Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Határzár Ausztriában a sztrájk miatt

Ausztriában az Osztrák Szakszervezeti Szövetség felhívására a munkavállalók május 16-án, kedden sztrájkkal tiltakoznak a tervezett nyugdíjreform ellen.
Fotó: Kisalföld-archívum A határátkelőhelyek előtt elterelik a forgalmat, így remélhetőleg nem alakulnak ki hosszabb kocsisorok.
Az osztrák munkavállalók mai sztrájkjuk során lezárják a hegyeshalmi (Nickelsdorf), a soproni (Kelénpatak–Klingenbach) és a kópházi (Németkeresztúr–Deutschkreutz) határátkelőkhöz vezető utakat is, ezért szomszédaink határőrizeti szervezetei hajnali öt órától délelőtt kilenc óráig nem fogadnak beutazókat. A határzár érzékenyen érintheti az ausztriai magyar munkavállalókat, hiszen vagy öt óra előtt kelnek útra, vagy kerülővel a fertőd–pomogyi határátkelőt választják. A teherforgalom is leáll ma reggel, várakozásra kényszerülnek a kamionok is. Hegyeshalomnál fogadják ugyan az autóbuszokat és a személyforgalmat, de átirányítják a régi átkelőhöz.

A határkilépőkhöz vezető csomópontoknál a rendőrség is segít a forgalomirányításban és az utazók tájékoztatásában. Azok, akik Hegyeshalomnál szeretnék átlépni a határt, választhatják a Rajka–Pozsony útvonalat is.

Felháborodott munkavállalók

Ausztriában széles körű felháborodást váltott ki a szakszervezetek körében a nyugdíjreform bevezetésének gondolata. Információink szerint nemcsak az eddigi nyugdíjkiszámítás gyakorlata kerül veszélybe – a kereset szempontjából a legjobb tizenöt év helyett most negyven év átlaga lesz a nyugdíj alapja –, hanem 2009-ig egységesítik a nyugdíjkorhatárt is: a nők 60, a férfiak 65 évesen mehetnek nyugdíjba függetlenül attól, addig hány évet is dolgoztak le. Ezzel párhuzamosan az évenkénti nyugdíjemelés kétszázalékos mértékét is 1,7 százalékra szeretnék lecsökkenteni.
Ausztriában mindezek miatt általános sztrájkot hirdettek: tiltakozásul ma reggel leáll a tömegközlekedés. A nagyobb városok, települések bevezető szakaszain szakszervezeti aktivisták szórólapokat osztogatnak az autósoknak. Nem jelennek meg az újságok, a gimnáziumokban szünetel a tanítás, az érettségiztetésben azonban nem lesz fennakadás. Hírek szerint a rendőrség és az egészségügyiek is csatlakoznak a sztrájkhoz, csak vészhelyzetben intézkednek.

Elterelés Mosonmagyaróvár felé

Az osztrák autópályán tartandó demonstráció miatt szünetel az átkelés a hegyeshalmi közúti határátkelő személyforgalmában ma reggel 5-től 9 óráig. A rendőrség az M1-es sztráda mosonmagyaróvári lehajtójánál lassítja, illetve eltereli a forgalmat a jánossomorjai és a rajkai határátkelő felé. A korlátozás miatt a reggeli órákban a megszokottnál nagyobb forgalom várható Mosonmagyaróváron, ezért a rendőrség kéri a közlekedők megértését és türelmét.
A Győri Határőr Igazgatóságon érdeklődésünkre elmondták, a fertődi kilépő egyébként csak reggel hat órától fogadja az utasokat, ám az osztrákokkal történt egyeztetést követően ma már öt órakor szolgálatba lépnek munkatársaik. Fertődön felkészültek a szokásosnál várhatóan sokkal nagyobb forgalomra.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiosztották a kereskedelmi és ipari vásár díjait

A Soproni Kereskedelmi és Ipari Vásár hat legszínvonalasabb kiállítója péntek délután… Tovább olvasom