Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hatmillió a kosarasoknak - Soproni közgyűlés online

Sopron - Húsz önkormányzati intézmény összekapcsolódik, és részben önálló gazdálkodási intézménnyé válik. Korábban a polgármester bejelentette: az önkormányzat hatmillió forinttal honorálja a női kosárlabda csapatot teljesítményét. A délutáni vitát a parkolási helyzetről szóló vitával kezdték. A Russ villa közösségi funkciót kap.
Testvérkapcsolati szerződéssel és a gyereknapi akció megköszönésével ér véget a közgyűlés

A Páneurópai Piknik emlékhelyről, és a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről szóló napirendnél is teljes az egyetértés. Mindenki megszavazza, majd véget ér a közgyűlés. Az "egyebek" között Nagy Tamás érdeklődik, nyertes per után mikor tekinthet be az ügyvédi szerződésebe. Kalmár István megköszöni a holdingnak a gyereknapi akcióban nyújtott segítséget. A képviselők szedelőzködnek és elhagyják a termet.

Közösségi funciót kap a Russ villa

A Russ villáról szóló napirend előtt a polgármester kifejtette, cél, hogy az épület közösségi funkciót tölthessen be. Ehhez az Agóra-pályázaton igyekeznek pénzt szerezni. A képviselők teljes egyetértésben elfogadták a javaslatot. A Páneurópai Piknik emlékhelyhez tartozó állami ingatlanok önkormányzati tulajdonba vételéről szóló napirend következik.

Vége a zárt ülésnek, ami alatt kiderítettük, Fáy-napot tartanak odalenn, néptáncbemutató van a színpadon és remek fagylaltot is lehet kapni. Most az intergált városfejlesztési stratégiáról szóló napirend következik. Azonnal elfogadták a javaslatot. Jön a Russ villáról szóló napirend. 


Zárt ülés

A parkolásról szóló vita után zárt ülést rendeltek el.

Ki fizeti a fizetős parkolás bővítését?

A fizető parkolás bővítéséről vitáznak. Mennyi új parkoló kerül kialakításra? – kérdezi Hruby József (MSZP). - Ki fizeti az automaták és a kialakítás 150-200 millió forintos költségét. Simon István válaszol: egyelőre nem érkezett árajánlat. A képviselők tudni szeretnék, a holding vagy az önkormányzat állja-e a cechet.

Az ebédszünet véget ért, de a fideszes képviselők nem értek mindannyian vissza. Nem lenne meg a minősített többség. A polgármester be sem jött. Konszenzus születik: a szocialista-szabad demokrata frakció mosollyal jelzi: ettől még elkezdhetik a vitát. Így is történik, Simon István alpolgármester helyettesíti a olgármestert az ülés levezetésében.

Hruby azt is tudni szeretné, mikor nyit ki a mélygarázs. Fodor Tamás azt válaszolja, az SPT kinyithatná, ha lenne használatba vételi és üzemeltetési engedélye. De nincs. Nem hangzik el konkrétum a nyitásról. Boros László hangot ad véleményének, hogy frakciójának tetszett, amikor az alpolgármester vezette az ülést. Jók voltak a kiszólások. Hruby támogatandónak, de kidolgozatlannak érzi az előterjesztést. Dobálózunk a számokkal, hol van itt a felelős tervezés? Legalább azt kellene tudnunk, hány automata szükséges.

Mágel Ágost beszél, odakinn üvölt a zene a ma kezdődő Borünnepre felállított Fő téri színpadon. Érdekes kontraszt. A fizetőparkolási vita tart.

Első körös előterjesztés, most meg lehet vitatni a kérdést – fogalmaz Mágel. Hol az együttműködés? – kérdezi a szocialistáktól. Simon István október 30-ra tette át a javaslat második körös vitáját. Szavazás: 20 igen, 4 tartózkodás.

Odakinn népzenére váltanak át, hegedűszó és délutáni napsütés szűrődik be a díszterembe színes üvegablakon.

Elfogadott javaslat

- Össze kellett volna hívni az intézményvezetőket, őket is meghallgatva, véleményüket kikérve lehetett volna az átszervezést megvalósítani – fogalmaz Biczi.

Kalmár szerint nem szerencsés egy kalap alá venni szociális, oktatási és más intézményeket. Szavazás következik, 19 igen, 7 nem mellett fogadják el a határozati javaslatokat.

Zárt ülés következik, kiküldik a tudósítókat.

Intézmények Gazdasági Szolgálata


Az előterjesztésről korábban már vitáztak: akkor közös pályázatokról szólt a napirend. Lényeg: 20 önkormányzati intézmény összekapcsolódik, és részben önálló gazdálkodási intézménnyé válik. Az új elnevezés – július 1-től - Intézmények Gazdasági Szolgálata lesz, új alapító okirattal, kibővített tevékenységi körrel. Nagy Jenőt, az Intézményi Gondnokság vezetőjét közalkalmazotti jogviszonyát megtartva visszahívják.

