Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Hatvanezerről kétmillió forintra drágult az igazolás

Az eddigi 60 ezer forint helyett 2,2 milliót kell fizetnie a földhivatalban annak a Sopronhoz közeli mezőgazdasági zrt.-nek, amely továbbra is igényelni szeretné a mezőgazdasági művelés után járó gázolaj-támogatást.

A hazai mezőgazdaságban tevékenykedők idegzetét újabb rendelkezés borzolja: ahhoz, hogy a gazdálkodó idén is igényelhesse a földművelés után járó üzemanyag-ártámogatást, jóval többet kell fizetnie a földhivatalnak az igazolásért. Például az egyik mezőgazdasági zrt.-nek míg tavaly 60 ezer forintot, most – változatlan nagyságú földterület és ingatlanszám után – 2,2 millió forintot. Az érintett zrt.-nél elmondták: ezzel a rendelkezéssel a jövedékiadó-visszaigénylésük húsz százalékát az állam egyszerűen lenyeli. Hektáronként 97 liter gázolajat lehet elszámolni – bármennyit is használjanak fel –, s az üzemanyag megvásárlásakor érvényes jövedéki adó 80 százalékát kérvényezhetik vissza. Mindez kisüzemre, nagyüzemre egyaránt érvényes.

– A 60 ezer és a 2,2 millió forint között valóban óriási a különbség, de mindez egy rendeletmódosítás eredménye (/155/2009. (XI. 16.) FVM-rendelet 2. § (1)/) – kezdte a díjemelés magyarázatát dr. Gál László, a Soproni Körzeti Földhivatal vezetője. – A gázolaj-támogatásban érintett időszak földhasználatát földhasználati lappal igazolják a gazdálkodók.

Hektáronként 97 liter gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza a gazdálkodók. Idén jócskán többet kell fizetniük ezért.
Hektáronként 97 liter gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza a gazdálkodók. Idén jócskán többet kell fizetniük ezért.

Ennek a díját változtatta meg a jogszabály 2010. január elsejétől. Az egyenkénti helyrajzi szám utáni 63 forintos díjról áttértünk a 800 forintos oldalszám szerinti földhasználati lapokra. Itt kell megjegyezni, hogy a helyrajzi számonként fizetendő 63 forintos díj 2000. január 1-je óta változatlan volt és az adatszolgáltatás költségeit már nem fedezte.

Példaként hozható, hogy egy oldalra két-három helyrajzi szám fér el: a földhasználatilap-kérvényező így már nem két-háromszor 63 forintot, hanem 800 forintot térít. Egy olyan nagyüzemnél, ahol a földhasználati szerződések száma eléri akár az ezret is, a teljes földhasználati lapok másolatának oldalszáma elérheti a 2700–2800-at is. Az igazolás másik módja, az úgynevezett ˝szemle˝ kevesebb oldalszámot jelentene, de az nem tartalmazza az év közbeni változások előtti állapotot. Nem mindegy tehát, mit kér a gazdálkodó: teljes földhasználati lapot – amelyen a korábbi, törölt bejegyzések is nyomon követhetők –, vagy úgynevezett szemlét.

Olvasóink írták

 • 6. c7 2010. február 19. 18:19
  „Kitanulták a kom....ák, hogyan nöjjön a bankszámlájuk.”
 • 5. mindigatutit 2010. február 19. 13:33
  „magyarország ,én így szeretlek .szánalmas az egész,mindenhol a gáncsoskodás a lehúzás.itt senki nem törődik azzal,hogy mi lesz így az országgal ,csak fizess”
 • 4. Tonxy 2010. február 18. 21:20
  „Igy legalább drágán tud a magyar is termelni, és a multiknak már jobban megéri spanyolból vagy olaszból behozni ugyanazt, amit itthon is jó minőségben olcsón elő tudnánk állítani.”
 • 3. Valjan 2010. február 18. 17:55
  „A sorre en is ramegyek...
  kiveszek a hutobbol 1-et!
  Legalabb tudom,hogy mitol butulok.... ;)
  Ezt a hulyeseget,ki tud hozni ilyen torvenyt??
  Ki az a ......”
 • 2. hehe08 2010. február 18. 13:57
  „Egészségedre!!!! :)”
 • 1. Freddy01 2010. február 18. 12:19
  „A hatalmas, nagy büdös semmiért kell itt is fizetni... Magyarország... iszom egy sört....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben az Iwiw és a fesztivál

Az Iwiw, a Sziget és a VOLT Fesztivál – a fiatal generációk valós és virtuális közösségeivel… Tovább olvasom