Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hazai kisfröccs – osztrák bánat

Sopron–fertőmeggyes - Egy fertőmeggyesi (Mörbisch) illetőségű osztrák állampolgár ittasan vezetett hazánkban, fennakadt az ellenőrzésen. Nem volt nála jogosítvány, így azt csak akkor vették el tőle a magyar rendőrök, amikor más alkalommal is leintették. Igaz, akkor nem fogyasztott alkoholt.
– Történetem még a nyár végén kezdődött, akkor egy fröccsöt fogyasztottam. Bár ne tettem volna, mert Magyarországon leintettek a rendőrök – mesélte E. P. fertőmeggyesi (Mörbisch) osztrák férfi.

– A jogosítványomat akkor egy másik autóban felejtettem, így csak a magyarokkal együtt járőröző osztrák rendőr tudta igazolni, van érvényes vezetői engedélyem. Arra nem kaptam felszólítást, hogy a továbbiakban nem szabadna Magyarországon autóznom, vagy hogy bevonják a jogosítványomat. Márpedig ez történt hónapokkal később, amikor ismét megállítottak. Noha ezúttal nem fogyasztottam alkoholt, az ellenőrzés után a járőr azt mondta, a jogosítványomat nem adja vissza a nyári eset miatt. Ezt igazságtalannak tartom.

– Hazánkban a zéró tolerancia van érvényben, ami a járművezetők szeszesital-fogyasztását illeti – mondta Kovács József őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedési osztályának helyettes vezetője. – Ilyenkor a helyszínen akár külföldi állampolgártól is el lehet venni a vezetői engedélyt, amelyet az illetékes okmányirodának küldtünk el. Az érintett külföldi állampolgár, amennyiben az eljárással szemben kifogása van, jogorvoslattal élhet.

Ausztriában a nem kezdő jogosítvánnyal rendelkező sofőrök csak a 0,4 ezrelék véralkoholszint felett nem vezethetnek járművet.

– A 0,5 ezrelék fölött már sávos pénzbüntetés jár, ami 581 eurótól (mintegy 150 ezer forinttól) kezdődik – tájékoztatott Kuntzné Kékesi Éva rendőrségi szóvivő. – A 0,8 ezrelék szintig már a továbbutazásuk sem engedélyezett, de nem vonják be a jogosítványt. Az intézkedő rendőr csak a 0,8 ezrelék szint fölött vonja be ideiglenesen a vezetői engedélyt. Teherautó- és buszsofőröknél, valamint próbajogosítványosoknál az alsó határ 0,1 ezrelék véralkoholszint.

Hazánkban nem tesznek különbséget a kezdő és a tapasztaltabb autósok között, a 0,8 ezrelék véralkoholszint alatt szabálysértésnek, a fölött bűncselekménynek számít a sofőr ittassága. Helyszíni bírság ittas vezetésnél nincs, minden esetben feljelentik az elkövetőt, a szabálysértési hatóság pedig kiszabja a bírságot, amelynek felső határa 100 ezer forint és 12 hónapra eltiltás a vezetéstől.

Olvasóink írták

  • 2. Nanu 2008. december 21. 09:27
    „Igazságtalan a jó k...a a..d te b...zi osztrák g...ci!!! Ivott és jogsi nélkül vezetett!! Engem megbüntettek mert nem volt nálam és őt, aki ivott is? és még neki áll feljebb.. hát hogy taláékozzak egy ilyennel egyszer.. kit érdekel mi van kint, itt ez a szabály.. én sem lőhetem le a betörőt mert amerikábe lehet !! büdös osztrákok..”
  • 1. Különvélemény 2008. december 19. 18:25
    „Vannak akik még emlékeznek egy évekkel ezelötti balesetre, mikor Jánostelepnél egy kerékpárost gázoltak halálra. Az okozó a helyszínről segítségnyújtás nélkül eltávozott ( hazaszökött a zöldhatáron Ausztriába )! E.P. ismerős a történet? Örömmel olvasnánk erről a hőstettről is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékokat vár a Mikulás-gyár

Sopron - A Vöröskereszt a Mikulás-gyár akció keretében idén is várja az önzetlen felajánlásokat. Tovább olvasom