Biczi László szól hozzá a témához, szerinte nagy fába vágta a fejszéjét az önkormányzat, ezt az intézményvezetőkkel folytatott személyes beszélgetésére hivatkozva állítja.


Európai gyakorlat

Nem példátlan, hanem Európában is működő gyakorlat, hogy egy vendéglátást oktató iskolához szakmai intézmény kapcsolódik – tette hozzá Sass László (Fidesz). Az összevonással egyre kevesebb függetlenített intézményvezető lesz Sopronban – mondja Abdai Géza alpolgármester. – Az összevonással lehetősége nyílik az intézmények, hogy plusz bevételekhez jusson.

Soproni közgyűlés

Sor kerül az első napirend megszavazására. 17 igen, 9 nem.
Zárt ülés kezdődne az intézményi gondnokság átszervezéséről. Kalmár István azt javasolja, hogy a szakmai kérdéseket nyílt ülésen tárgyalják, csak a személyi döntést kezeljék zártan. A legnagyobb intézményről van szó - teszi hozzá Kóczán Zoltán (SZDSZ).

A jegyző szól: erre nincs mód, az szmsz nem engedi. Mégis ügyrendi szavazás kezdődik: külön tárgyalják-e a javaslatokat. A döntés: igen!


Hadd főzzek ma magamnak!

Mágel Ágost (Fidesz) arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanulók sorsát kell szem előtt tartani egy ilyen döntés meghozatalakor. Kalmár István tudni szeretné, hogy a vendéglátós diákok dolgoznak-e majd a kollégium konyháján. Palotai György azt mondja, nem állítja, hogy diákok főznek a konyhán majd, de a két dolognak van egymáshoz köze, ebből előnyök származhatnak. Havas András alpolgármester beszél: a vezetői struktúra megváltozik, de személyi változások nem várhatók.

Nagy Tamás (MDF) aggályosnak és szakmailag nem megalapozottnak tartja a döntést. Képviselői kérdésre Abdai Géza alpolgármester elmondja, pályázati esélyek növekedését remélik az összevonástól.

– Hol nyerünk az összevonáson? – kérdezi Kalmár István, aki kiemelte: nincs pályázati előnye az átszervezésnek. Legalábbis kézzel fogható választ nem kapott a képviselő.

Vendéglátós változások


A vendéglátó iskola és a középiskolai kollégiummal kapcsolatban kezdődik napirend. Kalmár István tudni szeretné, hogy érinti az intézményeket az átszervezés, létszámban és költségvetésben. Palotai György irodavezető válaszol: létszámban nem történik változás, a dolgozók foglalkoztatásban maradnak.

Röviden a fociról


Miért napirend előtti tájékoztatón, és nem rendes előterjesztéséként vitatjuk meg a futball témakörét? – teszi fel a kérdést a szocialista-szabad demokrata frakció. Szakmai és politikai egyeztetésre lenne szükség – fogalmaz Kalmár István (MSZP). Fodor Tamás lezárja a tájékoztatást, kezdetét veszi a „rendes" közgyűlés.

Hatmillió forintos lányok


Eördögh Edit és Székely Norbert
Eördögh Edit és Székely Norbert

A polgármester gratulál, majd bejelenti, hogy az önkormányzat hatmillió forinttal honorálja a csapatot. Az MKB nevében Török Zoltán köszöni meg az elismerést.

A soproni futballal kapcsolatban Dénes Ferenc sportszakértő beszél. Elemzésében arról szól, hogy az önkormányzat milyen szerepet vállalhat a soproni futball megmentésében. Dénes Ferenc futballakadémiáról is beszél, amely magas szintű utánpótlás-nevelést biztosítana a városban. 

