Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Haydn Eszterházán, tizedszer

Fertőd-Budapest - A Magyar Haydn Társaság immár tizedik alkalommal rendezi meg Haydn-fesztiválját a fertődi Esterházy-kastélyban.
Az augusztusi hangversenysorozat egy részét élőben közvetíti és adja tovább tagjainak az Európai Rádióunió.

– 1998 szeptemberében, Haydn Szent Cecília-miséjének Vashegyi György vezényelte előadásával indult útjára a Magyar Haydn Társaság Haydn Eszterházán Fesztiválja, az idei lesz tehát a tizedik „évfolyam" a fertődi Esterházy-kastélyban – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Malina János, a társaság elnöke. Kifejtette: a fesztivált felvette tagjai sorába az Európai Fesztiválszövetség, s háromórás műsort készített róla a BBC rádió. Koncertjeinek egy részét évről évre élőben közvetíti és adja tovább számos tagjának az Európai Rádióunió.

A Haydn Eszterházán Fesztivál így a magyar zenekultúra, a magyar Haydn-kultusz és Eszterháza (Fertőd) „nagykövetévé" vált a világban.

Idén is élvonalbeli hazai és külföldi Haydn-interpretátorok játékát élvezheti a közönség az augusztus 26-tól szeptember 2-ig tartó fesztiválon. Régi, korhű hangszeren előadó zenekart is köszönthetünk Fertődön, a belga Il Fondamentót, miként a bécsi Esterházy-trió is koncertet ad a kastélyban.

– A Haydn Eszterházán Fesztivál kizárólag a Haydn-életműre, annak is elsősorban az Eszterházához kapcsolódó részére koncentrál – hangsúlyozta Malina János. – A tizedik fesztivál Haydn, illetve német és angol kortársai szonátáiból, dal- és kantátakompozícióiból nyújt majd válogatást. Kuriózumnak számít Johann Peter Salomon két canzonettája is; a szerző Londonban letelepedett komponistaként és impresszárióként Haydn mindkét londoni látogatásának megszervezője volt. A fesztivál programjában újra szerepel Haydn-opera, koncertszerű előadásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly is sikeres évet zárt a GYSEV

Sikeres évet zárt 2006-ban is a GYSEV – hangzott el a Hotel Sopronban csütörtökön rendezett… Tovább olvasom