Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hatszázmillió a tét

Április végére várható, hogy a Deák tér építési engedélye jogerőre emelkedjen a fellebezés után.
Miután tavaly év végén öt Deák téri lakó megfellebezte az építési engedélyt, jelenleg a másodfokú építésügyi hatóság, a megyei közigazgatási hivatal vizsgálja a terveket. Döntés várhatóan április végén születik az ügyben. Időközben viszont megérkezett az irányító hatóság levele a városhoz, melyben tudatják, a támogatás csakis a benyújtott, nyertes pályázatra kapható, ezért a terveken semmiféle lényeges változtatás nem történhet. Különben Sopron nem jut hozzá a 600 milliós támogatáshoz.

Az újabb akció már most eredményesebb, mint a tavalyi volt. Eddig közel 1300 aláírás gyűlt össze. A szervezők azonban nem pihennek, a Széchenyi téren felállított standjuknál ma és holnap is várják azokat, akik hozzájuk hasonlóan nem értenek egyet a tervezett felújítás egyes elemeivel.

Varga Gábor a fórum tagjainak nevében kifejtette: többek között azzal van problémájuk, hogy a tervezett park stílusa nem illeszkedik a Deák tér környezetéhez, de nem értenek egyet a vendéglátóipar és a keresekedelem közparkba való betelepítésével sem. Emellett úgy vélik, hogy a távolsági buszokat fogadó turisztikai centrum a tér nyugalmát és levegőjének a minőségét is jelentősen rontaná, a Fő tér tömegrendezvényeinek és vásárainak áthelyezése pedig a park nyugalmát veszélyeztetné.

Mindezeket a félelmeiket szórólapokon is eljuttatták a város lakóihoz. Ebből értesültek a városvezetők arról, hogy tulajdonképpen milyen ellenérzései is vannak a Deák tér Fórumnak.

– A decemberben átnyújtott tiltakozáson kívül más hivatalos úton eljuttatott kifogás nem érkezett hozzánk – közölte érdeklődésünkre Hruby József alpolgármester. – A mostani aláírásgyűjtésről sem kaptunk tájékoztatást, így nem ismerjük annak pontos célját sem. Az biztos, hogy részünkről megvolt a szándék az együttműködésre.

A Deák tér Fórum tagjaival közösen kerestük a megoldást, hogy a felmerült igények ismeretében hogyan lehetne módosítani a terveket. Erre jött az irányító hatóságtól az elutasító válasz, mely után a fórum elzárkózott az önkormányzattal való további együttműködéstől. Mindennek ellenére úgy véljük, hogy az általuk megfogalmazott kifogások döntő többségére – mint például a távolsági buszok vagy a tömegrendezvények kérdésére – van megoldás. Ennek megfelelően fogunk eljárni.

Amennyiben a közigazgatási hivatal április végi döntése pozitív lesz, úgy május végén sor kerülhet a támogatási szerződés aláírására. A közbeszerzési eljárást követően szeptemberben elkezdődhet a kivitelezés.

A munkálatokat – a pályázat kikötése szerint – legkésőbb 2007 májusáig kell befejezni. – Egy valamit azonban látni kell – hangsúlyozta az alpolgármester. – Ha nem kezdődik meg a rekonstrukció a már elkészült tervek alapján, Sopron egymilliárd forintos összértékű támogatástól esik el.

Élethű makett a térről

Akik kíváncsiak, milyen lesz a Deák tér a felújítást követően, élethű, méretarányos maketten szemlélhetik meg a polgármesteri hivatal aulájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark épül a Bécsidombon?

A Bécsidomb védett növényeit kiirtva tervezik egy ökolakópark építését a határra vezető főút mentén – állítják a természetvédők. Virágzó leánykökörcsineket és tavaszi héricseket veszélyeztetnek az elkezdett földmunkákkal és irtásokkal a Bécsidomb egy részén. A terület tervezett beépítésével visszafordíthatatlan természeti folyamat venné kezdetét. Tovább olvasom