Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ház, késő római kori stílusban

Újabb római kori maradványok kerültek elő Sopronban, a Templom utca 14. szám alatti ház hátsó udvarán. A garázsalapozási munkák során bukkantak elő a II. és III. századból származó kőépület maradványai.

A régészek ezen a területen is számítottak római kori leletekre, ezért figyelemmel kísérték az itt zajló építkezést.

Dr. Gömöri János régész szerint a római kori épületet a IV. század elején bontották le, amikor a városfalakat építették meg. Szélessége öt méter, hosszúsága tizenkét méter körüli lehetett. Annak az útnak egy részletét is felfedezték, amely ahhoz a gyalogos kapuhoz vezetett, amit korábban tártak fel a városfalon, a mostani Templom utca 14. szám és Színház utca 29. szám közötti szakaszon. Ezen a gyalogos kapun lehetett megközelíteni egykor a mai Hátulsó utca területén lévő nyugati római temetőt.
A Templom utcának ezen a részén már folytak régészeti kutatások a hatvanas és hetvenes években, Holl Imre és Tomka Péter régészek a középkori városfalat és az Árpád-kori sáncot kutatták. A római kori rétegek kutatására azonban csak most kerülhetett sor. Az épületmaradványok mellett cserép- és bronztárgyakat is találtak, így egyebek között egy szépen díszített, feltehetőleg orvosi műtéteknél használt eszköz is napvilágra került. A feltárás érdekessége, hogy megtaláltak egy, az V. és VI. században épített házrészletet is, ez valamikor vesszőfonatos, agyaggal betapasztott fallal épült.

Korábban:

Sírhelyet és alapfalakat találtak Fertőszéplakon (2002.05.22.) >>
Régészeti leletekre bukkantak Sopronban (2002.03.07.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fokozott biztonságért

A Magyar Posta Rt. Soproni Postaigazgatósága a többi igazgatósághoz hasonlóan rendkívüli biztonsági… Tovább olvasom