Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hazakerültek a hamvai

Hadarics Kálmán fertőszentmiklósi templomépítő plébános földi maradványait helyezték el tegnap a helyi öreg templomban.
Méltóképpen emlékeztek meg tegnap a fertőszentmiklósiak Hadarics Kálmán templomépítő esperesről. A plébánost még tavaly posztumusz díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat, tiszteletére a képviselő-testület színes ablakokat ajánlott fel a templomnak. A helyi egyházközség kezdeményezésére exhumáltatták a plébánost a soproni Szent Mihály-temetőben. Földi maradványait tegnap helyezték örök nyugalomra a helyi öreg templomban. Az ünnepi szentmisét Pápai Lajos megyés püspök tartotta, valamint megáldotta a színes ablakokat.

– Negyvennyolc év után ismét örömet szerzett nekünk Hadarics Kálmán, amikor földi maradványait hazahozattuk abba a templomba, amelyet ő építtetett. Nyugodjon békében – mondta ünnepi beszédében Péntek József fertőszentmiklósi plébános.

A 130 éve született Hadarics Kálmán 1923-ban került Szentmiklósra. A plébánost háromszor is fel kellett kérni, hogy fogadja el új állomáshelyét. Ennek egyik oka az volt, hogy szárföldi hívei nem akarták elengedni. Püspöki felkérésre első és legfontosabb dolga az volt, hogy új templomot építtessen a faluban. A terveket Schármár Károly, neves soproni építész készítette el. 1925-ben kezdődhetett meg a tíz évig tartó építkezés. Kétszer is meg kellett szakítani a munkálatokat, ugyanis közbeszólt a nagy gazdasági világválság. Amikor elkészült az új templom, akkora harangja volt, hogy a település mindegyik végéig elhallatszott.

Az időközben esperesi rangot szerzett plébános néhány évvel a templom felszentelése után Sopronba költözött, ahol közel húsz évig szolgált. Itt sem tétlenkedett, a városban az egyik legtöbbet gyóntató pap lett. 1958-ban hunyt el, akkor a Szent Mihály-temetőben temették el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye kiáll a soproni kórház mellett

Az biztos, hogy jövőre számos eddig nem ismert elvonással kell számoljon a megye, a kérdés az, miként gazdálkodja ki. Az viszont már nem kérdés, hogy a megye kiáll a soproni Erzsébet-kórház mellett – erről nyilatkozatot is fogadott el. Ebben az áll: a soproni kórház nem került be a súlyponti kórházak körébe, annak ellenére, hogy alapelvnek tekintendő: a lakosság számára a kiemelt kórház 50 kilométeren belül elérhető kell legyen. Tovább olvasom