Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Határvita

Sopron - Ingatlantulajdonosok vitája kapcsán felvetődött a probléma: a valódi telekhatár nem azonos a térképen szereplővel. A földhivatal szerint a szakma akár 60 centiméteres hibatűrés-határt is elfogad.
Két soproni zöldövezeti ingatlantulajdonos között telekvita bontakozott ki. A panaszos állítja, egy építkezés kapcsán vékony sávban mintegy negyven négyzetméteres részt kihasítottak tőlük. Az ügy már a regionális közigazgatási hivatal útvesztőit járja. Egyes vélekedések szerint a probléma kulcsa a földhivatalnál keresendő. A gondot az jelentheti, hogy a térképpel alátámasztott jogi helyzet nem azonos a valós állapottal. Ennek oka, hogy a légi felvételek alapján megrajzolt telekhatároknál – a sűrű sövények, a fák és a bozótok miatt – akár egy-két méteres eltérések is lehetnek a valósághoz képest.

– Ilyen körülmények között mit lehet tenni vitás ügyekben? – kérdeztük Kalmár Lajost, a Soproni Körzeti Földhivatal földmérési osztályvezetőjét, aki elmondta: hasonló eseteknél a bíróság hivatott eldönti, kinek van igaza. A légi felvételek alapján rajzolt térképek több mint harminc évvel ezelőtt készültek. Elvileg az akkori közreműködők végigjárták a telkeket, hogy pontosítsák az ingatlantulajdonosokkal a helyzetet, ám az mára kideríthetetlen, a vitatott teleknél is így történt-e. Az is igaz, az érintett felek között az eltelt évtizedek alatt még nem fordult elő telekhatár-vita. Hozzá kell tenni, a szakma akár 60 cm-es hibatűrés-határt is elfogad.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az óvodai és iskolai ebéd

– Szeptember elsejétől az óvodai és az iskolai étkeztetést a Vocational Academy Alapítvány… Tovább olvasom