Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Haydn és szőlőfürt együtt a kékfrankon

Pénteken ünnepélyesen forgalomba helyezik a kékfrank első példányait.

Az utalvány tervezésére Gerencsér Tamás soproni grafikai vállalkozása kapott megbízást. A konkrét terveket Tranta Péter, az Alkalmazott Művészeti Intézet ötödéves hallgatója készítette.

– A bankjegyek tervezésénél – így az azokra hasonlító kékfrankutalványok esetében is – követelmény, hogy egymástól könnyen megkülönböztethetőek legyenek az egyes címletek – fogalmazott Gerencsér Tamás. – A kékfrankra környékbeli nevezetességek és helyi ˝nagyságok˝ kerültek. Nagyon érdekes volt az a fázis, amikor képeket kerestünk a rajzok elkészítéséhez. Alaposan beleástam magam egy-egy történelmi személyiség életébe, így nemcsak munka, hanem tanulás is volt egyben a kékfrankhoz kötődő feladat – tette hozzá.

A konkrét terveket Tranta Péter ötödéves egyetemi hallgató készítette, aki az Alkalmazott Művészeti Intézetben tanul, és sok időt tölt Gerencsérék cégénél. Munkatársként számíthatnak rá a Grafik Dekornál, ő pedig folyamatosan tanulja a szakmai fogásokat.

Gerencsér Tamás (j) vállalkozása kapta a megbízást a kékfrank elkészítésére, a terveket a végzős egyetemista Tranta Péter készítette. Fotó: Magasi
Gerencsér Tamás (j) vállalkozása kapta a megbízást a kékfrank elkészítésére, a terveket a végzős egyetemista Tranta Péter készítette. Fotó: Magasi

– A megrendelő pontosan megmondta, az utalványokon milyen épületeket, illetve portrékat szeretne látni. A formák megtervezése, a betűtípusok, a színek kiválasztása azonban kreativitást igényelt, ez szinte több időt vett igénybe, mint a rajzok elkészítése. Egy éve kezdtem a munkához, novemberben kellett leadni a végleges változatokat. Haydn arcképe volt a kedvencem, azt készítettem el a legrövidebb idő alatt – mesélte az egyetemista.

A cégvezető mindennapi munkájukról elmondta, a tervezés a kisebbik része a feladataiknak, feliratokat, cégtáblákat, fényreklámokat is készítenek, információs táblákat festenek, autót dekorálnak, sőt, ők applikálták a legnagyobb magyar arcképét is a Széchenyi mozdonyra.

– Rengeteg logót készítettünk az elmúlt húsz esztendőben. A Soproni Ünnepi Hetek, a soproni Petőfi Színház emblémáját mindenki fel tudja idézni. A kékfrankra is került egy jelkép, az egymásba fonódó görbe vonalakból egy szőlőfürt rajzolódik ki. Az utalvány megrendelői kiváló partnernek bizonyultak. Elmondták, mit szeretnének, de szabad kezet engedtek nekünk. Ilyenkor garantált a siker – mondta a vállalkozó, aki szerint a jó embléma ötletes, könnyen megjegyezhető és nem túlzsúfolt.


Gerencsér Tamás mind a mai napig örömét leli a munkában. Optimista, hiszen gyerekei is komoly ambícióval indulnak a nagybetűs életbe. A grafikusi vonalat a 17 éves Márton viheti tovább, ő a Handlerban képzőművészeti osztályba jár, Bence (22) Bécsben közgazdásznak tanul, Miklós (19) pedig a napokban érettségizik. Az egyetlen lány, a 14 esztendős Anna a zenében sikeres, zongorázik. A kékfrankról elmondta:

– Mindennek örülök, ami a régió gazdaságát segíti. Márpedig az ötletgazdák ezt várják az utalvány bevezetésétől. A világ több pontján működik a dolog, nekünk miért ne sikerülne. Remélem, örömmel fogadják majd a kezdeményezést a soproniak és a turisták is – zárta.


Forgalomba kerül a kékfrank

A Ha-Mi Összefogunk Korlátolt Felelősségű Európai Szövetkezet következő közgyűlését május 7-én tartják az egyetem közgazdaság-tudományi karának aulájában (Sopron, Erzsébet u. 9.), melyen ünnepélyesen forgalomba helyezik a kékfrankutalvány első példányait. (A képen a húszezres címlet.)

Olvasóink írták

  • 2. muskátli 2010. május 06. 07:29
    „és mennyi az átváltási árfolyam?”
  • 1. janika 2010. május 05. 11:43
    „Az öreg(meir) zsidónak küldjenek a gyűjteményébe! Ő tudja értékelni biztos.
    Persze nincs rajta e banánköztársaság cimere.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Erzsébet-kórház 2,7 milliárd forintot nyert

Sopron - Az Erzsébet oktató kórház 2,7 milliárd forintot nyert a súlyponti kórházak számára kiírt… Tovább olvasom