalommal… Tovább olvasom