Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Hazaér a soproni társulat

Az önkormányzat a 15 év után talált lehetőséget arra, hogy a Petőfi Színház társulata valóban sopronivá váljon.
.
– A színház eddig gyakorlatilag utazó társulat volt – mondotta Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. igazgatója. – Budapesten, egy bérelt teremben folytak a próbák, és ott működött és működik jelenleg is a titkárság. Tehát kétlaki életet éltünk, aminek voltak előnyei és hátrányai.

Állandó utazás

– A budapesti próbák és a soproni előadások állandó utazást jelentenek – folytatta Nyerges Ferenc. – Az önkormányzat a közelmúltban megvásárolta a Lövér körúti apartmanházat, amelyben tizenöt–tizenhét lakást a színház, illetve a Pro Kultúra részére bérbe adnak, hogy a művészek ott lakhassanak, amikor feladatuk van a városban. Nem titok, hogy a budapesti próbahely a titkárság költségével együtt jóval meghaladja az évi tízmillió forintot. Ez a forrás áll rendelkezésünkre arra, hogy fenntartsuk az apartmanokat. Az említett lakásszám elegendő, hogy a teljes társulatot letelepítsük, illetve a Liszt-központban is vannak szobák a vendégművészek, a rendezők, a tervezők részére, akik nem vesznek részt folyamatosan a színház munkájában.

Kényelmes helyzetben

A színháznak jelenleg húsz szerződtetett tagja van, rajtuk kívül vannak a vendégművészek. A színészeknek természetesen kényelmes a jelenlegi helyzet, mert többségük Budapesten él. Kérdés, hogy ők mit szólnak majd az elképzeléshez.

– Az önkormányzat szerint (is) Sopron megérdemli, hogy „állandó" színháza legyen, úgy, hogy a próbáknak és a teljes munkafolyamatnak is a város adjon otthont – folytatta az igazgató. – Ez persze nem azt jelenti, hogy az év minden napján itt lesznek a művészek, hiszen nekik a próbaidőszakot kell itt eltölteniük, ami általában négy hét, illetve az előadásokon kell játszani. Az országban a soproni az egyetlen olyan társulat, amely Budapesten próbál és székhelyén játszik. Amennyiben megvalósul az elképzelés, akkor elmondhatjuk: hazaért a soproni társulat. A következő évad még átmeneti lesz, mert jövő év márciusáig Budapesten lesznek a próbák, ugyanakkor néhány lakásba már beköltözhetnek a színészek.

Más próbarendszer kell

Nyerges Ferenc hozzátette még, nem fél attól, hogy emiatt esetleg csökken a művészi színvonal, mert más vidéki társulatoknál is rangos színészek játszanak. Egy jó szerepért a legkiválóbb művészek is vállalják, hogy Sopronban lakjanak az adott időszakban, mert a város önmagában is vonzó.

Szilágyi Tibort éppen próba közben értük utol Budapesten.
– Ismerem az elképzelést. Annak mindenképpen híve vagyok, hogy a művészek kulturált körülmények között élhessenek majd. Ennek a koncepciónak nyilván lesznek előnyei és hátrányai, amelyek esetleg később derülnek ki. Az azonban biztos, hogy más próbarendszert és munkamódszert kell kialakítanunk, de erre még közel egy évünk van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőskert utca: várják az utat

Több évtizede harcolnak aszfaltos útért a soproni Szőlőskert utcaiak. Tavaly befizették a… Tovább olvasom