Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Határon átnyúló vízvezeték

A vízellátás határon átnyúló fejlesztéséről írtak alá tegnap szándéknyilatkozatot Sopronban, a Hotel Fagusban. Nikolaus Berlakovich, a burgenlandi kormány tanácsosa a Rába szennyezésére utalva kijelentette: „ott tenni kell valamit".

Az észak- és közép-burgenlandi, valamint a soproni térség vízbázisainak, illetve ivóvízvezetékeinek összekötéséről, illetve egy közös pályázat előkészítéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Sopronban, a Hotel Fagus vízi színpadán. A beruházásnak – amely összesen 99 millió euróba kerül – már elkészült a tanulmányterve. A cél: hosszú távon biztosítani a jó minőségű ivóvizet a térségben élőknek, ugyanis nem egyforma a vízbázisok leterheltsége. Az eseményen jelen volt Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, aki bejelentette, a tárca és a Magyar–Osztrák Vízügyi Munkabizottság támogatja az elképzelést. Nikolaus Berlakovich burgenlandi tartományi tanácsos történelmi jelentőségűnek értékelte a Pannon Fertő-térség vízellátásának határon átnyúló fejlesztését, amely minden szempontból megfelel a „globálisan gondolkodni, helyben dönteni" uniós elvárásoknak, és amely hatással lesz a gazdaságra és a turizmusra is.

A Rába szennyezésére, illetve a kialakult vitára utalva kijelentette, „ott tennünk kell valamit, senkinek sem érdeke konfliktusokat szítani".
Simon István alpolgármester – aki házigazdaként elsőként köszöntötte a sajtókonferenciát – kiemelte, a világon közel 3 milliárd ember nem jut jó minőségű ivóvízhez. Az elképzelést a biztonságos vízellátás megteremtése érdekében példaként említette, a szándéknyilatkozat aláírását pedig egy nagyszerű idea megvalósításának első lépéseként értékelte. Kijelentette, Sopron támogatja a három vízmű együttműködését.

A Kisalföld kérdésére válaszolva Gerhard Zapfl, az Észak-burgenlandi Vízművek elnöke elmondta, a tanulmányterv szerint a beruházás 99 millió euróba kerül. Burgenlandban 32 millió, a soproni térségben pedig 67 millió euróba kerül a rendszerek összekötése és a műszaki létesítmények megépítése. A projekt megvalósítása érdekében uniós pályázatot készítenek.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkban hiányzik a víziközmű-törvény

A vízi közművek privatizációja előtt törvényt kellene alkotni a tulajdonlásról, üzemeltetési… Tovább olvasom