Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Határzár Ágfalvánál - Elkerülő útért lobbiznak

Az Ausztriában munkát vállaló magyar ingázók húsba vágó kérdésével, az ágfalvi–somfalvi, időszakosan lezárt út jövőjéről tárgyalt a két település polgármestere.

A megbeszélést követően Johann Lotter, Somfalva első embere a Kisalföld érdeklődésére kifejtette, a bevezetett útlezárás tükrében a somfalvi és az ágfalvi lakosok közötti kulturális kapcsolatok fenntarthatóságáról is szó esett.

Mindkét településen a jó megoldások lehetőségét keresik, s meghívót adott át az ágfalvi polgármesteren keresztül a helyieknek a most hétvégén Somfalván rendezendő regionális fogyasztási kiállításra és kultúrhétvégére.

Arra a kérdésünkre, hogy osztrák oldalon is aláírásgyűjtés zajlik-e az összekötő út megnyitására, az eredeti állapot visszaállítására, a somfalvi polgármester így nyilatkozott: – Demokraták vagyunk, hozzászoktunk az ilyen megnyilvánulásokhoz. Természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül az akciót – tette hozzá.

Az útszakasz a két falu között


– A megbeszélésen azt a javaslatot is felvetettük, hogy az útépítő pályázatban részt vett települések lakói, az ágfalviak, a somfalviak, a lépesfalviak, a darufalviak és a kertesiek mentesüljenek az időszakos útlezárás alól, hiszen ez az út nekik épült – mondta a megbeszélésről Pék Zsuzsanna.

– A döntés azonban már nem a somfalviakon múlik, hanem az engedélyező nagymartoni (Mattersburg) hatóságokon. Johann Lotter ígéretet tett, hogy májusban újból fogunk tárgyalni ebben az ügyben. Ugyanakkor mindkét fél úgy gondolja, hogy az ingázók problémájának megoldásához felsőbb szinten kell lépni egy olyan út megépítésével, amely Sopronból indulva mind Ágfalvát, mind Somfalvát elkerüli. E témában kezdeményező szerepet vállalunk – zárta az ágfalvi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsapott Sopronra a verskommandó - fotó

A színművészek ezúttal egy 11 éves helyi költő, Márkus Boróka írásait szavalták utcán, megállóban,… Tovább olvasom