A kezdet - 10 óra 10 perc

A képviselők elfoglalják helyeiket. A teremben megjelent Török Zoltán, Székely Norbert és Eördögh Edit csapatkapitány is (az MKB Euroleasing). Úgy hírlik, köszöntés lesz a soproni csapat tegnapi győzelmének elismeréséül.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. "sine ira et studio" 2008. június 03. 14:14
  „A gyyülölködés sajnos nem vezet semmire sem. Csak a tényszerű vizsgálodás, a tények alapos megismerése harag és részlehajlás nélkül. Évekig hallgattam egy városi gépkocsivezetőt, egy korábbi városi sport munkatársat, nyugodtan logikusan felszólalni a városi közgyűlésbe. Most igaz az emelvényen ül, görcsösen és érthetetlenül beszél, elfáradt és másként arrogánsan fogalmaz. Úgy nyilatkozik, mintha nem szolgálta volna ki az előző rendszert. Időközben már felsöbbrendűnek érzi magát. Pedig csak Középfokú mezőgazdaségi végzettséggel rendelkezik. Az illetőt úgy hivják, hogy Abdai Géza.”
 • 49. Biczi László 2008. május 30. 22:04
  „Kedves tisztavizet!
  Akkor pontosabban fogalmazok, bár a feltételes módok mellett kijelentő módok is voltak!
  Egyáltalán nem áll szándékomban védeni a mostani városvezetést, sőt nem sok jót tudok róluk elmondani, de legyünk korrektek.
  Dénes Ferenc nem tulajdonosa a reac-nak, 1 milliárdárt nem vesz a város focicsapatot, a hír ebben a formában kacsa!”
 • 48. tisztavizet 2008. május 30. 21:02
  „Na látja képviselő úr ezért ül feleslegesen a helyén mert a "kacsa lehet" kifejezést használja. Legyen erős a hír igaz csak megint a pártfinanszírozás vakít el mindenkit és próbálja bagatellizálni...
  Vegye a fáradtságot és nézzen utána!”
 • 47. c1 2008. május 30. 19:38
  „A "CENZ-úra nagy . Még a KISALFÖLD-nél is! Nem juthat szóhoz ,aki megmodja a véleményét??
  xx-szer törölték, mikor pl. a Biczi "urnak" irtam.
  Ez a dem.....-ia??
  Szép JÓ estét.”
 • 46. Biczi László 2008. május 30. 19:20
  „Mivel ketten is megszólítottak röviden:

  Bár semmit nem tudni a városvezetés focival kapcsolatos elképzeléseiről, az említett összeg és a reac megcásárlása csak kacsa lehet. Ráadásul az említett úr "csupán" a városvezetés külső szakértőjeként vesz részt az ügyben, így nem valószínű, hogy lenne focicsapata. Az összeg mindenképpen téves!

  Az intézményi gondnokság által ellátottak körének bővítése önmagában nem ördögtől való, ezt a közgyülin is elismertem.
  A fő gond azzal van amivé átszervezik és a módszer ahogyan átszervezik. Amúgy pont ilyen modell sehol nem létezik az országban, ezt maga a városvezetés ismerte el.”
 • 45. tökmindegy 2008. május 30. 10:23
  „Kedves Biczi Úr!

  Érdekes ez az összevonás már több városban is működik.
  Szocialista és Fideszes vezetésűben is.
  Nem az a probléma ami ide vitte az országot, hogy amit a másik csinál büdös?”
 • 44. D.Nagy Endre 2008. május 30. 09:54
  „egy város- és környezetvédő soproni mérnök ember kérdezem:
  - városrendezési- ,környezet- és tájépitészeti- kérdésekről is
  kellene tájékoztató anyagokat, nyilatkozatokat feltenni a hon-
  lapra , van erre lehetőség ?
  - lehetséges tanulmányterveket - pld. Russ villa, zsinagóga/ Pap-
  rét /modellezéseket is , munkaközi állapotban a net-en megis-
  merni?
  42 éve nem élek Sopronban, de minden érdekel szülővárosom-
  mal kapcsolatban, D.-Nagy Endre (62)”
 • 43. tisztavizet 2008. május 30. 07:35
  „Arra válaszoljon Biczi úr igaz-e, hogy ez a Dénes pali majd egymilliárdért akarja a városnak eladni a Reaco?
  Igen vagy nem?”
 • 42. rosszmájú 2008. május 30. 07:00
  „Nem lehet esetleg tudni valamit a fiatal közgazdász hölgyről. Pl nem áll esetlegesen rokoni kapcsolatba véletlenül valamelyik vezetővel?
  De lehet, hogy azért választottak fiatalt ,mert bábként lehet irányítani és satukezünek lesz igaza?
  Mindenesetre az összevonást továbbra is rossz ötletnet tartom. Az sincs kizárva, hogy sok fiktív számla keletkezik?!”
 • 41. satukezü 2008. május 30. 06:11
  „Az Intázmények gazdasági Szolgálata nevü szervezet létrehozása egy szemponból mindenképpen jó lesz a városvezetésnek. Új és egyelőre átláthatatlan gazdasági szervezet mindig lehetőséget ad a pénzek lenyúlására, a fideszes zsebek megtömésére.”
 • 40. egynő 2008. május 30. 00:15
  „Úgy tűnik valóban a szék határozza meg a közszereplők tudatát. Évekig néztem elismeréssel az akkor még létezett vitaműsorban egy felkészült, okosan érvelő, higgadt férfi szerepléseit. Ma értetlenül látok egy arrogáns, beképzelt, magát felsőbbrendűnek képzelő városvezetőt. Mindkettőt Havas Andrásnak hívják.”
 • 39. Biczi László 2008. május 29. 21:55
  „Kedves iskolai!
  A régi/új intézménynek egy fiatal közgazdász hölgy lesz a vezetője.
  Nem tudok róla sem rosszat, sem jót mondani. A pénzügyi bizottságon próbáltam faggatni az elképzeléseiről, de szinte mindig átvette a szót Havas András alpolgi. Komolyan mondom, egy idő után már kifejezetten kellemetlen volt.
  Nyílván nem kell neki személy szerint minden területen a topon lenni, de az is igaz, hogy semmilyen intézményi, költségvetési tapasztalata nincsen. Majd kiderül!
  A többi munkatársról is kérdeztem, de sem a leendő vezető, sem az alpolgármester nem árult el részleteket, még dolgoznak rajta, mint megannyi egyéb, a témát érintő kérdésen.

