Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Hatezer oldalasra dagadt az akta

A Soproni Bűnügyi és Felderítő Szolgálat vezetője, Lénárt Lajos alezredes szerint az ország egyik legnagyobb létszámú embercsempészbandáját sikerült felszámolniuk, együttműködve az osztrák hatóságokkal.
Huszonhét, többségében soproni és Sopron környéki személy ellen nyújtott be az ügyészségre vádemelési javaslatot a Győri Határőr Igazgatóság Soproni Bűnügyi és Felderítő Szolgálata embercsempészet miatt – hangzott el tegnap a Soproni Rendészeti Szakközépiskolában rendezett sajtótájékoztatón. A végül hatezer oldalasra dagadt akta összefüggést mutat a tavaly tavasszal felszámolt embercsempészbanda egyik tagja ellen akkor indított nyomozással.

Az adatgyűjtés során hamar kiderült, a korábban lefülelt szervezet helyére gyorsan új, összehangoltan tevékenykedő bűnszövetkezet állt.

Az Ukrajnából és Jugoszláviából illegálisan érkező arabokat, valamint a kínaiakat Budapesten „osztották" el s vitték személygépkocsikkal Sopron térségébe. A zöldhatáron való átjutást gyakran többórás gyaloglás előzte meg. Ausztriában autók várták a Németországba, illetve Olaszországba tartó külföldieket, akik – még otthon, elindulásuk előtt – 3–5 ezer dollárt fizettek a nyugati útért. Lénárt Lajos alezredes elmondta, az új bűnszövetkezet első és konkrétan bizonyítható bűncselekményére tavaly júliusban Peresztegnél került sor. Az embercsempészek a továbbiakban huszonhat alkalommal szöktettek külföldieket Nyugatra; több mint százhatvan személyt.

A hatóságok a széles körű nyomozást és adatszerzést követően Budapesten és Sopronban egyidejűleg tartottak razziát, a gyanúsítottak köre pedig a telefonlehallgatások során szerzett információk és más tárgyi bizonyítékok nyomán egyre csak bővült. Az osztrák hatóságokkal való együttműködés is eredményes volt. Az elkövetők közül hatan előzetes letartóztatásban várják a bírósági tárgyalást. Az elsőként keresett embercsempész korábbi bűncselekményeiért már börtönbüntetését tölti, többek ellen pedig elfogatóparancs van érvényben.

Fehér Imre őrnagy, a Győri Határőr Igazgatóság sajtóreferense mindehhez hozzátette: az ügy felderítésében legtöbbet dolgozó négy soproni tisztet soron kívül igazgatói dicséretben és jutalomban részesítik.

Kapcsolódó cikkek >>

Embercsempészet: virágzó üzletág (2003-01-02) >>
Kitálal az embercsempész (2003-01-10) >>
Pancserek és profik (2003-01-20) >>
Ítéletre várva (2003-06-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a strandokra

Szinte elviselhetetlen forróság jellemezte a háromnapos ünnepet Sopronban és környékén, így aki csak… Tovább olvasom