Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hatósági szemle a kutyatelepen

A hétfői hatósági szemlén megállapították: nem megfelelőek a tartási körülmények a balfi szőlőhegyi ebtelepen.

A részletes szakértői vizsgálat eredményét néhány napon belül kapja meg a soproni városháza, ez alapján kötelezik a tulajdonost a szükséges feladatok elvégzésére.

– A kutyák nyugton lesznek, legfeljebb azért ugatnak többet, mivel nincsenek hozzászokva ennyi emberhez – fordult a dr. Tölli Katalin soproni aljegyző vezette hatósági szemle résztvevőihez Örsi András, akinek balfi kutyatenyészete több alkalommal is kiváltotta az állatvédők felháborodását (Kisalföld, 2005. január 13., Százhatvanhét kutya egy telepen; 2006. február 22., Ebtetemek a hűtőládában; 2006. február 23., Egy hónap haladékot kaphat a tenyésztő). A hatósági szemle célja volt, hogy állatvédelmi szempontból a szakértők megvizsgálják: a tartási körülmények megfelelnek-e a törvényi előírásoknak.

Ridegtartás ide, ridegtartás oda, minden kutyának dukál egy fedett odú, futtató, rendes táplálék. A telepen azonban szembeszökő a tartás céljaira készített, többnyire félbemaradt tákolmányok összevisszasága. A vizsgálat résztvevői előtt világossá vált, van mit javítani a tartási körülményeken. A telep tulajdonosa együttműködőnek bizonyult: mint mondta, nem szeretné felszámolni tenyészetét, viszont fél éven belül konszolidált állapotokat teremt. Azzal is tisztában van, hogy a telep nem megfelelő több mint százötven kutyának. A felnőttállományt fél éven belül alig egyharmadára fogja csökkenteni, a többit egy másik telepre szállítja. Hogy hová, ez még a jövő kérdése, de munkaerő felvételére is gondol, hogy minden a legnagyobb rendben legyen.

A tolvajok ellen vett egy-két kutyát

Alapvetően a balfi térségben garázdálkodó tolvajok miatt alakult ki a kutyatelep – állítja Prsi András. – A hívatlan látogatók az ingatlanról mindent vittek, amit csak találtak – mondta az idővel kutyatenyésztővé avanzsált bányamérnök. – Vettem egy-két ebet, aztán sok évvel ezelőtt valahol olvastam a mudiról, a magyar pusztai terelőkutyáról. Ekkor gondoltam arra, hogy ridegtartással egy, az életképesség szempontjából újfajta kutyát fogok kitenyészteni, mudi alapon rövidszőrű vizslából, agárból és kuvaszból.

Egy kutya sem halt éhen

– Amit az állatvédők mondanak, az az ő dolguk – folytatta a tenyésztő. – Én csak annyit mondhatok, hogy a kutyáknak mindennap vittem eledelt, még a legnagyobb hóban is. Tíz étteremmel állok kapcsolatban, rendszeresen elhozom tőlük az ételmaradékot a kutyáknak – bök a nagyméretű, félig-háromnegyedig teli hordók felé a telep tulajdonosa. – Ez legalább négyszáz liter naponta. Nálam még kutya nem halt éhen. Megnézhetik, egyik sem csont-bőr. De még csak nem is harapósak. Amikor a riportokat forgatták, akkor is minden nadrágszár épen maradt, úgy tudom...
Tény, hogy az állatok előtt a hóban ételmaradékok virítanak. A hatósági szemle tagjai – közöttük a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara munkatársai – mindazonáltal megemlítik, európaibb lenne, ha ezek a részben szabadon futkározó kutyák – amelyek hallgatnak a gazdi szavára – tálkákban kapnák az ennivalót.

„ A színük miatt tettem a hűtőládába"

– A természetes kiválasztódás velejárója, hogy több újszülött kutya elpusztul az alomból – utal a lefagyasztott kis egyedekre a tenyésztő. – Különleges színük miatt tettem őket a hűtőládába, egy esetleges későbbi bemutató céljára.

Néhány napon belül határozat

– A szakértői vizsgálatot néhány napon belül írásban is megkapjuk – tájékoztatott dr. Tölli Katalin aljegyző. – E megállapítások és az állatvédelmi törvény megállapításai alapján fogjuk összeállítani azt a határozatot, amelyben az elvégzendőkre kötelezzük a telep tulajdonosát.

Szerdán tüntetnek az állatvédők

Lapunk információja szerint állatvédelmi tömegmegmozdulást jelentettek be a Soproni Rendőrkapitányságra. Farkas Gábor rendőrkapitány tájékoztatása szerint szerdán délután 3–5 óráig lesz a Fő téren a tüntetés. A demonstrálók a városháza előtt és a balfi szőlőhegyi kutyatelep Új utcai háza előtt is tüntetnek. A rendőrség biztosítja a helyszíneket, s számítani lehet a környéken esetleges forgalomelterelésre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhanyagolt Csatkai szülői háza

Ausztriában ma már kevés olyan elhanyagolt épület található, mint Darufalván dr. Csatkai Endre szülőháza. A földszintes ház láthatóan elhanyagolt, ablakai betörtek. Egy részében valamikor fodrászüzlet volt, de már azt is bezárták. Christian Iledits polgármester érdeklődésünkre elmondta, az épület magántulajdonban van, amelyet a helyi önkormányzat bérel. Tovább olvasom