  Azt gondolom alapvető különbség van köztünk Havas Andrással abban, hogyan kell egy ilyen átszervezést lebonyolítani!
  Röviden ennyi!”
 • 38. danit 2008. május 29. 18:54
  „kedves biczi úr!
  jó lenne ha a közgyűléssel foglalkozna és nem kommentátori szerepet töltene be...”
 • 37. egy iskolai 2008. május 29. 18:37
  „Kedves Biczi Úr!

  Van-e válasz a 19. hozzászólásban szereplő kérdésekre?”
 • 36. feleselek 2008. május 29. 17:41
  „Kell a közvetítés. a városvezetés pedig olvassa el a hozzászólásokat, hátha van/lehet miből ötletet meríteni.”
 • 35. Biczi László 2008. május 29. 17:36
  „A végéhez közeledünk.
  A Russ villa felújítására ad be a város pályázatot. (összköltség kb.:1,4 milliárd forint)
  Lesz néhány állami ingatlannak az ingyenes tulajdonbavétele, illetve a város testvérvárosunknak fogadjuk Selmecbányát.
  Ezeket az előterjesztéseket én is, mi(ellenzék) is támogatjuk.
  A Russ villából közösségi ház lesz. Annyit azért megjegyzek, hogy ennek az épületnek, majd ha elkészül, várhatóan komoly üzemeltetési költségei lesznek, amiket a város fog fizetni, így ezzel a kérdéssel is érdemes lesz majd foglalkozni, de mindenképpen támogatni kell, ha kaphatunk a felújításra pénzt. Ráadásul ha jól tudom ez nem is EU-s, hanem állami pénz.

  Én a magam részéről elköszönök!
  Remélem sikerült valamit hozzáadni a közvetítéshez, majd a további hozzászólásokból kiderül van-e igény a folytatásra, vagy inkább maradjak csendben. (bevallom, ez utóbbi elég nehezemre esik)

  Üdv mindenkinek!

  u.i.:
  A júniusi közgyűlésen nem leszek itthon, ezért azt biztos nem kommentelem!”
 • 34. fc soproni 2008. május 29. 16:48
  „Szerintem a marhaság kifejezés vörös szegfűnek szólt. Ha a pedagógus végigolvassa a beírását rájön, hogy miért lett ez írva. Látom kevés közgyűléssen volt, mert bőven van idő ahogy írja irogatni a sok semmitmondó hozzászólások között. Ezek szerint az a lényeg, hogy nem MSZP városvezetés van, Őn a jelenlegivel elégedett bármit csinál? Azért mert fideszes akkor csak jót tud tenni igaz?”
 • 33. LAZA 2008. május 29. 16:38
  „Szerintem a vitának nem arról kellene szólni,hogy Biczi úr ir.Hanem arról,hogy mit és miről!
  Még mindig olcsobbnak tartom ezt a módszert mint amikor telefonon hívogatnak vagy teleszórják a kapuk alját mindenféle brossurákkal.Ezt a rovatot az olvassa akit érdekel és az füz hozzá véleményt akinek van véleménye.Ennyi.”
 • 32. mindigatutit 2008. május 29. 16:36
  „most mi a fax bajotok van.tipikus,ha van az a baj,ha nincs meg az.ha nem figyelne miről írna??”
 • 31. Biczi László 2008. május 29. 16:31
  „Kedves pedagógus és soproni!
  Természetesen tudomásul veszem a véleményüket, a vélemény szabad. (ezek szerint örülnöm kell, hogy nincsen testi fenyítés)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyszerészek segíthetnek a gyógyulásban

Sopron - A gyógyszerészi gondozás az egyik fő témája a Sopronban tegnap kezdődött X. Magyar… Tovább olvasom