Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Hatvanéves a nagylózsi otthon

Hozzátartozókat, a társintézmények képviselőit, a fenntartó megyei önkormányzat elöljáróit – összesen mintegy kétszáz vendéget – vártak Nagylózsra, a hatvan éve nyílt időskorúak otthonába.

Az intézményben minden esztendőben tartanak családi napot, a programot ezúttal a születésnapi ünnepséggel kötötték össze. A legrégebben, 1958-ban Bellán Julianna került az intézménybe. Tizennyolc esztendősen került az otthonba, előtte állami gondozottként nevelkedett. Szülei nem segítették, mivel az átlagosnál odaadóbb gondozásra szorult, hiszen csípőficammal született. De megbékélt a sorssal, hiszen a gondozók kedvessége feledtette vele a bajokat.

– Sok szépre emlékezem, a gyönyörű karácsonyokra, a vidám kirándulásokra. Soha nem vagyok magányos, egymást vigasztaljuk nehezebb napokon a lakótársaimmal. A család sem felejtett el, a testvéreim évente többször jönnek, egyikük, Mihály most is itt van a feleségével, hogy velünk ünnepeljen – mesélte Julika, aki verset is mondott a közönségnek.

A születésnapon az ápolók, gondozottak együtt ünnepeltek. Felvételünkön az otthon legkorábbi lakója, Bellán Julianna, és a legrégebbi dolgozó, Répcei Zoltánné.
A születésnapon az ápolók, gondozottak együtt ünnepeltek. Felvételünkön az otthon legkorábbi lakója, Bellán Julianna, és a legrégebbi dolgozó, Répcei Zoltánné.


A rendezvényen köszöntötték az intézmény legrégebbi munkatársát, Répcei Zoltánné Zsuzsa nővért is. Ő 1972 óta dolgozik a nagylózsi otthonban.

– Az apukám az otthon akkor még működő gazdaságában volt kertész, az igazgató engem is hívott, érettségi után jöjjek ide. Ápoló lettem, szakirányú képesítést szereztem, vezetőképzőt is végeztem, s most osztályvezető ápolóként dolgozom. Negyven év után biztosan innen megyek majd nyugdíjba – mesélte, majd hozzátette, a kezdetekkor sem voltak kevesen, 150 volt a bentlakók száma, de a gondozottak aktívabbak voltak. Ma megnehezíti a dolgot a törvényi szabályozás, hiszen otthonba csak az kerülhet, aki négy óránál több ápolást igényel. Így gyakorlatilag a magukról gondoskodni képtelen vagy ágyban fekvő betegek kerülnek az intézményekbe. Nehéz a munka, de Zsuzsa nem bánta meg döntését, örömmel segíti az időseket.

Fejlesztések
Tavaly egy 47 millió forintos beruházás keretében megvalósult az egyik szárny részleges akadálymentesítése, ahol személyfelvonó is épült. Napjainkban az intézmény 250 idős embernek nyújt teljes körű ápolást-gondozást, egy részleg Csáfordjánosfán működik. Az időseket jól képzett szakembergárda segíti.


Az intézmény parkjában megtartott ünnepségen Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, az otthon rendkívül jó hírű, a megyei vezetés pedig mindent megtesz azért, hogy az otthon az eddigiekhez hasonló kiváló színvonalon működjön. A köszöntők után a programot a soproni, sopronkövesdi, balfi, jobaházi társintézmények lakóinak műsora és közös vacsora színesítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behajtsak a tilosba harminccal? - KRESZ-táblaoszlop Sopronban

A táblaoszlopot Sopronban, a Rózsa u. elején találtam. Csak nekem nem egyértelmű? - kérdezi… Tovább olvasom